Понищені пам’ятники, сміття та зарослі: у якому стані єврейський цвинтар у Тернополі

Понищені пам’ятники, сміття та зарослі: у якому стані єврейський цвинтар у Тернополі

У Тернополі на вулиці Микулинецькій є територія, де розташований єврейський цвинтар. У якому стані це кладовище? Дивіться у нашому репортажі!

Єврейське кладовище або «нове окописько» розташоване на вулиці Микулинецькій через дорогу навпроти «Дому печалі». Проїжджаючи повз можна побачити десятки надгробків. В літній період територія часто заростає високою травою, за якою навіть не видно надгробків.

Яка історія кладовища

Раніше єврейське кладовище було на вулиці Князя Острозького. У 1840 році, коли на ньому перестали ховати людей, відкрили новий цвинтар – «нове окописько» навпроти християнського Микулинецького кладовища.

На жаль, у роки Другої світової кіркут потерпів значної руйнації, а надгробні камені через їхню зручну для вимощення доріг чи облаштування льохів, вивозили із цвинтаря. Тисячі камінних плит використовували на будівництво дороги та військового аеродрому поблизу Підволочиського шосе.

Відео дня

Як і на будь-якому єврейському цвинтарі, землю його вважають святою. На відміну від християнських розумінь, які дозволяють порушувати після певного часу поховання, щоб створювати нові, у юдаїзмі кожен надгробок та ціле кладовище є недоторканими до того часу, поки відоме їх місцезнаходження.Останнє поховання на цьому кладовищі було у 1939 році.

Більше про історію кладовища читайте за посиланням:

Про що «мовчить» єврейський цвинтар у Тернополі? Розповідаємо історію поховань

Повалені надгробки та зарослі

Вхід на територію знаходиться зі сторони вулиці Павлова. На двох прольтах огорожі біля зламаної дерев’яної хвіртки зображені семисвічники.

До плит веде невелика протоптана стежка. На всій території можна помітити залишки знижених надгробків та гробівців.

У місцях, де були склепи, – ями. В них тепер різне сміття та гілки.

На території ми нарахували понад 300 мацев (надгробних плит). Деякі висотою майже 2 метри. Багато мацев похилені та зламані, проте є багато в гарному стані. На них можна побачити написи на івриті а також малюнки.

На території багато сміття, порожніх пляшок та обгорток.

Навіть не знаючи івриту, можна зрозуміти, чим займалась людина. Для цього потрібно подивитися на символи на надгробках. Краєзнавиця Тетяна Федорів розповіла журналістам «20 хвилин», що означають поширені на мацевах зображення.

Наприклад, свічник – це типовий символ для жіночих поховань, оскільки саме жінка запалювала свічки у Шабат, тому, коли на надгробку бачимо зображення свічників з парною чи непарною кількістю свіч, то навіть не знаючи івриту, можна сміло говорити про жіноче поховання.

Глечик – символ покоління Левія, левіти служили при Єрусалимському Храмі і поливали воду на руки священникам – когенам, і тому на надгробках покійників з левітів буде зображуватися глечик з водою.

Руки у благословляючому жесті – «коганім» – це символ похованих нащадків священників Єрусалимського Храму, вони у спеціально складеному жесті рук, з попарно розведеними пальцями благословляли вірних, попри те, що Єрусалимський Храм був зруйнований, пам'ять про нащадків служителів та священників зберігається впродовж усіх поколінь.

 

Зламане дерево – символ передчасно перерваного життя, тобто, коли ви бачите на надгробку такий символ, то, однозначно йдеться про молодого неодруженого юнака чи незаміжню дівчину.

На деяких мацевах ім’я людини продубльовано латиницею, тож можна зрозуміти, хто тут похований.

Деякі плити пошкодили вандали. Ми помітили залишки написів на кількох мацевах.

До слова, єврейське кладовище у 2010 році було спаплюжене вандалами. Невідомі помалювали пам’ятники. 26 могил осквернили антисемітськими та сатанинськими знаками. На деяких могилах намалювали знаки анархії, перекреслені мінори (семисвічники) та три шістки. Тодішні міліціянти розцінили ці дії як дрібне хуліганство.

Читайте також:

У Тернополі осквернили старий єврейський цвинтар

Хто доглядає

Раніше на цвинтар навідувались волонтери та представники єврейської общини, які наводили порядок на місцях поховань. Там не лише прибирали сміття та викошували траву, а і очищали надгробки від моху та лишайників.

Однак впродовж останніх років волонтери та общини на кладовище не навідуються, розповів директор спеціалізованого комунального підприємства «Ритуальна служба» Сергій Тлумацький,

 – Наші працівники періодично проводять там роботи з догляду за територією – це косіння трави та видалення чагарників, які там ростуть. Оскільки у нас небагато працівників, такі роботи не вдається проводити часто. Зазвичай Але намагаємося стежити за територією.

Наразі на території цвинтаря в літню пору можна побачити тварин, яких випасають жителі приватних будинків поруч. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Талі

    Д я кую
  • Талі

    Дуже гарне інтервю. Розповідайте бутьласка далі про  поховання в нашому місті і області. АДЖЕ ЦЕ ЖИВА Історія. Люди яких Бог дав щоб вони жили  в той час перед нами.
  • Назар

    Де тільки небуло тих поховань як почитати історію можна жашнутися на кістках живемо
  • 888

    ⁶знести нахуй

keyboard_arrow_up