Найпопулярніші садки в Тернополі: чи можна ще потрапити та кого вже прийняли (ГРАФІКА)

Найпопулярніші садки в Тернополі: чи можна ще потрапити та кого вже прийняли (ГРАФІКА)
  • Чи встигнуть усі охочі потрапити в садок та як справа із чергами? Ми склали ТОП найпопулярніших ДНЗ у Тернополі. 
  • Залишайте відгуки про свій садок у коментарях. 

Усю інформацію про черги в дошкільні заклади міста можна відстежити на порталі Дошкільна освіта м. Тернополя. Бо, перш, ніж малюк піде в садок, усі батьки мають реєструвати його у цій системі.  Відстежувати стан черги можна онлайн.

При формуванні черги в конкретний ДНЗ номер в системі реєстрації виступає пріоритетним критерієм. Тож, у який садок черги найбільші, можемо відстежити. Хоча виключати факт того, що не всі батьки встигли подати заявки, не можна. До того ж, є представники пільгових категорій, які можуть зараховувати в заклад за пріоритетним принципом. 

Заяви на вступ дитини в садок батьки подають навіть за рік чи за два. Ми аналізували стан черг у квітні 2021 року. У яких садках черги найбільшими були на той момент, дивіться на графіці. 

Відео дня

Подавати заявки на вступ у 2021 році можна у ясельні групи (діти, віком 2 рочки), молодші групи (діти, віком 3 рочки), середні групи (діти, віком 4 рочки) та старші групи (діти, віком 5 рочків).

ТОП перевантажених садків

Чому черги змінилися 

Дані у онлайн-реєстрі кардинально змінились. А дітей у чергах значно поменшало, тому що багатьох уже зарахували. Яка ситуація в ТОПових садках, станом на 29 червня, дивіться на графіці нижче. 

Немає опису.
Скільки дітей у найпопулярніших садках ще не прийняли

І хоча остаточні списки ще не сформовані, дітей в садки вже приймають. Про це розповідає головний інспектор з дошкільної освіти відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти управління освіти Тернопільської міської ради Ірина Антонюк. 

—  Керівники закладів дошкільної освіти поступово здійснюють прийом у заклад: приймають документи, обговорюють, що дитинка повинна вміти, щоб бути зарахованою в садок та розписують графік прийому дітей. За один раз 30 чи 25 дітей прийняти неможливо. Діти мають адаптуватись. Беруть троє-четверо, за день-два ще таку ж кількість, каже Ірина Антонюк. 

Усіх дітей, яких вже прийняли в садок, з онлайн-черги забирають. 

Спочатку прізвища в списку виділяють червоним, а далі впродовж 30 календарних днів керівник ДНЗ повідомляє батьків, які документи потрібно принести, щоб оформити дитину в заклад. 

Були на початку черги, а опинились в кінці

 А наразі не всі батьки вважають, що черги в садок справедливі. 

— Зареєстрували без проблем. Відстежуємо місце. Були 28 в списку. Пару тижнів тому стали 37. Дзвонила директору закладу уточнити, скільки дітей будуть брати в цьому році і за яким принципом. Точної відповіді мені не дали. Сказали, нічого ще не знають. Але перші йдуть діти АТОвців, вдівців і т.д., — розповідає Христина Селіванова.

Дехто з батьків обурений тим, що в садки приймають не усіх дітей, віком до 3 років. 

— Стояли в черзі у ясла під номером 5, але ось сюрприз — завідувачка ясельних груп у заклад, виявляється, не бере уже 3 рік. Але в електронній системі в чергу на ясла ставлять і по сьогоднішній день..... навіщо таке робити?  А потім з’являються «молодші» групи, де діти різного віку — від 2 до 3-3,5 років. Перевела донечку в інший садок, — каже тернополянка Людмила Сенів. 

У які садки найбільше заявок

Якщо дивитись на дані за квітень, коли ще жодну з заявок не приймали,   то у кількох садках картина значно відрізнялась від інших. До прикладу, у садках №21, 31, 33 в ясельну групу записали понад 80 дітей. У садки № 37, 32 та початкову школу №5  понад 70. 

 

Серед дітей, яким вже виповнилось 3 роки і які планують йти в молодші групи, батьки найбільше віддали перевагу садкам №12, 21, 31. 

 

Хто у садок не потрапить?

Як каже Ірина Антонюк, у випадку відсутності вільних місць в обраному закладі дошкільної освіти заявнику може бути запропонована можливість бути зарахованим до іншого садка. 

  Є садки, які перенавантажені, до прикладу ДНЗ №33. Він один в районі "Канада". У випадку, якщо дитина не потрапила сюди, індивідуально вирішується питання з батьками. Їм можуть запропонувати інший заклад неподалік,  — каже вона. — Збільшити кількість груп ми не можемо, бо садки не резинові. Усі приміщення, які колись здавали в оренду, можливо, вже звільнені та створили нові дошкільні групи. Неподалік є садки 26-ий, 20-ий. Тобто люди з "Верхньої Канади" можуть відвідувати інші заклади дошкільної сусіди. Так, потрібно трішки далі пройти. Але думаю, що це в межі доступності 15-20 хвилин пішого ходу. 

