Не більше 10-25 хвилин, руханка і гімнастика для очей: скільки можуть тривати уроки онлайн

Не більше 10-25 хвилин, руханка і гімнастика для очей: скільки можуть тривати уроки онлайн
  • Час безперервної роботи з технічними засобами навчання обмежено. Для кожного віку – свої норми. Водночас тривалість навчальних занять залишається незмінною.
  • Санітарний регламент передбачає, що під час роботи з технічними засобами навчання обов’язковим є проведення вправ з рухової активності та гімнастики для очей.

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який набув чинності від 1 січня 2021 року, обмежує час безперервної роботи з технічними засобами навчання, зокрема комп’ютерами, планшетами, іншими гаджетами. Водночас тривалість навчальних занять, визначена ст. 10 Закону України “Про повну загальну середню освіту", лишається незмінною. Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

Від 11 січня школи Тернополя пішли на дистанційне навчання. Детальніше читайте Батьки хапаються за голову! У Тернополі стартувала «дистанційка», чи буде з неї толк 

  • У зв’язку з посиленими протиепідемічними заходами 8-24 січня 2021 року, школи працюють у форматі дистанційного навчання, - йдеться у повідомленні МОН. - Він передбачає синхронну та/або асинхронну взаємодію вчителя та учнів під час занять. У синхронному режимі вчитель та учні одночасно перебувають в електронному освітньому середовищі або спілкуються за допомогою засобів аудіо-, відеоконференції.

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який діє від 1 січня 2021 року, передбачає вимоги до організації роботи з технічними засобами навчання, зокрема комп’ютерами, планшетами, іншими гаджетами.

Відео дня

Так, обмежено час безперервної роботи з технічними засобами навчання: 

  • для учнів 1 класу – не більше 10 хвилин; 
  • для учнів 2-4 класів – не більше 15 хвилин; 
  • для учнів 5-7 класів – не більше 20 хвилин; 
  • для учнів 8-9 класів – 20-25 хвилин; 
  • для учнів 10-11 (12) класів на 1-й годині занять – до 30 хвилин, на 2-й годині занять – 20 хвилин; 
  • при здвоєних навчальних заняттях для учнів 10-11 (12) класів – не більше 25-30 хвилин на першому навчальному занятті та не більше 15-20 хвилин на другому навчальному занятті.

Тривалість навчальних занять, визначена Законом “Про повну загальну середню освіту", зберігається: 35 хвилин для 1 класу, 40 хвилин для 2-4 класів, 45 хвилин для 5-12 класів. Обмежується лише час безперервної роботи з комп’ютером для уникнення ризиків для здоров’я.

Наприклад, для учнів 5 класу час безперервної роботи з комп’ютером становить максимум 20 хвилин. Цей час вчитель може використовувати для синхронної взаємодії (онлайн) – для пояснення або загального огляду матеріалу навчального заняття, практичного закріплення вивченого, застосування інтерактивних прийомів навчання, перевірки результатів навчання тощо.

  • Решту часу навчального заняття – 25 хвилин – вчитель організовує роботу в асинхронному режимі, тобто офлайн, без комп’ютера .- йдеться в повідомленні МОН. - Учні можуть виконувати вправи у робочому зошиті, працювати з текстом і завданнями у підручнику, виконувати творчі завдання тощо. Також наприкінці заняття вчитель може повернутися до режиму відеоконференції - для обговорення виконаних завдань, рефлексії, роботи з електронною освітньою платформою тощо.

Санітарний регламент передбачає, що під час роботи з технічними засобами навчання обов’язковим є проведення вправ з рухової активності та гімнастики для очей.

Важливо також, що не кожне навчальне заняття обов’язково проводиться з використанням синхронного режиму взаємодії вчителя та учнів. Школа може скласти розклад занять, згідно з яким деякі заняття проходять лише асинхронно. Відповідно до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, не менше 30% навчального часу, передбаченого освітньою програмою школи, має організовуватися в синхронному режимі.

Водночас рівномірність розподілу цього часу між різними навчальними предметами і доцільність чергування занять з використанням синхронного та асинхронного режимів забезпечує керівник закладу освіти.

Довідка

Протягом першого місяця роботи онлайн-платформи “Всеукраїнська школа онлайн” з моменту запуску 11 грудня 2020 року її відвідали понад 2 млн користувачів, які взаємодіяли з платформою майже 5 млн разів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Іван Кошельовський

    Не навчання, а дурдом веселка!!! Маю дві дочки, одна на кухні 7клас, інша в кімнаті 2 клас, дружина на роботі, я прийшов з ночі з роботи і з старшою ще простіше, в меншої 3 уроки, і другий інформатика! Прикиньте, вчителька пояснює дітям все що має виконуватися на комп'ютері, дитина сидить в онлайні в телефоні, а треба виконувати ще й паралельно на комп'ютері! Як вчитися дітям що не мають комп'ютера, чи такого телефона!? Та то повний армагедон! Дибіли там при владі, одні з своїм лохдауном, інші з тарифами, а ще інші ті що придумали онлайн школу! Слів просто не має! Емоції зашкалюють!!

    Інна Матійчук reply Іван Кошельовський

    Іван Кошельовський я згідна з вами на 100 відсотків я сьогодні також була присутня на такому уроці
  • Ilene Kapynus

    я собі уявила учня 5 класу, що 20 хв прослухав онлайн-урок, а потім закрив ноут і наступних 25 хв чемно виконує вправи у робочому зошиті. При цьому він вдома один ;)
  • Ilene Kapynus

    ну, нарешті!
  • Лідія Муравська

    Та хай би вже хоч якось проводили, бо в нас то тільки завдання скидають

    Ilene Kapynus reply Лідія Муравська

    Лідія Муравська а з біології?)))

    Лідія Муравська reply Лідія Муравська

    Olga Kapynus єдина з вчителів... Крім математики є ще з десяток інших предметів...

    Ilene Kapynus reply Лідія Муравська

    Лідія Муравська а як же вчителька математики? :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up