"Ми тебе любимо, незважаючи на оцінки": як допомогти дитині пережити ДПА і ЗНО, радить психолог

"Ми тебе любимо, незважаючи на оцінки": як допомогти дитині пережити ДПА і ЗНО, радить психолог
  • У травні школярів чекають важливі іспити - ДПА та ЗНО. Для когось - вони перші в житті. 
  • "20 хвилин" запитали у кількох психологів, як діяти батькам у такий важливих та хвилюючих для дітей моментах. 

- Найголовніше - це пам'ятати батькам про те, що гарні стосунки із дітьми важливіші від усього іншого, - каже психолог Валентина Цепенюк. - Так, це важливо, але дитині потрібно казати прямим текстом:" Ми тебе любимо, незважаючи на усі оцінки". Тим більше, якщо це стосується школярів 10-11-річного віку. Самі батьки мають розуміти, що результат ще можна виправити наполегливою роботою. 

Психолог переконує, що для дітей важливо відчувати підтримку. І якщо учні у старшій школі вже самостійніші і можуть відстоювати свою точку зору та приймати певні рішення, то для учнів віку 10-11 років дуже важливо знати, що про них хтось піклується та пишається ними. 

- Батьки для дітей - це поводирі в життя, - каже психолог. - Від того, скільки часу і сил вкладатимуть у виховання, залежить подальше життя цих дітей. 

Відео дня

Результати іспитів, на думку експерта, залежать і від того, як батьки налаштують дітей перед здачею. 

Як мотивувати: 

- Іспит у будь-якому віці дитини - це стрес., - продовжує пані Цепенюк. - Це момент, коли діти мають бачити підтримку від рідних. Ви повинні розуміти, що якщо дитина у стресі, то шанси показати високі результати зменшуються. Потрібно казати дітям, як ви їх любите, як пишаєтеся ними, тоді ви побачите, що вони самі захочуть вчитися і тішити вас результатами. 

Найголовніше, на думку психолога, - це говорити з дітьми. Тож треба пояснити їм важливість всього, що відбувається. 

- Узагалі усі незрозумілі ситуації в сім`ї, конфлікти мають обговорюватись, - каже Валентина Цепенюк. - У цьому випадку дитині варто сказати, що дитина зараз закладає якісь цеглинки у своє майбутнє. Тому такі іспити доведеться складати ще не раз. Від того, що дитина збудує зараз, може залежати, що вона отримає потім. Робити це треба делікатно. Головне - це не зруйнувати ці тендітні стосунки "батьки-діти".

Що думають мами

Про те, як налаштовують дітей на іспити, ми запитали і тернопільських мамусь в одній із місцевих спільнот в соцмережах. Ось що вони пишуть. 

- Я говорю,що це звичайна контрольна. Дитину потрібно підтримати., - пише Юля Крамар. 

- Вчитель готує, вдома просто повторюємо головні правила, налаштовую як на підсумкову контрольну, - ділиться досвідом Галина Подковська. 

- Хороший вчитель це вміє і зробить сам. Нам пощастило - наші втручання непотрібні, лише віра у своїх дітей, - відповіла Наталія Сташевська. 

А як ви допомагаєте школярам налаштуватись на важливі іспити? Чи вважаєте ви доречними атестацію на завершенні початкової школи?  Відповідь залишайте в коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галина Подковська

    Галина Подковська, не Ганна!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up