Діти змушені вчитися дистанційно, бо педагоги не вакцинуються? Скандал у музичному коледжі

Діти змушені вчитися дистанційно, бо педагоги не вакцинуються? Скандал у музичному коледжі
Фото ілюстративне, взяте із офіційної сторінки Тернопільського мистецького фахового коледжу ім.Соломії Крушельницької у соціальній мережі Facebook
  • Вже півтора року Тернопільський мистецький фаховий коледж на дистанційці.
  • Батьки студентів скаржаться, хочуть, аби заклад відновив звичний формат навчання. Однак це поки неможливо, адже педагогічний колектив не хоче вакцинуватися від ковіду. 
  • А вчитися самостійно грати на музичних інструментах — це як навчитися водити авто без інструктора, кажуть обурені тернополяни. 
  • Коли заклад може повернутися до офлайн-роботи і яка там насправді ситуація, запитали у директорки коледжу, а також обласному департаменті освіти. 
  • Щоб дочитати матеріал до кінця, авторизуйтесь, або ж підпишіться. Завдяки вашій підтримці ми можемо готувати більше цікавих матеріалів і бути незалежними!

 

У редакцію «20 хвилин» звернулися батьки студентів факультету оркестрово-струнних інструментів Тернопільського мистецького коледжу ім.Соломії Крушельницької. Вони кажуть, їхні діти отримують неналежну освіту, оскільки у коледжі вже більше півтора року навчання проводять дистанційно. 

До слова, у коледжі навчається 322 студенти. 

  • Відео дня
    /li>

Нагадаємо, що в разі введення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки відвідування закладів освіти здобувачами освіти дозволено за умови наявності не менше як у 80% працівників закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародного, внутрішнього або іноземного сертифіката. Сертифікат може підтверджувати:

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки. 

Як ми з'ясували, у Тернопільському мистецькому фаховому коледжі ім.С.Крушельницької загалом 198 працівників, з яких 64% щеплені однією дозою вакцини, 33% щеплені двома дозами. За даними департаменту культури і туризму, загалом 68% працівників коледжу мають щеплення від ковіду. 

Діти втрачають якість знань

Обурені батьки наголошують на специфічності освіти, яку надають в коледжі, а також на особливості предметів, що там викладають.

— За програмою, є предмети симфонічного і камерного оркестру. На дистанційному форматі навчання їх просто немає, то й діти втрачають якість знань і вмінь, — продовжує пані Антоніна. — Вивчення партитури (зведений нотний запис ансамблевої музики для оркестру — прим. авт.) дистанційно — взагалі нонсенс. 

Пані Антоніна розповідає, що діти поступають у коледж після дев'ятого класу і вчаться там чотири роки.

Студенти жаліються — вчитися неможливо

Студентка одного з факультетів мистецького коледжу Юлія, яка грає на скрипці, (всі дані є в редакції — прим.ред.) каже, що вчитися дистанційно грати на музичному інструменті — неможливо.

— Я вважаю, що дистанційка у коледжі і навчання гри на музичних інструментах — речі несумісні. Щоб добре навчитись грати, потрібно спілкуватись з викладачем,  бачити правильне положення його рук, знати і чути, як видобувається звук. Ми пробували з викладачкою займатися і по скайпу, і по вайберу, але толку мало. Зовсім інші зображення і звук через камеру, — жаліється дівчина.

Студентка іншого факультету Оксана (ім'я змінене на вимогу, всі дані є в редакції — прим.ред.) розповіла, що дистанційне навчання для неї не викликає надзвичайного дискомфорту, бо спеціалізація дівчини дозволяє миритися з дистанційкою. Що не скажеш, за її словами, про інші факультети коледжу.

— Звичайно, коли є уроки гри на фортепіано дистанційно, то це викликає певні незручності. Звук відстає, належного зв'язку з викладачами немає у такому форматі, — пояснює вона. 

