Група продовженого дня в школах може бути платною

Група продовженого дня в школах може бути платною

З вересня перебування у групах продовженого дня може бути платним, кажуть освітяни. За місяць батькам доведеться платити орієнтовно 260 грн. Через недофінансування галузі в окремих школах таких груп може взагалі не бути

"Спочатку за садки взялись, тепер уже і до шкіл добрались. У першому-другом класі дітей не пустиш додому самих, якщо батьки працюють, то групи просто необхідні. Але тепер… коли почнуть виставляти рахунки, навіть не знаю, що буде"

Залишитись у школі після занять можна буде лишень за окрему плату. Таку ініціативу подало Міністерство освіти і науки. Натомість на місцях уже думають над тим, як же будуть формувати групи продовженого дня з вересня, коли діти підуть до школи.

На меті – формування спільних груп. Зводити докупи Міністерство пропонує дітей, різниця у віці яких не перебільшує двох років. Разом з тим, заклади повинні мати певну навчально-матеріальну базу, відповідні умови для організації сну та харчування.

Відео дня

Наразі перебування дітей у групах продовженого дня безкоштовне. Тому перспектива, що в новому навчальному році за це доведеться платити, батьків звісно, не тішить.

На одну дитину – треба тисячу

- Ну це абсурд! За що ще з нас будуть брати гроші – за повітря? – обурено запитує Ірина Врублевська. – Ми і так платимо за харчування, тепер ще за групу, а  потім ще щось придумають! Обід вартує 270 грн за місяць, а сніданок – орієнтовно 240 грн. Ще плюс потрібно щось дати дитині з собою, бо після денного сну вона хоче їсти, а в школі не вечеряють. А ще й за групу… То порахуйте, це тільки тисячу на одну дитину. А якщо в сім’ї двоє, троє школярів то взагалі жах! Усе для дітей роблять. Спочатку за садки взялись, тепер уже і до шкіл добрались. У першому-другом класі дітей не пустиш додому самих, якщо батьки працюють, то групи просто необхідні. Але тепер… коли почнуть виставляти рахунки, навіть не знаю, що буде.

Міське управління освіти наразі лише моніторить ситуацію і ніяких рішень ще тут не приймали, розповідає заступник начальника управління Ірина Сум.

- Керівники закладів вивчають питання, радяться з колегами та батьками, аби прийняти справедливе рішення, - каже вона. – Функціонування груп продовженого дня фінансують за рахунок міського бюджету. Ми не в силі нести такі витрати, тому можливий варіант часткової або повної батьківської плати. У вересні, коли в кожному закладі будуть складати списки тих дітей, які залишатимуться у групах після занять, і буде зрозуміло, чи зможе заклад самостійно стягнути витрати, чи доведеться «підключати» і батьків.

Братимуть тих, кому треба

Цього навчального року в місті функціонувало 144 групи продовженого дня. Немає її лише в загальноосвітній школі №5. За словами пані Сум, після навчання батьки залишають учнів 1-4 класів. В окремих закладах діти не тільки виконують домашнє завдання чи спілкуються з ровесниками, а й відвідують різні гуртки.

Щоб зміни  серйозно не вдарили по кишенях пересічних тернополян, керівних закладів шукають вихід із ситуації. Так, директор школи №24 Ігор Каразія говорить, що, можливо, доведеться ущільнювати групи. До слова, в цьому закладі є найбільше груп продовженого дня.

  • Маємо аж шість перших класів, багато першачків залишаються після навчання у школі, - пояснює він. – У вересні будемо спілкуватись з батьками та об’єднувати групи. Буває, що до 18.00 у групі вже лишається дві-три дитини, вчитель мусить сидіти з ними, а решту вже забирають додому.  Інша справа – коли в групі є 30 дітей, які сидять там до 18.00, тоді вчитель може отримувати ставку за повне навантаження. А якщо дітей мало, а працює педагог до вечора, то незрозуміло, як нараховувати: години ті самі, а навантаження менше.

У межах свого навантаження вчитель планує додаткову роботу з учнями, гуртки і так далі. Пан Юрій, як і решта керівників загальноосвітніх закладів, чекає ще й на рішення, яке прийме Тернопільська міська рада. Потім вже узгоджуватимуть свої дії з батьками.

Хто хоче, той залишиться

У світлі реформи галузі освіти, без змін не обійтися, додає директор початкової школи з поглибленим вивченням іноземної мови Катерина Поліщук.

  • Групи продовженого дня мають бути, це однозначно. Наразі в нас таких десять. Як вони працюватимуть з нового навчального року – питання, на яке ми поки що не маємо відповіді, - каже вона. – Ми розглядаємо різні варіанти, у тому числі, і утримання таких груп за рахунок батьківської плати. Якщо все ж плата буде нараховуватися, то ми плануємо, аби діти після занять у школі разом із вчителем виконували домашнє завдання, займались у гуртках, а додому йшли відпочивати. Таким чином увечері батьки матимуть більше часу побути з дітьми.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up