НМТ-2024. У Міносвіти розповіли, які зміни чекають учнів у наступному році

НМТ-2024. У Міносвіти розповіли, які зміни чекають учнів у наступному році

Школярі у 2024 році також складатимуть національний мультипредметний тест (НМТ) для вступу у вищі освіти України на бакалаврські програми. Однак кількість обов'язкових предметів збільшиться.

У 2024 році Національний мультипредметний тест складатиметься із чотирьох предметів. І розпочнеться тестування у травні.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник міністра освіти та науки Михайло Вінницький, повідомляє Укрінформ.

Додадуть один предмет

«До формату, який був — 2 обов'язкових предмети та один на вибір, — ми додаємо додатковий предмет вибір. Відповідно, формат НМТ у 2024 році буде 3 +1: українська мова, математика, історія України і один предмет на вибір. Чотири предмети будуть в об'єднаному тесті, відповідно 4 години, з перервою. Тестування в один день», — сказав Вінницький.

Відео дня

Він додав, що з урахуванням безпекової складової тестування відбуватиметься не в один по всій країні, а буде розтягнуто у часі.

«Ми рухаємося в сторону того, що є стандартом у Євросоюзі, а саме: на випуску зі школи перевіряється не менше 5 предметів», — додав Вінницький.

Заступник міністра пояснив, що до формату ЗНО не повертаються з технічних причин, оскільки ЗНО проводилося із розрахунку один предмет в один день, що неможливо організувати в межах країни у період воєнного стану.

Як додав на брифінгу голова Комітету Верховної Ради з питань освіти Сергій Бабак, у парламент буде внесено відповідний законопроєкт, який врегульовує питання вступу і оцінювання знань у 2024 році.

«У нас у законодавстві прямо прописано, як має складатися ЗНО, як воно має проводитися. Тому кожного року ми вносимо спеціальний закон, і зараз у Раді реєструється відповідний законопроєкт, який регулюватиме проведення НМТ у 2024 році», — сказав Бабак.

Як пояснила на брифінгу директорка УЦОЯО Тетяна Вакуленко, НМТ, як і минулий раз, буде проводитися онлайн в Україні та за кордоном.

Обов'язковими предметами будуть:

  • українська мова,
  • математик,
  • історія України.

Учасники НМТ можуть обрати четвертий предмет з переліку:

  • іноземна мова (англійська, французська, німецька, іспанська),
  • біологія,
  • фізика,
  • хімія,
  • географія.

Як уточнила Вакуленко, в предметі історія України буде охоплено період із 16 сторіччя до сучасності.

Тестування складатиметься з двох етапів: 60 хвилин на блок з української мови, 60 хвилин - на блок з математики, перерва, потім 60 хвилин на блок історії України, ще 60 хвилин - на предмет на вибір.

Мультитест планують у травні

Як наголосила Вакуленко, з урахуванням того, що предметів стало більше, Національний мультипредметний тест розпочнеться раніше.

«Якщо минулого року ми тестували у червні-липні, то у 2024 році тестування розпочнеться раніше, плануємо це зробити у травні. У 2024 році ми не зможемо дозволити дві зміни тестувань, адже тест став довше, і нам потрібно більше днів, щоб охопити всіх учасників тестування», — пояснила Вакуленко.

Вона нагадала, що у 2023 році на НМТ зареєструвалося близько 280 тис осіб. Наступного року, за її словами, очікується приблизно така сама кількість.

Вона додала, що продовження терміну складання НМТ також важливо з огляду на те, що його можуть складати як особи, які перебувають за кордоном, а так і ті, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях.

Також враховується ситуація з повітряними тривогами — під час повітряної тривоги учасники НМТ перебуватимуть в укритті і повернуться до тестування після відбою.

Як і у 2023 році, тестування відбуватиметься у тимчасових екзаменаційних центрах у закладах освіти. У 2024 році планується встановлювати в цих центрах металодетектори.

«У наступному році ми посилимо заходи безпеки в тимчасових екзаменаційних центрах і будемо використовувати металодетектори», — сказала Вакуленко.

За її словами, це пов'язано з тим, що у 2023 році були випадки, коли учасники НМТ приносили з собою мобільні телефони і користувалися ними під час складання тесту.

Також, сказала вона, тестування проводитиметься і за кордоном, але поки що кількість екзаменаційних центрів не визначено.

Вакуленко зазначила, що після затвердження нормативної бази будуть доступні демонстраційні тести і кожен охочий може з ними ознайомитися.

Нагадаємо, у 2023 році основна сесія Національного мультипредметного тесту розпочалася 5 червня і тривала до 23 червня. Додаткова сесія пройшла з 11 по 24 липня . На НМТ у 2023 році зареєструвалося 284 тис. осіб.

 

Читайте також:

Національний Мультипредметний Тест: на питання читачів відповіли експерти

Скільки в області відмінників: назвали результати, як випускники шкіл здали тести

Преміями за високі результати на мультитесті нагородять тернопільських випускників

Набрав 596 балів із 600 можливих. Кременецький випускник розповів про підготовку до іспитів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • PM

    Чим більше вчитеся, тим більше дурними стаєте!

keyboard_arrow_up