Англійська, польська та німецька: де у Тернополі можна безкоштовно вивчити ці іноземні мови?

Англійська, польська та німецька: де у Тернополі можна безкоштовно вивчити ці іноземні мови?
  • Можливість подорожувати, спілкуватись з людьми з усіх континентів, дивитись фільми в оригіналі та навіть більша зарплата – все це нині дає знання хоча б однієї іноземної мови. Та не всім по кишені оплачувати дороговартісні уроки у репетиторів.
  • «20 хвилин» дізнались, де у Тернополі можна безкоштовно й ефективно вивчити мови зарубіжжя із допомогою досвідчених педагогів та носіїв мови.
  • Як долучитись до занять і який рівень отримаєте – читайте далі.

Тернопільська обласна бібліотека для молоді

Містянам пропонують долучитись аж до семи клубів з вивчення іноземних мов – англійської, німецької та польської, які діють у цій бібліотеці. Їхнє гасло: «Вивчай мови – відкривай нові можливості для себе!». Щоб відвідувати уроки будь-якого клубу, треба мати квиток користувача бібліотеки та прийти у масці (через карантинні обмеження). Якщо у вас немає читацького квитка, його можна виготовити на першому поверсі у касі. Загалом, є такі безоплатні клуби:

  • Клуб англійської мови для дітей English Hour

Стартує з 12 жовтня і триватиме упродовж року – щосереди о 15:00. Заняття розраховані на малечу віком 6-8 років. У групу набирають до 15 учасників. Вони отримають початковий рівень володіння англійською. Формат – онлайн. Модераторка – Ірина Драч.  

  • English Speaking Club

Клуб розпочав свою роботу 21 вересня і повноцінно працює вже понад два тижні. Триватиме упродовж року. Заняття проходять щовівторка о 17:00, на них можна освоїти середній рівень володіння мовою. Є певні обмеження – у групу набирають не більше п’ятнадцяти учасників віком 14+. Формат – онлайн. Модераторка – Ірина Драч.  

Відео дня

  • Навчально-ігровий клуб English with Fun

Він існує у бібліотеці майже рік, з листопада 2021-го. Уроки з вивчення англійської для дітей 10-13 років проводять щонеділі о 12:00 (впродовж року). Завершивши навчання у клубі, малеча матиме початковий рівень володіння мовою. Набирають у групу до 15 учасників, заняття у форматі онлайн.  Модераторка – Марія Ожоганич.

  • English Discussion Club

Клуб теж працює на базі ТОБМ з листопада 2021-го. Він розрахований на учасників віком 14 років і старше, котрі вивчатимуть середній та вищі рівні англійської. Заняття відбуваються в онлайн-форматі впродовж року, щонеділі о 14:00. У групу набирають до 15 учасників. Модератор – носій мови Умер Салам.

  • Німецька для початківців

З початку вересня в бібліотеці стартували заняття з німецької мови для початківців. Вони триватимуть упродовж року. Навчання проходить щоп’ятниці о 16.00. Щодо певних нюансів: група складається з 15 осіб віком 14+, які здобудуть початковий рівень. Викладачка – Наталія Будій.

  • Польська мова для початківців

Колектив бібліотеки запрошує всіх охочих вивчати польську з нуля. Заняття розпочались 3 жовтня. Вони відбуватимуться впродовж року, щонеділі о 12:00. У групу набирають до 15 учнів віком від 14 років. Вони здобудуть початковий рівень знань іноземної мови. Формат – онлайн. Викладачка – Олена Кізьякова.

  • Mówimy po polsku

Клуб почав працювати 7 жовтня. Він діятиме впродовж року, заняття проходять щочетверга о 17:00. Уроки спрямовані на дорослих (18+) тернополян, які зможуть отримати середній рівень володіння польською. Набирають у групу до п’ятнадцяти учасників. Формат – онлайн. Викладачка – теж Олена Кізьякова.

Щоб долучитись до мовних клубів та з’ясувати додаткові деталі, телефонуйте за номерами: +38 068 912 16 68; +38 0352 25 97 15; +38 0352 52 64 49. Адреса обласної бібліотеки для молоді: вулиця Нечая, 29 (Новий Світ).

Освітній хаб Тернопільщини

Спільний проєкт Міністерства освіти і науки, обласних військових адміністрацій та Асоціації інформаційної та цифрової освіти – Освітній хаб, відкрився у нашому місті 24 серпня. Організація пропонує тернополянам безліч варіантів вивчення мов: розмовний клуб, лекції, онлайн-навчання.

  • Speaking club з англійської мови

Безкоштовний розмовний клуб від хабу організували спільно з ГО «АТОМ». Під час його занять ви можете відточити на практиці спілкування англійською, освоїти початковий та середній рівень знань мови, зняти мовний бар’єр, удосконалити граматику, обговорити різні теми тощо. Уроки проводять у кооперативному фаховому коледжі (вулиця Руська,17, 2 поверх, 12 ауд.).  Щоб увійти до клубу, реєструйтесь за лінком: https://cutt.ly/YX6DfwJ. Щодо графіку, нові заняття регулярно анонсують в телеграм-каналі Освітнього хабу Тернопільщини: https://телеграм.онлайн/#@osvitniyhubternopil.

  • Онлайн-курс Lingva.Skills

Також вивчити англійську мову за безцінь можна в дистанційному форматі. Освітній хаб надає містянам доступ до Lingva.Skills. Ця програма розроблена поліглотом та психолігвістом Віталієм Зубковим за унікальною методикою – не зазубрювати правила, а інтуїтивно відчувати мову.

На платформі https://lingva.ua/ на користувача чекає: добірка курсів (рівні А1-А2-В1-В1+) з 300 уроків, що містять 17 000 прикладів; система повторення пройденого матеріалу; графічне зображення, що супроводжує вправу. Завершивши навчання, ви отримуєте сертифікат.

