«Росія» у Тернополі: чому так любили? Спогади місцевих

«Росія» у Тернополі: чому так любили? Спогади місцевих
  • У «Росії» завжди звучала гарна музика, і страви були дуже смачні.
  • Ви уявляєте, щоб у Тернополі хоч колись працював заклад саме з такою назвою?
  • Розповідаємо унікальну історію про культовий ресторан і ділимося спогадами місцевих. 

Ми продовжуємо серію публікацій про «культові» заклади міста, яких вже немає.

Точної дати, коли з’явився відомий ресторан, нам віднайти невідомо. Відомо лиш, що в 1960-1980-их роках він належав до списку тих закладів, у які хотів потрапити кожен тернополянин та кожен «лабух». Адже грати в такому великому ресторані при заповненому залі дуже поважно. А він був чималим та міг помістити до 200 відвідувачів. Та й навіть попри це у вихідні дні тернополяни не завжди могли потрапити всередину через брак місць, тому обирали інші заклади. Про це зазначає у своїй книзі «Лабухи Надзбручанського краю» автор Михайло Маслій.

Відео дня

На задньому фоні – дах ресторану "Росія"

Можливо, причиною такої популярності стало те, що це був  єдиний ресторан на масиві «Східний». Через це його мешканці між походом в ресторан у Центрі та на своєму масиві обирали радше другий варіант.

Всередині заклад був сучасним по тодішнім міркам. Ліворуч від входу розташовувалися столики, праворуч – окремі кімнатки для компаній, а посередині був великий танцювальний  майданчик.

Як і готель «Москва», ресторан назвали «Росія» як добрий жест у бік влади. Тернополяни ставилися до такої назви неоднозначно та й любили заклад не через назву.

Перш за все, «Росія» славилася своїми «лабухами», тобто музикантами. Сім років у закладі працював відомий тернопільський джазмен Леонід Новосільцев. Не менш відомими музикантами тут були: Орест Зозуляк, Валерій Давиденко, Микола Григорій, Володимир Чирков, Юрій Мерва і чимало інших.

1986 рік. Ресторан «Росія»: Юрій Мерва (клавіші), Микола Григорій (ударні), Володимир Чирков (бас-гітара)

Напевно, через такий музичний супровід, тернополяни часто влаштовували у «Росії» весілля та бенкети.

– Для мене він був ідеальним місцем відзначити якусь "дефіляду" з друзями. Скинувшись по "червонцю", ми з друзями, відмічали ту чи іншу подію з нашого життя. А найкраще було ввечері, коли приходили музиканти і грала жива музика, – зазначає у Facebook тернополянин Віктор Мадрі.

З приємною ностальгією згадує ресторан і краєзнавець Юрій Ковальков.

– Попри те, що це був ресторан, ціни були досить демократичні, як для такого закладу. Так, скинувшись по десять рублів компанією, можна було б досить непогано провести вечір, – каже краєзнавець. – У «Росії» завжди звучала гарна музика, і страви були дуже смачні. На той час великого асортименту не було, тому з переліку запропонованих обирали супи, борщ та інші традиційні страви.

Наприкінці 80-их популярність закладу впала, і його закрили. На місці колишнього ресторану відкрили магазин, у якому продавали будівельні матеріали. Краєзнавець пояснив, що наприкінці 1980-их зберегти на висоті заклад було досить важко, і один за одним ресторани та кафе зачинялися.

А ви були в ресторані «Росія»? Яким його запам’ятали? Пишіть в коментарях.

 

Читайте також:

Від «Москви» до «Галичини»: чим приваблював культовий ресторан біля Ставу? Є відео 90-х.

Вона жила рестораном, і «Європа» померла разом з нею: історія культового ресторану Тетяни Яковлєвої.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Людмила Фредина

    У мене в 1989р. святкували весілля,чудові спогади
  • Орися Руда

    Один випадок:відзначали закінчення вузу-мого хлопця з піджака вкрали все до копійки…
  • Оксана Щаслива

    Морозиво таке було смачне....Цей смак ні з чим незрівняти....
  • Драпала Галина

    У 1989 році святкували чоловікові 30 -ти річчя

keyboard_arrow_up