Коли запрацює і як виглядатиме садок на Парковій, у приміщенні якого збиралися безхатченки

Коли запрацює  і як виглядатиме садок на Парковій, у приміщенні якого збиралися безхатченки
  • Будівлю колишнього дитячого садка на вул. Паркова, 12 в оренду віддали Тернопільсько-Зборівській єпархії УГКЦ.
  • За два роки садочок практично відновили. Його відкриття планували вже на 1 вересня. Яким буде дошкільний заклад та коли у нього прийматимуть дітей, читайте у матеріалі.

Приміщення  колишнього дитсадка на Парковій віддали церкві у 2018-му році. Тернополяни тривалий час наголошували на тому, що територія занедбана.  А в напівзруйнованому приміщенні колишнього дитсадка на вулиці Парковій юрбилися безхатченки та наркозалежні.

Місцеві припускали: «приміщення хтось готує до приватизації». Адже ще раніше міськрада передала приміщення з балансу управління освіти на баланс управління комунального майна міста. А також зареєструвала декларацію про початок ремонтних робіт з перебудови цього приміщення під офісно-адміністративне.

Після публікацій у ЗМІ про стало відомо, що об’єкт може і не відновитися як дитсадок. Резонанс пішов і серед активістів. Далі під час однієї з сесій УГКЦ отримала приміщення в безкоштовне користування, яке залишається в комунальній власності. Як  прописано в рішенні щодо передачі, духовенство хоче створити дитячий освітній навчальний заклад. Робитимуть це за власні кошти та гроші благодійників з-за кордону.

Відео дня

Приміщення дитячого садка на Парковій будуть відбудовувати заново

"Приміщення взамін"

- Церква володіла приміщенням, де зараз суд на Острозького, проте в радянські часи його забрали, - пояснював раніше журналістам 20 хвилин" голова постійної комісії міської ради з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму Михайло Ібрагімов. - Уже за незалежності місто, як компенсацію, дало УГКЦ приміщення колишньої аптеки на "Дружбі".  Там, на скільки знаю, церква  хотіла робити навчальний заклад для дітей. Проте той об'єкт не підійшов за технічними параметрами.

Саме тому на "Дружбі" садочок церква збудувати не могла. А от приміщення на Парковій для садка підходить ідеально. Тож взамін "аптечного" приміщення церкві віддали це. З прописаною умовою, що там буде діяти дитячий навчальний заклад.

Що вже зробили?

На місці, де буде старий-новий садок, нещодавно побувала наша журналістка. Побачене приємно здивувало: кольоровий фасад, велика будівля, всередині - робота кипить. 

Про те, як проходять роботи із відновлення, говоримо із о.Петром, заступником економа Архиєпархії, який відповідає за роботи у садку на Парковій. 

- Ця будівля вже стала схожа на садочок, адже фасад майже дороблений, - каже священник. - Кольоровий, яскравий. Щодо внутрішніх робіт, то вони також на завершальній стадії: встановлюється плитка, робляться сучасні санвузли, вже поставлені двері. Іде фарбування стін, після цього буде розпис стін різними малюнками, які цікаві для малюків. 

"Планували відкрити 1 вересня"

Священник каже, що садок справді планували відкрити вже 1 вересня, але через карантин не вдалось повністю підготувати приміщення.

- Так, як і в кожній сфері, у нас теж є певні труднощі, але робота йде. Церква все завершить, - каже він. - Коли буде освячення - обов'язково запросимо журналістів, і місто буде бачити, що вже є. 

Щодо термінів здачі, то о.Петро загадувати не береться, мовляв, одна річ - здача будівлі, а інша - початок навчального процесу. Будівлю планують завершити вже за місяць-півтора. Попереду - ще облаштування території, встановлення майданчика. 

Яким буде садок

Священник розповідає, що це буде традиційний, звичайний садок, як і десятки інших в Тернополі. Його зможуть відвідувати діти різних конфесій та релігій. 

- Справді в групах зможуть навчатись дітки, які мають особливі освітні потреби або фізичні потреби. У тих групах одночасно будуть і інші діти. Тому цей садочок називають інклюзивним, - говорить отець. - У садочку не буде розмежувань: здорові - хворі діти, діти з греко-католицької церкви або з іншої. Наша церква буде працювати з управлінням освіти, з міською радою, щоб діти, які мають потребу іти в садок, які є десь на черзі, щоб вони могли відвідувати цей заклад. 

Раніше священник розповідав, що відновлення дитсадка на Парковій - це одна з форм служіння людям. Це приміщення насправді було дуже занедбаним, там можна було знайти свіжі шприци, сміття.  

- У нас люди звикли, що служіння - це молитва та ходіння до церкви, але, крім цих речей, є ще й добрі справи. Завдання церкви - виховувати, підтримувати, будувати, - каже священник. - Ми хочемо, щоб у цьому садку жодна дитина чи ніхто з батьків не відчував ніякої дискримінації через свої погляди. 

Чи потрібен садок у цьому мікрорайоні?

У пресслужбі Тернопільської міської ради кажуть, що за будівництво відповідальна УГКЦ, тому коментувати хід робіт не можуть.

Такої ж позиції дотримуються в управлінні освіти і науки.

- Садок передали в оренду церкві. У проєкті була одна умова - у приміщенні обов`язково має бути садочок,-  каже начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк.  

В управлінні додають, що в цьому районі міста необхідність нових садків дуже велика. 

- Однозначно, у цьому районі, де вулиця Фабрична, садочки перевантажені, потреба нового садка є, - продовжує Ольга Похиляк. - Якщо на мікрорайоні БАМ у садку є по 16-18 груп , то у 15 та 12 садках, які неподалік Паркової, лише по 6 та 8  груп.

Остаточна дата відкриття садочка, наймовірніше, на початку 2021-2022 навчального року.  Роботи ж планують закінчити вже через місяць-півтора.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Elena Shkorupa

    Доброго дня, з радістю допоможу у відкритті садка, маю педстаж та досвід, живу неподалеко
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 16:48 Концерт легендарного THE ВЙО 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up