Ми перевірили, як годують у тернопільських школах. А ви знаєте, що їдять ваші діти? (ЕКСКЛЮЗИВ)

«Нові і смачні страви», «ціна змінилась, а якість ні», «як годували холодними макаронами, так і продовжують»: ці та ще сотні інших коментарів отримало нове меню в школах, яке стало обов'язковим з початку 2022-го року. Ми перевірили, що насправді їдять тернопільські школярі
Бургери, кебаби і нагетси. Мінімум цукру, солі та напівфабрикатів. Усе це, за новими вимогами, має бути на тарілках школярів. Батьки кажуть: вартість обідів у їдальнях з нового року вже значно зросла. А от щодо їх якості питання залишаються.
17 січня журналістка «20 хвилин побувала у трьох шкільних їдальнях центру міста. Про свій візит нікого завчасно не попереджали. Ми продовжимо нашу інспекцію іншими закладами міста. Та обов'язково розкажемо, як там годують ваших чад.
Є нові санітарні норми
Нагадаємо, новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, у якому є зміни, що стосуються харчування школярів, набув чинності ще з 1 вересня 2021 року. Але оскільки такі нововведення кардинальні і непрості для шкіл — перехідний період встановили ще на один рік. І якщо тоді ця тема не викликала ні невдоволення, ні резонансу, то з нового року вже опинилась на перших шпальтах всеукраїнських ЗМІ та чи не в усіх батьківських спільнотах соцмереж.
Про те, які тернопільські школи стали першопрохідцями реформи ми розповідали в матеріалі «Що на тарілці тернопільських школярів? Чи справді меню буде, як у ресторані — аналізуємо».
У новому регламенті йдеться про змінені підходи до кількості, якості, подачі їжі, яку споживають діти у кожній зі шкіл України.
У межах реформи також реалізовується введення нової системи харчування за меню шеф-кухаря Євгена Клопотенка, який став автором соціального проєкту Cult Food та розробив Збірку рецептур для шкільних їдалень.
За інформацією з порталу Освіта.UA, у новому шкільному меню є, наприклад, мінестроне, курячі нагетси, паста карбонара, корисні бургери, чай масала, болоньєзе, кетчуп власного виробництва… Іноземні назви страв у Міністерстві освіти називають своєрідною грою, завдяки якій діти будуть із цікавістю куштувати нові продукти, знайомитися з кухнями різних країн.
Про оновлені норми харчування у школах можна дізнатися у постанові Кабінету міністрів №305. Реформу шкільного харчування, нагадаємо, ініціювала Перша леді України Олена Зеленська.
Зміни для всіх?
І якщо ще до 1 січня 2022-го року школи мали час пристосуватись до нових вимог, то вже з нового року вони стали обов'язковими до виконання. Про це повідомляють на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Україні.
— Держпродспоживслужба контролюватиме впровадження нових норм та дотримання санітарних норм закладами освіти. Ця реформа дуже важлива, адже результати цієї реформи торкаються кожного з нас через здоров’я наших дітей, — зазначила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.
Крім того, нещодавно відбулись і зміни у вартості шкільних обідів. Про це ми розповідали в публікації: У тернопільських школах збільшили вартість харчування! Хто з дітей зможе обідати безкоштовно?
Детальніше про нове меню
Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
-
зменшити кількість цукру у 2-2,5 разу – до 7,5 г на один прийом їжі;
-
збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
-
зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
-
збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
-
збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Вартість більша, якість та сама?
Чи смакують дітям нові страви, ми спочатку запитали у батьків у соцмережах. Чимало з них нарікають, що ціни на обіди в шкільних їдальнях суттєво зросли.
«Мій син каже, що порції менші, а ціни більші. Картоплі дають дві ложки і то розплющена по тарілці, ніби її багато. Пельмені дають, то в порції менша кількість, а ціна більша», — пише тернополянка Наталя Подусовська.
Хтось значної різниці не помітив.
— З вигляду те саме, що ми колись їли, — розповідає Людмила Ілюшенко.
А дехто каже, що діти задоволені, бо годують смачно.
«Не знаю, як у яких школах, але моя внучка говорить, що в їдальні її школи дуже смачно. Питаю кожен день, що їли. І знаєте, я дуже задоволена. Наприклад, сьогодні було на перше борщик, на друге — гречана каша з відбивною, салат, чай і хліб. Онучка задоволена», — пише Анна Погорельська.
Що змінили в школах
Реформування системи шкільного харчування, крім змін у меню, передбачає і повне оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків та кухонь. Про те, що, за чиї кошти і у яких школах її вже оновили, а де зміни лише планують, ми розповімо згодом. Наразі ж дивимось, що у школах вже встигли впровадити.
Школа №5
Тут страви з оновленого меню почали вивчати ще рік тому. Кажуть, що дітям підійшло не все. Тож від дечого довелось відмовитись.
— До зміни ми готувались заздалегіть. Страви з меню Клопотенка ми почали вводити в шкільне меню ще з 1 січня 2021 року. Тож адаптаційний період вже пройшли, — каже заступник директора з виховної роботи Ольга Шмир. — Частину страв ми ввели, частину залишили з попереднього меню, адже неможливо усе змінити за один день. Втілювали методом спроб. Діти пробували усе нове, а ми залишали лише те, що їм подобалось.
