Навчання у «червоній зоні»: кого каратимуть за те, що діти прийшли до школи?

Навчання у «червоній зоні»: кого каратимуть за те, що діти прийшли до школи?
  • За результатами опитування на сайті «20 хвилин», дві третини читачів проголосували за навчання у закладі. Проте ще третина віддала голоси за варіанти, які передбачають або дистанційне навчання, або страх перед COVID.
  • Що думають з цього приводу директори тернопільських шкіл, яка єдина не вийшла сьогодні на навчання і чи штрафуватиме порушників поліція – читайте у матеріалі.

Звичне навчання у школах чи дистанційне, бо Тернопіль потрапив до «червоної зони»? Батьків тернопільських школярів «колотить» третій день поспіль. Те, що школи знову можуть закрити, наголошують у центральній та обласній владі. Тернопіль виступив проти закриття закладів. А поліція каже, що мусять дотримуватись виконання вимог постанови Кабміну про заборону відвідування навчальних закладів здобувачами освіти, тому додаткові мобільні групи перевірятимуть школи ретельніше.

Міська рада наголосила: про закриття закладів освіти не йдеться в постанові. Тому вчителів заборона не стосується. А от батькам, мовляв, - це їм треба вирішувати, пускати на свій страх і ризик дитину до школи, чи ні. І відповідальність за те, що відправили дитину до школи, відповідно, - теж на батьках. А садки – взагалі не є закладами освіти, тому працюватимуть, як і раніше. І нагадали, що постанову Кабміну Конституційний суд визнав неконституційною. Тому…

Відео дня

На сайті «20 хвилин» у п’ятницю, 4 вересня, ми провели опитування серед читачів. Цікавились, чи потрібне дітям навчання у школах, чи, за умов «червоної зони», варто вчитись дистанційно. Загалом проголосували близько 2 тисяч тернополян.  

Детальніше читайте То варто йти до школи чи ні? (ОПИТУВАННЯ)

За результатами опитування, дві третини читачів проголосували за навчання у закладі.

Провели ми опитування й у вайбер групі "20 хвилин". 

Коментарів під матеріалом теж було чимало. Причому – кардинально протилежних. Одні – за навчання у школах, інші – проти через COVID.

  • Дітям потрібно ходити до школи! Краще закрийте ресторани і нічні клуби, результат буде ефективнішим від того, що ви закриєте школи, - пише читачка.

«Який зміст відправляти дітей до школи, якщо вони можуть бути джерелом інфікування дорослих у своїй родині, - пише інша читачка. - Рано чи пізно в класі хтось захворіє, і весь клас піде на самоізоляцію, а потім і школа в цілому. Що діти 5-11 класів не можуть вчитися дистанційно?"

  • Діти повинні ходити у школу! – переконана Людмила Конечна. - Це навіть не повинно обговорюватись, тим більше, що коронавірус їм не загрожує, діти переносять легко.

«Необхідно розробити найбільш безпечний режим роботи для учнів, - вважає читачка Ксенія. - Для прикладу - поділ класу на 2 групи до 15 школярів. І навчатися, чергуючись щодва тижні: школа, два - вдома. Звичайно, відвідувачів, крім учителів, у школі не повинно бути, плюс кварцування і температурний скринінг. Власне, два тижні, за словами медиків, інкубаційний період хвороби».
- Я вважаю, що діткам потрібно пересидіти вдома 2 тижні, - пише Софія Шулим. - Про яке навчання може йти мова, якщо половина вчителів відсутні на роботі через хворобу? 1000% за те, щоб 2 тижні був карантин у школі!


З підтвердженим COVID у дитячій міськлікарні перебуває 12 дітей. Ще 21 – з підозрою на коронавірус. Про це повідомив керівник КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Андрій Артимович.

Усі садочки міста сьогодні працюють в штатному режимі, лишень з посиленням протиепідемічних заходів. У цьому запевнила начальниця управління освіти і науки міськради Ольга Похиляк. От школи приступили до навчання не всі – через коронавірус у вчителів школа №6 від сьогодні пішла на канікули. Діти ніби не хворіють. Детальний коментар директора школи читайте у цьому ж тексті нижче.

  • Ми зараз маємо можливість проводити навчальний процес дистанційно - всі заклади освіти підключені до навчальних програм, - запевнила Ольга Похиляк. – Однак практично у всіх освітніх закладах міста виявили бажання навчатись саме у школі. Відвідуваність учнів – близько 95%. Решта 5% не прийшли до школи. З яких причин – зараз з’ясовують їхні педагоги.  

Зараз все залежить від бажання батьків. До управління освіти не надходило скарг щодо навчання у закладах. Проте, якщо батьки вважають, що їхнім дітям краще навчатись дистанційно – вони мають таку можливість.

  • Батьки не повинні переживати, - каже Ольга Похиляк. – Навчання відбувається на платформах, які стосуються дистанційного навчання. За цей час всі школи добре підготувались. Вчителі, за потреби, повідомляють і своїм учням, і батькам.

У поліції вкотре наголошують, що вони зобов'язані і будуть перевіряти дотримання карантину у закладах освіти тощо. Однак чіткої відповіді на питання, кого можуть притягнути до відповідальності, так і не дають.

Журналісти звернулись на урядову гарячу лінію з питанням, як трактувати поняття «заборона відвідування» освітніх закладів. Тобто, нас цікавило, хто в такому випадку є порушником і кого, відповідно, притягнуть до відповідальності – директора школи? Вчителя? Учнів? Батьків? Адже поліція про це чітко не говорить, як і місцеві освітяни.

