Старий Тернопіль надихає до творчості

Старий Тернопіль надихає до творчості
Робота над макетом старого Тернополя
На створення 3D моделі старого Тернополя, моделі його центру із бронзи, паперових моделей Архикатедри та парафіяльного костелу, барельєфу із сірників та відродження унікальних годинників надихнула тернополян любов до рідного міста.

– Я навіть на заробітки їздив – розписував церкви, щоб мати змогу покращити свій комп'ютер для роботи над тривимірним макетом старого Тернополя, – розповідає тернополянин Віктор Хара. – Спершу думав створити 3D-модель парафіяльного костелу у пам'ять про батька, який після війни приїхав до Тернополя працювати у школі. Він добре розумівся на мистецтві і багато мені розповідав.

Почав з екстер'єру, а потім перейшов до інтер'єру. Змоделював орган, головний вівтар, зараз розмальовую вітражі, моделюю західний вівтар Ісуса Христа. Ще буде східний вівтар з Дівою Марією.

Віртуальний Тернопіль

Відео дня

Парафіяльний костел, що стояв на місці ЦУМу, зводили протягом 1904-1911 років, але знищили у 1954-му. Він для пана Віктора став відправною точкою у роботі.

– Задум грандіозний: моделюю все старе місто у 3D, – продовжує чоловік. – Сучасні технології дозволяють багато. Фактично це буде екскурсія – політ старим Тернополем. Можна буде переглянути не тільки фото, а й реалістичне відео. Хмари будуть бігати, хвилі Ставу відображатимуть небо… Для людини, яка вперше побачить це, все виглядатим, як насправді. Я думаю, що у підсумку це буде фільм.

Утім, завершити роботу пану Віктору перешкоджає брак можливостей.

– Комп'ютер я покращив, але потужностей все одно бракує. Потрібна краща материнська плата, процесор, більше оперативної пам'яті, – говорить він.

Свою роботу чоловік продовжує, як каже, на голому ентузіазмі.

– Наше місто було зруйноване і фізично, і духовно, – зазначає тернополянин. – Хочу його відродити і показати людям.

Незважаючи на те, що робота триває вже роками – першу статтю про проект Віктора Хари ми писали на початку 2012 року – досі не знайшлося тих, хто підтримав би ініціативу. Але тернополянин відступати не збирається. Його скринька: [email protected].

Із паперу та сірників

Старі храми Тернополя надихнули до творчості й інших майстрів. Так, інженер Володимир Кріса «збудував» Архикатедру і парафіяльний костел із картону.

– Планую дуже багато всього, але бракує часу, – посміхаючись, каже він. – Розпочав роботу над макетом Надставної церкви, хочу зробити макет Старої синагоги. Уже є необхідні креслення.

Вироби Володимира Кріси уже побували на виставках у Тернополі, а також Львові.

– Наступну найближчу виставку планую приблизно через рік, щоб зібрати більше моделей, – говорить чоловік.

Ще один креатив на тему старого Тернополя – барельєфна картина тернополянина Мар'яна Вархоліка із зображенням фасаду Архикатедри.

Розмір роботи – 66х95 см без рами. Для створення роботи чоловік використав 50000 сірників. Архикатедра із сірників уже потрапила до Книги рекордів України.

Два дзиґарі

Описані проекти – не все на тему старого міста. Є  ще відтворення годинника на Архикатедрі – проект, який повернув місту громадський дзиґар ХІХ-початку ХХ століть. Цей годинник встановили на вежі храму до Великодня 2015-го.

Знаковим став і відроджений годинник із трьома циферблатами на бульв. Т. Шевченка – серед тернополян навіть виникала дискусія, чи варто ставити поряд лавки. Їх таки встановили. А французький сайт ще до встановлення відродженого годинника зарахував його до спадщини світового годинникарства.

Задумів із відродження втрачених рис нашого міста в активістів багато. Приміром, цьогоріч на церкві планують відремонтувати покрівлю і створити на ній пішохідний маршрут. Кожен охочий зможе піднятися туди й оглянути центр Тернополя з незвичного ракурсу.

Уже до цьогорічного Великодня тернополянам готують черговий подарунок на тему ретро – бронзовий макет історичного центру міста.

– Стараємося, щоб подарувати тернополянам макет до Пасхи. Але про місце, де він стоятиме, зможемо повідомити тільки згодом, – розповідає один з ініціаторів проекту Вадим Перець. – Наголошу, що із початком роботи нової патрульної поліції будемо спокійніші за його збереження. Хоча й про встановлення веб-камери теж думаємо.

Зрештою на окремий креативний проект чекають і великі підземелля Архикатедри.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up