«На випускний прийдуть з обручками та візками»

«На випускний прийдуть з обручками та візками»

Запровадження 12-річної освіти, як і будь-яка інша реформа, ділить суспільство навпіл. Одні, орієнтуючись на розвинені західні країни, де діти навчаються стільки ж років, підтримують таку ідею. Інші, згадуючи, що раніше освіту здобували і за 10 років, проти.


Вони не розуміють, що ж нового зі шкільної програми зможуть вивчити діти за додатковий шкільний рік. Хоча, як кажуть фахівці, йдеться не просто про один додатковий рік, а про зміну системи та структури школи загалом. 
Нагадаємо, у жовтні 2016 року Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону "Про освіту". Ним передбачено ряд змін, зокрема і запровадження 12-річної освіти. 

Вона складатиметься з початкової освіти тривалістю 4 роки, базової середньої освіти тривалістю 5 років - її здобуватимуть у гімназії, і профільної середньої освіти тривалістю 3 роки, яку здобуватимуть у ліцеї чи закладах професійної освіти. У перший клас 12-річної школи діти підуть 1 вересня 2018 р., відповідно у 12-й – у 2029-му. Запровадження такої освіти, на думку ініціаторів закону, дозволить скоротити на більшості спеціальностей навчання за освітнім рівнем бакалавра до 3-х років. Тож діти, які навчались 15 років – школа+бакалаврат, так і навчатимуться. 
Загалом у проекті виписано усю нову структуру. В тому числі  автори акцентують і на покращенні умов праці вчителів. Також  наголошують на тому, що 11-річна освіта сьогодні є лише в Україні, Білорусі та Росії і не відповідає міжнародним стандартам. Утім, у цієї реформи, як і в інших, є противники. Причому як серед  батьків, так і серед освітян.


У реформу вірять не всі 
Противники 12-річної освіти акцентують увагу насамперед на подовженні тривалості навчання та неготовності України до таких змін. Якщо просто, то люди не вірять, що у школі щось вдасться змінити. Чи мають сумніви щодо доцільності запровадження такої освіти і пересічні тернополяни, ми поцікавились у них. 

- Ми вже мали переходити на дванадцятирічку у 2002 році, - каже тернополянка Ольга Саврай. – І що? Перейшли? Зараз час такий – говорити про реформи. Я не уявляю, що мій 18-річний син робитиме у школі. Після випускного відразу в армію?
Також тернополяни, як і решта українців, мають сумнів щодо того, чи довчаться  до випускного дівчата. Мовляв, на випускний деякі учениці підуть з обручками на пальцях та дитячими візками.


- У 18 років багато дівчат уже думають про хлопців, сім’ю, - каже тернополянка Інна Волянюк. – Я й сама, за теперішніми мірками, рано вийшла заміж. Тому мені важко уявити 18-річну ученицю, яка думає лише про навчання.  

У покращення системи освіти після реформування вірить мало хто. 
- Хотілося б,  щоб усе було так, як обіцяють, - каже вчитель Оксана (прізвища просила не вказувати – прим. ред.). – Однак ми вже маємо багато прикладів, коли після реформування  майже нічого не змінилося. Або починають реформувати, але та реформа зависає. Це черговий експеримент над дітьми. 

Відео дня


Дехто із тернополян вважає, що українська школа не настільки комфортна, щоб дитина ходила туди аж 12 років. І сумнівається, що після запровадження реформи вона стане комфортнішою. А відтак не схвалюють реформи.

- Дитина йде в школу у 6 років, і це означає що після реформи їй доведеться ходити в школу до 18 років, - каже Іван Савчук, батько двох школярів, за освітою педагог. - А якщо дитина народилася восени, у батьків виникне справжня дилема - давати дитину в школу у неповні 6, що дуже складно для дитини, чи давати у перший клас майже в 7 років, і тоді вона буде ходити в школу до майже 19-ти.


У цій освітній реформі є ще політичний аспект, вважає він. Мовляв, питання 12-річної освіти в Україні активно обговорюється уже не менше 12 років. Але зі зміною президента міняється міністр освіти і знову міняється зміст реформ. 