  • Пізнавальні лекції про іноземні мови

Їх організовують періодично з різними експертами. Лекції різної тематики проходять в онлайн-форматі. Наприклад, 6 жовтня була зустріч з Віталієм Зубковим: «Як ефективно вчити іноземну мову». Дізнавайтесь, яка конференція наступна, тут: https://телеграм.онлайн/#@osvitniyhubternopil.

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека

Тернополяни можуть вивчити тут англійську та польську мови у шести різнорівневих клубах. Можливі як заняття у приміщенні ТОУНБ (у відділі літератури іноземними мовами), так і онлайн-уроки через платформу ZOOM. Всі клуби є абсолютно безкоштовними для користувачів бібліотеки. Вам лише потрібно мати читацький квиток. Розклад зустрічей у рамках клубів на тиждень та місяць, а також зміни у графіку публікують на Фейсбук-сторінці: https://www.facebook.com/vlimTOUNB/.

Коротко про клуби читайте нижче:

  • Клуб розмовної англійської через SKYPE з Alonzo Hudkins

Зустрічі відбуваються щопонеділка о 17:00 (відділ літератури іноземними мовами). Ви можете попрактикуватись розмовляти англійською спільно з Alonzo Hudkins – колишнім волонтером Корпусу Миру. Навчання відбувається в ігровій формі. Одна із активностей – гра «Cathy’s Cards», яка допомагає розвивати розмовні навички та краще пізнавати один одного. Картки із запитаннями створені спеціально, щоб викликати веселі та цікаві думки на різні теми.

  • Клуб «Англійська мова для туристів»

Він створений для тих, хто давно мріє вирушити до країн Європи абощо, та боїться мовного бар’єру. Якщо хочете не заблукати в аеропорту, знайти готель або зорієнтуватись у міському транспорті – потрібно знати англійську мову, основні фрази, щоб спілкуватись з іноземцями. Цього навчають у клубі. Модераторка – Марічка Петренко, учасниця AIESEC в Україні з семитижневим досвідом стажування у Туреччині. Зустрічі проходять щочетверга о 17:00.

  • Розмовно-культурний клуб «Polonista»

Він стартував на базі бібліотеки у вересні цьогоріч, в рамках проєкту «Польська без кордонів». Курс розрахований на дорослих, які володіють польською мовою не менше, ніж на рівні А2. Основна його мета – сприяти розвитку мовленнєвих навичок учнів, а також розширити їх знання з історії, історії культури та географії Польщі, лексики й граматики мови. Заняття відбуваються щосуботи о 12:30. Модераторка – Наталія Лобас, кандидатка філологічних наук, перекладачка, засновниця та керівниця школи польської мови «MojaPolska».

  • Курс підготовки до вступу у польські вузи для підлітків

Він розрахований на учнів 8-11 класів і допоможе підготуватися до навчання у польських закладах середньої та вищої освіти. На уроках курсу діти можуть отримати рівень A0-В. Школярі не лише вивчать лексику й граматику, а й попрактикуються в аудіюванні, розумінні прочитаних текстів, письмі, усному мовленні. Заняття регулярно проходять щоп’ятниці о 16:00 та щосуботи о 16:30.

  • «Польська без кордонів»

Курс орієнтований на слухачів, котрі от-от починають вивчати польську. Ви здобудете рівень володіння мовою 0-А1. Можлива аудиторна або змішана форма занять (з використанням ZOOM). Навчання відбувається щоп’ятниці о 17:00. Мета курсу – аби тернополяни могли вільно спілкуватись польською мовою у побуті, а також писати легкі тексти. Ви вивчатимете фонетику, лексику та граматику, типи словосполучень і мовних кліше, мовленнєвий етикет тощо.

  • «Польська по суботах»

Заняття також спрямовані на тих, хто вивчає польську з нуля. Форма навчання може бути дистанційна чи змішана (адже слухачами цього курсу є мешканці районів Тернопільщини та внутрішньо переміщені особи). Учні курсу на рівні 0-А1 отримають навички спілкування у сферах побутового спілкування в усній та писемній формах. Заняття проходять щосуботи о 12:30.

Для участі у курсах з вивчення англійської мови, телефонуйте до відділу літератури іноземними мовами ТОУНБ: +38 068 941 16 10, +38 0352 52 03 74. Для участі у курсах з вивчення польської мови, заповніть Google-форму: https://forms.gle/VV7HyhRxEtrtHPd8A.

ТНПУ імені Володимира Гнатюка

На базі університету діє безкоштовний Розмовний клуб англійської мови для студентів. Його організували спільно з Вустерським університетом (Великобританія). Клуб — це чудова можливість попрактикуватися в розмові англійською. Молодь може здобути різні рівні володіння іноземною мовою. Тривалість одного заняття – тридцять хвилин. Вони у дистанційному форматі. Щодо графіку: понеділок:  A2 level – 12:00, B2 level – 13:00; вівторок: C1 level – 11:30, B1 level – 12:30.

Для участі у розмовному клубі необхідно заповнити невеличку анкету: https://comms.wp.worc.ac.uk/.../conversation-club....

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лариса Пронина

    Дякую за підбірку.  Виписала собі декілька рекомендацій, бо почала інтенсивно вчити англійську. Я спочатку підключалась на безкоштовні групові заняття в школі інглішдом, але вони недавно змінили графік та прибрали заняття для початківців( залишили лише для середнього рівня, тому почала займатись з викладачем платно. минулого тижня купила аж 50 уроків. радує, що з'явився повний доступ до онлайн платформи та стало цікаві та краще навчатись))

keyboard_arrow_up