Хоча і діти, і батьки скаржаться, дирекція школи не зацікавлена в тому, щоб діти належним чином навчилися грати і здобули фахову освіту у вибраному напрямку, наголошує мама одного зі студентів Антоніна Катола. Більше того, переконує тернополянка, сама ж директорка закладу нібито веде антивакцинаторську політику у колективі.

Все через антивакцинаторську політику?

Чи насправді це так? 

Журналістка «20 хвилин» поспілкувалася з директоркою коледжу Ларисою Римар, аби дізнатися її бачення. Вона каже, що не розуміє позицію окремих батьків студентів закладу, оскільки у світі, як і в Україні — колапс, спричинений пандемією, а вийти з нього моментально неможливо. 

 — Уся Україна в колапсі, у тому числі половина навчальних закладів. Претензій батьків не розумію. Ми заклад фахової передвищої освіти. Коледж розпочав навчальний рік, як і всі, першого вересня. Відповідно до Постанови Кабміну №1236 від 09 грудня 2020 року, зі змінами, введена нова форма «зонування». Тобто, у зеленій зоні можна вільно працювати. У жовтій, помаранчевій — за наявності 80% щеплених працівників. У червоній — за умови 100% вакцинованих працівників. З 23 вересня цього року ми перейшли на дистанційну форму навчання, оскільки на той час у коледжі  було менше, ніж 40% вакцинованих працівників, — каже директорка. 

Пані Римар продовжує, що наразі заклад керується Листом Міністерства освіти і науки від 21 жовтня № 1/9-558 «Про організацію освітнього процесу в закладах освіти під час епідемічної небезпеки», який рекомендував, а фактично зобов'язав з 25 жовтня по 15 листопада 2021 року перейти на дистанційну форму навчання. 

Міністерство освіти і науки України справді рекомендувало запровадити дистанційне навчання в закладах вищої, фахової передвищої, професійно-технічної освіти з 25 жовтня по 15 листопада 2021 року. Так, згідно з листом, піти на дистанційку рекомендують коледжам, профтехам та університетам.

Директорка наголошує і на тому, що вже почала проводити роз'яснювальну роботу працівникам коледжу стосовно наказу МОЗ №2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням», що вступає в дію 8 листопада 2021 року.

Читайте також: Чи таки можуть з 8 листопада відсторонити від роботи невакцинованих? Розповідаємо, як діяти

Керівниця закладу впевнена, якщо в Україні почнеться ланцюгова реакція відсторонення працівників, то, однозначно, будуть позови до суду, компенсації невиплаченої заробітної плати і моральні збитки.

 Дві сторони однієї медалі

Журналістка «20 хвилин» також запитала у директорки, чи вбачає вона проблему у дистанційній формі навчання коледжу і яку.

— Вважаю найбільшою проблемою те, що є педагоги, які не повністю змогли адаптуватися до можливостей дистанційної освіти. Ті ж діти, які хочуть вчитися і хочуть вдосконалювати свої музичні здібності, зроблять це, незважаючи на форму навчання, — наголошує освітянка. 

Лариса Римар каже, що у цій проблемі є різні сторони і потрібно їх враховувати. 

— Є батьки, які ще перед першим вересням зверталися з проханням, аби діти вчилися дистанційно, бо їм і дітям так краще у ці непрості часи. Інші ж чомусь вирішили, що дистанційна форма навчання у нашому коледжі — єдиний прецедент в Україні та пред'являють претензії, — ділиться думками директорка.

Станом на 18 жовтня 2021 року, в Україні 56% освітян повністю вакциновані від COVID-19. Як передає Укрінформ, про це міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив у своєму Телеграмі.

За словами директорки, є ще одна сторона — людський фактор. 

— Я проводила нараду, закликала педагогів виконувати нормативно-правові акти Уряду. Невдовзі має вирішуватися питання про те, чи викладачі, які не бажають вакцинуватися, будуть відсторонені від роботи. У коледжі серед невакцинованих є педагоги різних груп ризику, із супутніми хворобами, а також ті, які мають на утриманні дітей з інвалідністю. Кожен хвилюється за своє життя і здоров'я, — пояснює освітянка. 

