5-річного Рената прийняли в садочок з активістами і телекамерами

5-річного Рената прийняли в садочок з активістами і телекамерами
  • П’ятирічний Ренат Хасан, якого вчора не впустили до дитячого садочка, сьогодні прокинувся раніше від мами та одразу запитав чи потрапить він у групу сьогодні. У супроводі телекамер та громадських активістів дитину таки взяли у групу.
  • Начальник міського управління освіти Ольга Похиляк каже, що  в садочках Тернополя створили прекрасні умови і першочергово тут повинні бути діти мешканців Тернополя, батьків, які тут зареєстровані

Сьогодні Рената, якого вчора не пустили в дитсадок через відсутність прописки і оплати 1215 грн, таки прийняли до дитсадка №20, що знаходиться на бульварі Данила Галицького, 1А.

Анна Хасан, мама хлопця, звернулась по допомогу до активістів "Автомайдану" та журналістів. Прийшли підтримати маму й інші «нетернополяни», що зіштовхнулись із даною проблемою.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

- Ренатик прокинувся сьогодні раніше за мене та питав, чи підемо ми нарешті до садочка, - розповідає пані Анна. 

 Жінка спантеличена таким ставленням у садочку, бо каже, що за три роки  перебування малого у закладі ніяких проблем не було.

Сьогодні в садочку №20 була і його завідуюча Марія Басюк, яка зараз перебуває у відпустці. Вона каже, що без оплати не може прийняти дитину у групу. А на питання чи давала вона мамі рахунок, на який потрібно оплатити кошти – коментарів не дає.

Анна Хасан зазначає, що платити додаткових 1215 грн не має змоги, та стверджує, що навіть реквізитів, куди оплатити, їй не надавали.

Після діалогу з адміністрацією дошкільного закладу дитину таки погодились прийняти на час з'ясування усіх подробиць.

  • Я не хочу, щоб Ренатик бачив ці всі суперечки, адже він дуже любить свій садочок, а вияснення цих грошових справ може його травмувати, - каже мати хлопчика Анна.

Активіст "Автомайдану" Павло Іванечко каже, що законних підстав не пускати дитину до садочку у працівників не було, оскільки заборгованості за оплату послуг зараз у матері немає.

– Відвідування садочка згідно з законом України «Про дошкільну освіту» є безкоштовним, батьки не повинні платити окремо, якщо з них вже знімають податки, – каже пан Іванечко.

Чому її дитину вчора не пустили до садочку Анна Хасан запитала у начальника міського управління освіти та науки Ольги Похиляк. Чиновниця каже, що прямої вказівки не пускати дітей до садочків не було, а працівники діяли відповідно до Наказу.

  • В садочках Тернополя ми створили прекрасні умови і хотіли б, щоб у відповідних умовах та з певною кількістю дітей тут були першочергово діти мешканців Тернополя, батьків, які тут зареєстровані, - каже начальник управління

 – В законі України «Про освіту» прописано, що першочергово ми маємо брати місцевих дітей. Є рішення сесії, на основі якого написаний наказ про міжбюджетні трансферти з Тернопільською районною радою та кількома ОТГ. Вони будуть платити за своїх дітей. Зараз ми чекаємо відповіді на листи з інших громад. Батьки попереджені про це, - каже очільниця освітян.

Чому довідки з роботи одних батьків-платників податків підходять, а інших - ні, де окремий рахунок для оплати коштів,  в управлінні освіти та науки не кажуть.

Батьки дошкільнят налаштовані йти до суду, щоб з'ясувати чи має Наказ законні підстави.

Ольга ТУРЧАК, [email protected], 097-161-41-50

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Олена

    Ольга Похиляк навіть не натякала, а прямо сказала мамі, що треба робити - прописати дитину в Тернополі (вже багато так зробили). Тобто міська рада приймає дебільні постанови, а потім люди повинні шукати різні напівзаконні шляхи як це обійти. Це так по-Тернопільськи. Просто створюються нові і нові передумови для корупції і зловживань. По чесному, прозоро, "як у людей" чомусь тут  ніяк не виходить, обов"язково треба вигадати свій велосипед. Яка наша міська влада все-таки вигадлива. Вже хоча би допрацювали своє нововведення і відкрили відповідні рахунки, але жю ні. Щось тут не зовсім чисто...
  • Герасимчук Ростислав

    ЗАТЕ В ВІЙСЬКОМАТАХ ТАКИХ ПРОБЛЕМ НЕМАЄ.

    Мама reply Герасимчук Ростислав

    Саме так, в армію беруть усіх не залежно від прописки ...

    Василь Метик reply Герасимчук Ростислав

    Та не то слово, "головний захисник". Добровольців в котел, а ось таку дитину в окоп.
  • Anonymous

    Чесно кажучи, підзадовбало вже бажання певних категорій громадян, які не сплачують податків, або сплачують "з мінімалки", користуватися благами, які фінансуються іншими, сумлінними платниками податків. Це стосується і користуванням автодорогами "бляховодами", і виписування членів сім'ї, що отримують дохід заради субсидій на жкг, і користування міськими комунальними закладами освіти і медицини мешканцями приміських населених пунктів. Хоча, щодо закладів освіти, тут мабуть більше все таки винна влада, яка мала децентралізацію почати з реформи системи фінансування закладів освіти, щоб гроші з бюджету за місцем реєстрації дитини чи батьків йшли "за дитиною" в той заклад, який вона відвідує.

    Мама reply Anonymous

    Я ЖИВУ, ПРАЦЮЮ І СПЛАЧУЮ ПОДАТКИ В М.ТЕРНОПОЛІ (У МЕНЕ ЛИШЕ ПРОМИСКА ТЕРЕБОВЛЯНСЬКА). ЧОМУ ВИ ЗВИНУВАЧУЄТЕ МЕНЕ ЩО Я ЧИ МОЯ ДИТИНА НЕ МОЖЕ КОРИСТУВАТИСЬ БЛАГАМИ?

    Anonymous reply Anonymous

    ви праві

    Василь Метик reply Anonymous

    Ага та дитина жирує з твоїх податків. А в остальному ти правий.. Всі квартири записані на 1-ну бабцю, дитину війни. Всі родичі приписані десь поселам. За  3-х кімнатну хату не потрібно платити, приніс  справку від сусідів, що ти там не живеш. І платиш менше чим та мама платить з тою дитиною... і.т.д  і.т.п.

    Mammmma reply Anonymous

    Держава фінансує шкільну освіту, а не дошкільну

    Діонісій reply Mammmma

    у нас держава давно нічого не фінансує, хіба , свої кишені, все в дошкільних закладах роблять за рахунок батьків і їх грошей. зарплату вони тільки отримують з баджету.

    Діонісій reply Діонісій

    ох бляха, а чого в мене прапорок гавений стойть ?

    Діонісій reply Діонісій

    о тепер нормально
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up