Де на Тернопільщині можна отримати військову освіту? Розповідаємо про умови навчання

Де на Тернопільщині можна отримати військову освіту? Розповідаємо про умови навчання

Журналісти «20 хвилин» зібрали добірку навчальних закладів Тернопільщини, де можна пройти військову підготовку або здобути військову освіту.

 

Від початку широкомасштабної збройної агресії росії проти України військові вищі навчальні заклади корегують освітній процес, зважаючи на потреби Збройних Сил України. Про це повідомляє директор Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України Володимир Мірненко.

— Постійно вносимо зміни в освітні програми військових вищих навчальних закладів. І вони враховують досвід ведення війни та необхідність організації більш інтенсивного  освітнього процесу. Ми збільшили час навчання  з шести до 10-12 годин на день. На тиждень — це  до 72 годин. З цих 72 годин — 70% часу відводимо саме на відпрацювання практичних вмінь та навичок на військовій техніці, — зауважив пан Мірненко.

Крім того, на сторінці Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України акцентують на максимальному спрощенні процедури оформлення особових справ вступників. 

Відео дня

Тож, абітурієнти можуть подати пакет документів не тільки через територіальні центри комплектування. А й до приймальних комісій військових вищих навчальних закладів (особисто або поштою, в тому числі й електронною).

Остаточний медичний огляд вступники-військовослужбовці теж мають можливість пройти безпосередньо у військовому закладі освіти.

Де можна навчатися на Тернопільщині?

Журналісти «20 хвилин» промоніторили навчальні заклади Тернополя та Тернопільщини та дізналися, де наша молодь може навчатися на військові спеціальності. 

Ми розповідаємо про кожен заклад окремо, а також залишаємо актуальні контакти, де ви можете отримати більше відповідей на питання.

Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою (Збараж)

Тут студенти опановують цивільну професію та паралельно готуються до служби у Збройних силах України, після чого вже вважаються курсантами з тактичної підготовки. У коледжі готують фахівців за такими спеціалізаціями:

  • оператор з обробки інформації та програмного забезпечення;
  • тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва;
  • слюсар з ремонту колісних транспортних засобів;
  • майстер з монтажу та обслуговування систем відновлювальної енергетики;
  • кухар. Кондитер.

З вересня професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою отримає 30 державних місць для навчання нової спеціальності «Оператор наземних засобів керування безпілотним літальним апаратом (дроном)».

Серед головних умов прийому до навчального закладу – гарний стан здоров’я, готовність до фізичних випробувань та наявність базової загальної середньої освіти.

Для участі у вступній кампанії також треба підготувати пакет документів, серед яких медичні довідки, документи про освіту (оригінал), шість фотокарток, автобіографія, заяви.

З повним переліком необхідних документів можете ознайомитися за посиланням.

Документи до приймальної комісії можете подати особисто або надіслати на електронну пошту: [email protected]. Крім того, документи можете надсилати звичайним листом за адресою: 47302, Тернопільська область, місто Збараж, вулиця Данила Галицького, 48.

Документи будуть приймати до 14.00 годин 24 липня.

Вже з 25 по 27 липня на всіх абітурієнтів очікують вступні випробування. Кожен пройде психологічне тестування, продемонструє рівень фізичної підготовки. Також необхідно пройти тестування з математики та української мови.

А до 15.00 годин 27 липня педагоги оприлюднять рейтингові списки вступників.

Детальніше інформацію можна дізнатися за телефоном: +38 (068) 13 13 475.

Коропецький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою

Ліцей розрахований на юнаків та дівчат, які вже закінчили 7-9 класи у 2023 році. Вони повинні бути придатні до навчання за станом здоров’я, а також мати бажання стати офіцерами ЗСУ та інших військових формувань України.

У ліцеї готують кандидатів до вступу у військово-навчальні заклади Міністерства оборони України та інші військові формування. Як у ліцеїстів проходить підготовка та навчання можна побачити на відео.

Для участі у вступній кампанії треба:

  • особиста заява одного із батьків або осіб, які їх заміняють, про участь дитини у конкурсі;
  • характеристика і табель успішності, засвідчений підписом директора і печаткою навчального закладу, або оригінал свідоцтва про базову загальну середню освіту;
  • свідоцтво про народження, копія ідентифікаційного коду, при наявності - копія паспорта (3 ксерокопії);
  • копія витягу з територіальної громади (про реєстрацію місця проживання особи);
  • довідка про склад сім'ї або витяг про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб;
  • довідка з органів Міністерства внутрішніх справ України про відсутність перебування на обліку;
  • копії документів, якщо дитина має певний статус (діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, ВПО, батьки учасники бойових дій на території України, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, діти з багатодітних сімей, інші пільгові категорії);
  • вісім фотокарток розміром 3х4.

Крім того, необхідно заздалегідь підготувати пакет з актуальними медичними документами:

  • медична книжка розвитку дитини;
  • медична довідка (№086-о) для вступу у ліцей;
  • до неї додається флюорографія з 15 років (знімок з описом), загальний аналіз крові, аналіз крові на цукор, RW-крові, загальний аналіз сечі;
  • довідка про щеплення (Ф №063) згідно з віком;
  • Довідки про проходження профілактичного огляду від нарколога та психіатра;
  • ЕКГ з розшифруванням

Прийматимуть документи до 30 червня 2023 року. А вже у першій половині липня охочих стати ліцеїстами запрошуватимуть на фахові вступні випробування.