- Так уже було кілька разів, і не факт, що ситуація знову не повториться, - додає він. -  Враховуючи невдоволення народу діючою владою, не виключений такий варіант, що цю реформу розпочнуть втілювати, але навряд чи зможуть довести її до кінця. Прийдуть нові люди і будуть морочити голову своїми ідеями.


Стресу не повинно бути
Чи не найбільше тернополяни бояться, що до таких змін не будуть готовими самі школярі. Натомість психологи вважають, що боятись реформи не варто. Як і того, що ряди випускників складатимуться із заміжніх дам із дітками.


- Йдеться не просто про збільшення навчання на один рік, - каже методист психологічної служби освіти Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Галина Несмашна. – А загалом про зміну концепції освіти. Тож якщо все зроблять, як і заплановано, перехід на 12-річну систему не стане стресом. Адже до цього дітей готуватимуть поступово, і вони, йдучи в перший клас, уже знатимуть, що навчатимуться не 11, а 12 років. 

Якби зараз одинадцятикласникам сказати, що вони вчитимуться ще рік, звісно, був би стрес і нерозуміння, каже вона. А так перехід запланований, отже, поступовий. Тож коли запровадять 12-річку, суспільство має бути готове. 

- Можливо, у батьків є якісь страхи. Приміром, про те ж заміжжя у школі, - каже вона. – Однак багато чого залежить і від виховання, і від бачення дитиною свого майбутнього. Загалом же молодь сьогодні не поспішає одружуватись. Наразі, як в інших європейських країнах, про сім’ю багато хто починає задумуватись після 30-ти. Раніше це викликало подив, зараз ні.

Також пані Несмашна додає, що якщо справді з’явиться профільна школа і дитина зможе приділяти уваги тому, що її цікавить, то бажання вчитись збільшиться. 
- Єдині, кому може бути важко перелаштуватись, це вчителі, - додає вона. – Особливо ті, які пропрацювали в освіті багато років. 

Читайте також: У Німеччині вчаться до 18-19 років, у Перу – до 16-17
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Назаркевич Тетяна

    Тут слід міркувати в такому напрямку:Середня тривалість життя європейця(Бельгія,Німеччина,

    Великобританія)-80років,в Україні-68 років.Законодавчо, вихід на пенсію - в 65 років,тобто до 18 р. вчитись в школі,далі- працювати,бо з такими темпами на освіту грошей не вистачить.Відпрацювати до виходу на пенсію, і "аж" 3 роки на пенсії!!!(В Європі- 15 років на пенсії!!!)Тоді держава зекономить на пенсії кожного(хто  доживе до неї).Тому такі реформи!

    П.С. З такою тривалістю життя слід - паспорти видавати в 15,вчитись до 16,одружуватись- в 17,дітей родити - в 19."Відпахати" з 17 по 52р.(35 років стажу) і в 53 хоч на пенсію.(маєм тих же 15років).Реформи слід почати з рівня життя населення і мінохорони здоров"я.Посилатись ТІЛЬКИ на тривалість життя!!!
  • Василиса

    10,11,12 -  головне практичні знання. Перфектна іноземна хоча б одна, культурний мінімум, можливо варто надавати основи професійних навичок - щоби людина в 19 років мала вибір - йти працювати чи вступати до ВНЗ.

    Анонім reply Василиса

    Для чого плодити 10 ,11 ,12 роки. Для якісної освіти вистачає і 9 класів ,а потім коледж де ці 10 і 11 клас один х.... проходять тільки ось без шантажів шкільних упирів, котрі за весь період навчання присосалися ,а в 10 і 11 класах це взагалі щось страшне відбувається . Повірте якщо людина не визначилась до 9 класу ,то і в 12 вона не визначиться , а просто пустипить кудась щоб тільки поступити ,що зараз і відбувається .
  • Ковальська Ірина

    От у Фінлядії це реформа,а у нас даремна трата часу!!!

    Анонім reply Ковальська Ірина

    Бо ті бовдури з міністерства ніх..... самі не можуть придумати ,а дивляться на європу ,щось там передирають ,а в кінцевому результаті получається гібрид радянської і пародії на європейську освіту ну аж не української . Україна є незалежною країною , а значить ніхто нам не заважає зробити так щоб освіта була якісною без європи, москалів та інших країн .
  • Anonymous

    .таке враження що при теперишній освіті з візками не приходять, батькам перше клепку треба вставити ..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up