Вислухавши нас, пані Марія на тому кінці дроту порадила звернутись до місцевого Департаменту освіти і науки. Коли ж ми запевнили, що обласна влада категорична у тому, що в нас червона зона, натомість міська, з посиланням на рішення комісії, відправила дітей до школи, на тому кінці дроту не змогли відповісти. А щодо трактування «заборона відвідування» переадресували нас до Міністерства освіти і науки.

Ми адресували питання також до адвоката. 

 Михайло САМУЛЯК, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Самуляк і партнери»:

 - У постанові йдеться: «забороняється відвідування закладів освіти здобувачами освіти».

Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це за ст. 44-3 КУпАП.

На мою думку, батьки нестимуть відповідальність, якщо буде складений поліцією протокол, в межах 1-2 тис. неоподаткованих мінімумів, бо вони відповідають за своїх дітей. Адміністрація школи натомість - від 2 до 10 тисяч грн.

Журналісти "20 хвилин" надіслали офіційний запит у Кабмін та МОН, зокрема, аби там прокоментували, що означає "заборона відвідування закладів освіти здобувачами освіти", кого можуть покарати за порушення цього обмеження на період, коли в місті діє "червона зона". Ми опублікуємо відповідь, як тільки її отримаємо. 

Коментарі

Перенесли канікули з жовтня через COVID у вчителів

Олександр ОСТАПЧУК, директор ТНВК «Школа-ліцей №6»:

  •  - Так, ми від сьогодні, 7 вересня, пішли на канікули – перенесли їх з 12 жовтня. У нас четверо педагогів мають підтверджений COVID і ще 10 – із симптомами. Діти, Богу дякувати, всі здорові. Аби не було ланцюгової реакції, ми вирішили на цей тиждень зробити канікули. Якщо ситуація не зміниться – вчитимемось дистанційно. Краще зараз відпочити, а з понеділка – приступити до навчання із посиленими заходами безпеки. Скарг від батьків поки немає. Бо вони знають ставлення наших вчителів і до діток, і до навчального процесу загалом. Наразі головне, щоб всі одужали.  

Посилення несення служби

Михайло БІЛЕЦЬКИЙ, заступник начальника головного управління Нацполіції в області:

  •   - У зв’язку з запровадженням посилених протиепідемічних заходів на території краю, правоохоронці переведені на посилений варіант служби. У районах працюють мобільні групи у складі поліцейських, фахівців Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів,  представників місцевого самоврядування, які перевіряють виконання карантинного режиму. Є встановлені жорсткі обмеження, особливо у «червоній зоні», і ми зобов’язані усі їх дотримуватися. Створені мобільні групи перевірятимуть і контролюватимуть роботу закладів громадського харчування, закладів освіти і розважальних закладів.  

Вчителі працюють у щитках. Це зручніше, ніж маски

Андрій ГАЗИЛИШИН, директор ТЗОШ №10:

  •  - Ми повідомили всіх батьків про рішення міського Штабу для боротьби з коронавірусом за допомогою вайбер-чатів. Старша школа навчається по підгрупах, молодша – весь клас разом. Сьогодні, 7 серпня, на навчання не прийшли 18% учнів. Частина з них мають респіраторні захворювання, тому ми одразу просили лікуватись амбулаторно та звертатись до сімейних лікарів. На COVID, на щастя, не хворіють ані учні, ані вчителі. Батьки нормально сприймають цей варіант навчання, принаймні заперечень не чув.

На мою думку, зараз потрібно навчатись у школі. Невдовзі розпочнуться холоди, то кількість вірусних захворювань може зрости. Зараз посадити дітей вдома, особливо учнів 1-2 класів – що ж це буде за навчання? Від сьогодні всі вчителі працюють у щитках. Це зручніше, аніж маски.

Дотримуватись правил – і все буде добре

Ігор КАРАЗІЯ, директор ТЗОШ №24:

  •  - Навчання було потрібно завжди. Зокрема, і коли ми були в "помаранчевій зоні", і коли як зараз – у червоній. Потрібно дотримуватись всіх протиепідемічних заходів – і ми це все робимо. У нас найбільша школа в місті. Є різні форми здобуття освіти – і кожен заклад до цього має бути готовим. Ми відпрацювали і, рішенням педради, затвердили змішане навчання: і дистанційно, і очно. Ми не можемо посади в один кабінет 35 учнів – тому вони відвідуватимуть школу через день. На рівні міста вирішили, що у молодшій школі навчатиметься весь клас разом – я проти цього. Ми не можемо прийняти всіх дітей і водночас говорити про безпеку та дотримання усіх протиепідемічних норм. Сьогодні почали навчання. Підготували три входи, батьки до школи не заходять – перед початком навчального дня і я, і заступники стоїмо внизу і просимо батьків не заходити. Старші йдуть до школи самі, першачків забирає вчитель. Дотримуватись правил – і в нас все буде добре.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (51)
  • Іван Рудий

    Ніякої кримінальної відповідальності не має. Читайте рішення судів
  • Іван Рудий

    Заборонами нічого ніхто ще не добився і не добиться. Просто потрібно дотримуватись обмежень у спілкуванні. Школи, підприємства, магазини і транспорт повинні працювати. Як можна вижити без роботи ? За що жити ????
  • Василь Квет

    заборонити дітям президента і депутатів навчатись нехай ростуть тупими.
  • Марія Кутна

    В мене таке враження що ця влада хоче
    Старших людей добити
    Дітей зробити такими
    А молодь вся виїхала за границею
    О така в нас Україна
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up