До слова, мистецький коледж показує гарні результати, запевняє Лариса Римар. За результатами ЗНО, серед коледжів в області тернопільській займає третє місце. 95% студентів-випускників коледжу цього року вступили у ВНЗ при тому, що півтора року вчилися змішано, у більшості — дистанційно. 

В управлінні вперше чують про проблему?

Журналістка «20 хвилин» зв'язалася із відділом професійної та вищої освіти Управління освіти і науки Тернопільської ОДА, аби знати їхню думку про шляхи вирішення цієї ситуації.

Заступниця начальника управління — начальниця відділу професійної та вищої освіти Наталія Носоненко каже, що перш, ніж коментувати, їй потрібно ознайомитись з проблемою і змістом батьківських претензій. Мовляв, вона вперше почула про проблему від нас. 

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України розглянув проєкт Наказу МОЗ «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» і не підтримує його прийняття.

Проєкт документу суперечить національним та міжнародним нормативно-правовим актам, згідно з якими вакцинація є добровільною, а застосування до працівника заходів примусу та/або дисциплінарного стягнення за відмову вакцинуватися від хвороби COVID-19, викликаної вірусом SARS-CoV-2 є неправомірним.

Детальніше ознайомитися із позицією профспілки можна тут. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Nataly Pasichnyk

    хай діти провакцинуються і нічого не бояться! вже можна))

    Irina Pnd reply Nataly Pasichnyk

    Nataly Pasichnyk разом з батьками
  • Бєльська Галина

    Шановна редакція, дуже неприємно читати, коли ви натравлюєте одну групу суспільства на іншу. Це неприпустимо і не відповідає етиці журналіста.

    Марія reply Бєльська Галина

    Де ви побачили у статті яку-небудь «травлю»? У статті лише перевірені факти та позиції усіх сторін: батьків, студентів і дирекції.

    Для вас неприпустимо читати правду про реальну проблему?
  • Ірина Романюк

    Шановні журналісти! Позиція пані Антоніни Католи є суб'єктивною. Є й інші думки батьків, набагато позитивного характеру. Дистанційне навчання в коледжі справді триває з 23 вересня, але викладачі максимально стараються дати студентам знання з різних предметів. В коледжі для забезпечення дистанційного навчання проводяться відеозаняття, теоретичні предмети проводяться на платформі Google Classroom.
    Минулого навчального року, не зважаючи на більш жорсткий карантин, дирекція запроваджувала змішану форму навчання, організовувала он-лайн концерти.
    Цього року ситуація загострена внаслідок наказу МОН, правомірність якого до цього часу під питанням.
    Давайте всі будемо фахівцями - професіоналами і не вишивати "скандали", де насправді їх немає.
    Це питання вашої фахової компетентності. Ви ж не "жовта преса"?

    Марія reply Ірина Романюк

    Жовта преса взяла би коментар лише у Антоніни Католи. Ми ж надали змогу висловитися усім дотичним до цього. Уся інформація у статті – перевірена. Спілкувалися і з учнями, де відібрали фактично 2 різних думки.
  • Наталія Кравчук

    Шановні журналісти, перевіряйте, будь ласка, ретельно інформацію перш ніж взяти її з інших джерел. Тернопільський мистецький фаховий коледж минулого року багато працював в змішаному форматі (групові заняття відбувалися дистанційно, індивідуальні-очно). Державні та перевідні іспити відбулися очно з дотриманням карантинних норм. 95 відсотків випускників коледжу успішно поступили у ВУЗи (університети та музичні академії) для здобуття вищого рівня фахової освіти.

    Марія reply Наталія Кравчук

    З яких це – інших джерел?

    «До слова, мистецький коледж показує гарні результати, запевняє Лариса Римар. За результатами ЗНО, серед коледжів в області тернопільській займає третє місце. 95% студентів-випускників коледжу цього року вступили у ВНЗ при тому, що півтора року вчилися змішано, у більшості — дистанційно. »

keyboard_arrow_up