Щодо заповненості груп та максимальої кількості дітей в одній групі, ми поспілкуємось з представниками управління дещо згодом.

Чи вже сформовані групи? 

Про те на якому етапі зараз формування списків, говоримо із керівниками найбільш завантажених садків.

ДНЗ №33 керівник Анастасія Хомич:

—   Ми отримали списки з управління освіти. Дітей розприділили по вікових групах та вихователі обдзвонюють батьків та опитують батьків чи вони не передумали. Впродовж липня садок зачинений на ремонт. У серпні вихователі збиратимуть батьків на збори, будуть проводити підготування приміщень до прийому нових дітей. Найймовірніше, що дітей в нових групах будемо приймати із середини серпня-вересня. 

Так, чимало дітей залишились у списках. До прикладу в ясельну групу прийняли лише 40 дітей із 85-ти. Залишок справді є. Як бути із цими дітками, вирішуватиме управління. Хто хоче ще  — мабуть, пропонуватимуть іший садок.  

ДНЗ №31

 — На момент звернення журналістів за робочими телефонами, завідувачки в садку не було, але вихователі закладів повідомили, що процес зарахування дітей триває.

ДНЗ № 23 Галина Летинська: 

—  У травні ми отримали списки управління освіти, які нам подали за підписом керівника. У списку ті діти, які були зареєстровані в онлайн-черзі та ЦНАПі. Відповідно до них ми обдзвонили батьків. У випадках, коли додзвонитись було неможливо, батьки самі навідуються та уточнюють чергу. Практично усі батьки з'явились, відповідно до черги. Вже ми провели батьківські збори, звісно, з дотриманням карантинних заходів. 

Понад 80 батьків малюків з ясельної групи практично були в садочку. Вони ознайомлені з усіма правилами перебування в садках. З цим проблем немає. Також групи можна докомплектовувати навіть з вересня. 

Ми завжди забираємо усіх охочих. Садок не є надто завантаженим. Тому це можливо. 

Спочатку набирають молодші групи

Як розповідають в управлінні освіти і науки, відповідно до законодавчих норм, спочатку беруть діток, яким виповнилось 3 роки. 

— Відповідно до черги, у дошкільних закладах освіти формуються групи,  сказала заступник начальника міського управління освіти Олена Пельвецька.  Кількість вихованців, яких можуть взяти в заклад  різна. Точну інформацію може надати завідувач. Вони знають, скільки груп формується в закладі. Спочатку набирають дітей, яким вже є три роки, бо батьки виходять із декретної відпустки, якщо залишились місця, набирають ясельні групи.

Дітей в Тернополі поменшало 

Як переконує начальниця управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк, цього року охочих потрапити у дошкільні установи поменшало. Тому проблем зі вступом в садки не повинно бути. 

Якщо минулого року було 11 тисяч дітей в садках, то зараз буде приблизно 9 тисяч, — каже вона.  — Як правило, групи формуються після того, як випускаються попередні у травні-червні. Тому, що в деяких батьків може виникнути бажання залишити дитину ще на рік у садочку. У зв'язку з тим, що на дві тисячі кількість дітей зменшилась, проблеми з цим не має бути взагалі. Те, що декому не вдавалось потрапити в садок, стосувалось лише найбільш завантажених закладів. До прикладу, садок №33 — у найбільш переповненому мікрорайоні. Але загалом ми забираємо усіх: і дворічних, і трирічних. Проблем із влаштуванням дитини в садок немає. 

Чи можна ще подати документи? 

Як зазначає Ірина Антонюк, прийом в заклади дошкільної освіти здійснюється впродовж липня-серпня. А наразі лише готують списки для того, щоб батьки могли зібрати документи: медичну довідку, пройти необхідні щеплення. Триває підготовчий період.

 —  Зарахування відбувається в липні-серпні. І триває аж до жовтня. Тому що є діти, які влітку можуть бути на відпочинку. До прикладу, дитина зареєстрована, ми за списком відправили її в садок, а батьки передумали і не проінформували, що дитина вибула і, відповідно, звільняється місце. Це все вирішується в телефонному режимі. Дається Положення про зарахування та місяць батькам, щоб вони звернулись до керівника, принесли заяву. Керівники наприкінці терміну прийому дають інформацію про те, скільки дітей у їх закладі не з`явилось і проводиться дозарахування,  —  каже Ірина Антонюк. 

Крім того, можливо, у Тернополі невдовзі з'явиться новенький садочок на вулиці Паркова.

Напишіть у коментарях чи не виникало у вас проблем з зарахуванням дитини в садок. Чи задоволені ви закладом, який відвідує ваш малюк? 

 

Читайте також:

Коли запрацює і як виглядатиме садок на Парковій, у приміщенні якого збиралися безхатченки

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Танюшка Пастернак

    👂
  • Nastya Khrebtak

    В нас була аналогічна ситуація. Записали дитину в садочок №4 , за два роки наперед, щоби дитина в два роки пішла в садочок. По факту, через два роки, вияснилось що садочок не набирає групи дітей з 2 років, бо дітей від 3 років багато бажаючих.

keyboard_arrow_up