— Мова йде про медичний огляд, рівень фізичної підготовки, психологічне обстеження. Якщо говорити за рівень фізичної підготовки, то це комплексне тестування. Туди входить підтягування, (віджимання в упорі), біг 100 м, 1000м. Абітурієнти, які не витримали фахові вступні випробовування, до вступних іспитів не допускаються. Якщо ж випробування ви витримали, то вам ще треба буде диктант з української мови, тести з математики та англійської, — повідомляють на сайті закладу.

Приймальна комісія до 31 липня повідомляє про їх зарахування вступниками до ліцею.

У разі виникнення додаткових питань звертайтесь за телефонами: (03555) 47566; (097) 903 82 03; (067) 167 67 79; (097) 013 62 69; (068) 054 74 76; (097) 013 62 69.

Військові кафедри при університетах

Якщо бажаєте здобути вищу освіту медика, педагога чи архітектора і паралельно здобути звання офіцера запасу, в такому випадку це можна зробити на військових кафедрах. На Тернопільщині такі кафедри діють на базі двох вищих навчальних закладах.

Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського

Кафедра медицини катастроф та військової медицини проводить набір слухачів на навчання з військової підготовки. На сайті медичного університету повідомляють, організаційні заходи щодо прийому проводяться, як правило, на другому курсі навчання в університеті.

А ось військову справу студенти вивчають, як правило, на третьому та п’ятому курсах. Навчання здійснюється за кошти фізичних осіб. Наразі на навчання запрошують 90 студентів.

Після курсів слухачі проходять стажування у військах, складають державну атестацію. Матеріали для присвоєння військового звання направляються до Міністерства оборони України за умови наявності диплома бакалавра (спеціаліста, магістра).

Для зарахування на курси з підготовки за програмою офіцерів запасу за конкурсом необхідно:

  • для чоловіків мати приписне свідоцтво з зазначеною придатністю до військової служби;
  • обов’язково пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) у військкоматі);
  • надати заяву (для студентів ТНМУ заяву на ім'я декану свого факультету, для громадян України з дипломом ВНМЗ на ім'я ректора ТНМУ);
  • скласти вступні іспити з фізичного виховання (нормативи фізичної підготовки дівчат та хлопців, теоретичне та практичне тестування з допризовної підготовки, пройти професійно-психологічний відбір.

Прийом заявок та документів триватиме до 13 вересня 2023 року.

Детальніше з правилами прийому можна ознайомитися на офіційній сторінці університету.

Або уточнюйте за телефоном: (093) 589 18 78; (068) 771 06 35.

Західноукраїнський національний університет

На базі університету діє Навчально-науковий центр підготовки офіцерів запасу. Фахівці проводять підготовку громадян України за такими військово-обліковими спеціальностями:

  • «Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів»
  • «Застосування з’єднань, військових частин і підрозділів матеріального забезпечення»
  •  «Психологія»
  • «Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів наземної артилерії» та іншими.

Військову підготовку на добровільних засадах проходять громадяни, які мають або здобувають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, придатні до військової служби за станом здоров'я та морально-діловими якостями.

Військову підготовку проводять один навчальний день на тиждень (методом «військового дня»). Навчання у центрі підготовки офіцерів запасу студенти проходять протягом двох років.

До проведення занять залучаються викладачі та офіцери Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.  Після завершення теоретичного курсу проводять практичні заняття на базі військової частини.

Аби пройти навчання за військово-обліковими спеціальностями необхідно:

  • для чоловіків мати приписне свідоцтво з зазначеною придатністю до військової служби;
  • обов’язково пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) у військкоматі);
  • надати заяву (для студентів ЗУНУ заяву на ім'я декану свого факультету, для громадян України з дипломом ВНМЗ на ім'я ректора ЗУНУ);
  • скласти вступні іспити з фізичного виховання (нормативи фізичної підготовки дівчат та хлопців, теоретичне та практичне тестування з допризовної підготовки, пройти професійно-психологічний відбір.

Детальніше з інформацією можете ознайомитися на сайті, або за телефоном: (0352) 23-55-04. Також пишіть на електронну пошту: [email protected]

Важливо! Якщо ви здобули вищу освіту, пройшли повний курс військової підготовки за програмою офіцерів запасу, склали встановлені іспити та атестовані до офіцерського складу, то отримуєте первинне військове звання «молодшого лейтенанта запасу».

Військова освіта чи професійна військова освіта?

Військова освіта та професійна військова освіта – два різніпоняття. Аби майбутні студенти не плуталися і обирали дійсно те, що їм до вподоби, Міністерство оборони України надає чітке роз’яснення.

Якщо говорити за військову освіту, то це формальний вид. Її можна здобувати одночасно з профільною середньою, професійною (професійно-технічною), фаховою передвищою чи вищою освітою. Крім того, ви можете отримати послуги з підготовки офіцерського складу в системі багаторівневої професійної військової освіти, без здобуття вищої.

Фахівці надають освітні послуги з підготовки сержантів та старшин, офіцерів запасу, перепідготовки і підвищення кваліфікації, мовної підготовки військового та цивільного персоналу тощо. По завершенню навчання та складання іспитів, ви здобуваєте освітні кваліфікації, що визначаються державою.

Професійна військова освіта належить до неформального виду. Вона не передбачає присудження визнаних державою освітніх кваліфікацій за рівнями освіти, але може завершуватися присвоєнням професійних та/або присудженням часткових освітніх кваліфікацій.


Читайте також:

Тернополянин судитиметься з працівником військкомату, якого обвинувачують у кримінальній справі

«Що б не робили – завжди поруч, і навіть на війні»: історія братів-артилеристів, які воюють на фронті

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Hanna Tashlyk

    Ви розумієте , що ви робите? Ви накликає те біду на ці регіони.

keyboard_arrow_up