Листівки з минулого: тернополянка Ірина Абрам’юк вчить створювати унікальні писанки

Листівки з минулого: тернополянка Ірина Абрам’юк вчить створювати унікальні писанки
  • «Цибулеві» крашанки, крапанки, блискучі винні яйця із соціальних мереж та писанки – існує чимало способів прикрасити яйця до Великодня.
  • І якщо в одній техніці достатньо лише занурити яйця у розчин, то з писанками процес куди складніший. Але і результат вас приємно здивує.

Майстриня народної творчості Ірина Абрам’юк вже понад 10 років вчить розписувати писанки та проводить майстер-класи. Для тернополянки розписане яйце – це оберіг від зла, потреба душі. Вона вірить, писанки приносять мир та злагоду в родину, адже так здавна казали наші предки. Разом з дітками пані Ірина розмалювала десятки яєць і кожне з них особливе.

— Дітям подобається процес розмалювання яєць, бо це куди цікавіше, ніж просто купити наліпки в магазині і наклеїти та заздалегідь зварене яйце. До того ж ці наліпки ще й забруднюють екологію. Діти дуже обережно ставляться до цього процесу, бояться не розбити яйця, щоб щось не загорілося. І звичайно, стараються, щоб малюнок вийшов гарним. Переважно зображають квіти, бо це найбільш зрозумілий для них символ. Я також наголошую на тому, що це наша традиція і ми маємо передавати її з покоління в покоління. Хочу, щоб цей процес продовжували далі, — каже вона.

Відео дня

Кожен колір та малюнок має значення

Переважно писанки розмальовують жовтим, помаранчевим, синім, червоним та зеленим кольорами. Це вважається стандартним набором. Також є анілінові барвники, в них вже цікаві відтінки і при поєднанні ви можете отримати досить-таки незвичайний колір на яйцях. Найскладніший барвник – натуральний. Коли можна взяти певну рослинку, виварити її та отримати вже водичку червоного, рожевого чи блакитного кольору.

Щодо поєднання кольорів, то використовують від найсвітлішого до найтемнішого, але жодних заборон немає. Пані Ірина переконує, всі кольори на добро, навіть чорний. Бо більшість асоціюють його не зі смертю, а землею.

— Коли ми використовуємо чорний аніліновий колір, то він рахується як колір землі і з жодним негативом чи трагедією його не пов’язують. Червоний колір – такий дівчачий, радісний, зелений символізує народження чогось нового, бо навесні ми бачимо зелену траву, листочки. Жовтий вважається за колір сонця, зерна. Він важливий для людей, які займаються хліборобством, і має гарний вигляд у писанці. Блакитний більше до води. Але блакитний вважається найновішим кольором у писанкарстві, його мало ще використовували під час розпису яєць, — розповідає майстриня.

Взагалі писанкарство поділене на Буковину, Поділля, Західне Поділля та інші регіони. Якщо брати сучасний поділ Тернопільської області, то ми можемо спостерігати декілька характерних рис по писанкарству. Наприклад, на писанках Закарпаття зображають дрібні хрести, переважають геометричні візерунки, трикутники. Дуже цікаві лемківські писанки. Їх малюють іншим писачком і там більше крапок.

— Наші писанки відрізняються від інших регіонів, їх легко помітити та відрізнити. Якщо говорити саме за Тернопіль, то це є Західне Поділля, а отже це чорні писанки. Тобто, тло чорне, а лінії світлі і досить-таки товсті. Символи в них такі локальні, не дрібні та людиноподібні. Зображають на них лебедів, божу руку та берегиню. До білого контуру додаються крапки червоного або жовтого кольору. Їх треба чітко ставити у конкретних місцях. Малюнок має бути однаковим з двох боків, — роз’яснює тернополянка.

Сонце, хрест, зоря та квіти – на кожній писані зображають різні символи. У давнину писанка вважалася своєрідним листом, в якому господині зашифровували свої побажання.

— Як ми зараз підписуємо листівки з побажаннями добра, щастя, удачі, так само в нас колись писалися писанки. Тобто жінка, наприклад, для своєї сім’ї писала писанку з побажаннями. Вона думала про свою доньку, якій писала квіточку. Вона думала про свого сина, якому треба написати дубовий листочок. Вона думала про своїх батьків, яким треба було написати на довголіття. Також люди малювали певні символи, щоб у них зростала рослинність, був достаток. Зараз християни не надають тим символам такого великого значення. Зараз все, щоб ви не намалювали, воно буде на добро, добробут, достаток, миру та здоров’я, — додає пані Ірина.

Як розмалювати писанку?

Не є секретом, що писанкарство – копіткий процес. Аби розмалювати одне яєчко, деякі люди витрачають по кілька годин. Кожен хоче, щоб його яйце було символічним, гарним та відрізнялося серед інших. А ось яке обладнання треба для писанкарства Ірина Абрам’юк розповідає детально.

— Найголовніше – куряче сире яйце, воно має бути білим, якщо ви хочете, аби елементи були білими. Наступний інструмент – свічка. Можете взяти як воскову, так і парафінову. Обов’язково треба мати писачок – це такий інструмент, з якого буде витікати віск і ми будемо ним малювати.  Треба ще шматочок воску, барвники розведені водою і ложечка для витягування і занурювання, — каже вона.

Розписування писанки відбувається наступним чином. Перед початком розписування, яйце потрібно помити у воді та висушити. Писачком із воском на яйце наноситься орнамент писанки. Віск застигає і захищає поверхню писанки від фарби. Таким чином, лінії, нанесені на біле яйце будуть на готовій писанці білими, на жовте — жовтими і так далі, від найсвітлішого кольору до чорного. Після фарбування яйця у новий колір, воском замальовуються саме ті частини, які мають мати таку фарбу у кінцевому варіанті.

Аби побачити результат своєї роботи, обов’язково треба знімати віск. Легенько нагріваємо писанку на полум'ї свічки і витираємо розплавлений віск серветкою. Якщо яйце видуте, насамперед звільняємо отвір, бо від високої температури повітря всередині розширюється, і писанка може тріснути. Тримати писанку потрібно не над вогнем, а трошки збоку, щоб яйце не закоптилося.

Читайте також:

Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання

Без яєць, з медом чи шоколадом: рецепти пасок від тернопільських кондитерів та блогерів

Як міста Тернопільщини прикрасили до Великодня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up