У шкільній їдальні на обід 17 січня школярі їли рис з овочами, курячий нагетс, салат з буряка та чай.
Як каже підприємниця, яка обслуговує шкільну їдальню, кухар із багаторічним стажем Марія Стрільчук, деякі страви з нового меню діти їсти відмовились.
— З нового у нас є курячі нагетси, палочки з курячого філе, курячий шніцель, печінка. На вибір сім позицій другого. З м’яса ми найчастіше використовуємо курятину. Клопотенко дає чимало страв з яловичини, ми її не використовуємо. Також пробували рецептури салатів, до прикладу, буряк з насінням, але побачили, що дітям це не подобається зовсім, — каже кухарка. — Найбільші зміни в тому, що раніше багато смажили. Зараз змінили підхід та більшість усього запікаємо.
Школа № 24
Як розповідає директор закладу Ігор Каразія, роботу над змінами у сфері харчування почали ще минулого року. Але наразі ввели лише кілька нових пунктів у меню. Хоча сантітарних норм уже дотримуються.
— Ми розпочали оновлення матеріально-технічної бази. Наразі отримали, але ще поки не встановили нову плиту, пароконвектомат (це пристрій, який здатний створювати ефект конвекції в печі, а також готувати їжу з використанням гарячої пари), лінію роздачі та овочерізку. Очікуємо на другу частину обладнання, — каже директор. — Підприємець, який нещодавно виграв тендер на організацію харчування в нашій школі, вже вніс зміни в меню. Також ми подали заявку на ще одну програму, тож розраховуємо на ремонт харчоблока.
Щодо змін у меню, то тут, як і в багатьох інших закладах, їх лише розпочали, адже тендер на вибір підприємця завершився нещодавно. А це — спільна робота, каже керівник.
— Ми старались і до змін приділяти увагу харчуванню на достатньому рівні. Звісно, будемо вдосконалюватись. Діти задоволені, батьки теж. Ми вже ознайомлені із зразком меню Клопотенка, будемо вводити страви і з нього, але в розумних межах, — каже Ігор Каразія.
У їдальні ми поспілкувалися зі школярами. Ті розповіли, що годують їх смачно. На тарілці в одного з учнів ми побачили макарони з невеликою кількістю салату з капусти та невеличкою котлеткою. Нічого нового.
— Із 1 січня ми почали оновлювати меню, почали робити курячі нагетси, включили в меню фрукти, зменшили дози солі та цукру. Зараз ще розробляємо меню, але усі процеси скеровуємо на те, щоб зменшити вживання смаженої їжі, — каже кухар Ірина Магдюк.
За словами жінки, скарг від учнів на недосолену їжу або несолодкий чай, вона поки не отримувала.
Школа №4
Директорка закладу Наталія Левенець при зустрічі з журналісткою показує купу сторінок із технологічними картами страв за програмою Cult Food. Каже, що за такими нормами роботу розпочали ще в минулому році. Проте меню корегували, відповідно до реакції дітей.
— У нашій їдальні чотиритижневе циклічне меню. Страви обирали разом з дітьми: проводили опитування, запрошували учнів та працівників на дегустації. До прикладу, дуже цікава рецептура курки з орегано, масово сподобались супи-пюре, думали, чи діти звикнуть до натуральних чаїв зі зменшеною дозою цукру. І тут теж не прогадали, — каже директорка. — Було і багато страв, які діти не знали і тому куштувати не поспішали. До прикладу, каші кускус та булгур. Зрозумійте, коли ви запитаєте дитину, що вона любить найбільше, відповідь буде: макарони з сиром.
На тарілках школярів ми побачили картопляне пюре із нагетсом та салатом з буряка, хтось замість нього обрав гречку зі шніцелем та салат з капусти. На перше діти їли борщ.
Цікаво, що власний обід показала і сама директорка. Вона вирішила посмакувати нововведенням зі шкільного меню: стравою під назвою, яка зовні схожа на паніні, але за словами керівниці, має начинку з більш корисних інгредієнтів, сиру та капусти.
За словами пані Левенець, до питання зі шкільною їдальнею вирішили приглянутись ще у 2018-му. Тоді і визнали для себе, що найкращим експертом в цьому питанні є споживач, тобто учень. Тому на початку було всяке: учні приносили у кабінет директорки страви, якими незадоволені, писали анонімні відгуки та разом з кухарями обговорювали рецептури.
Директорка каже, що оскільки заклад в центрі міста, то воювати довелось не лише за користь страв, але і за їх конкуренцію із вуличною їжею. І наразі таки більшість дітей, які шукали неподалік школи місця із фаст-фудом, вдалось повернути до шкільної їдальні.
Хоча віднедавна нові норми є обов'язковими для виконання — по тарілках школярів про це сказати важко. Тож, якщо ви вважали, що тепер ваша дитина їстиме тільки грузинське чахохбілі (різновид рагу) та екзотичний французький гратен (запіканка) — маємо вас розчарувати. Не помітили ми і фруктів на столах. Однозначно стверджувати, що їх діти не отримують, не можемо, адже, можливо, ми прийшли не в той час. Тому наше дослідження продовжимо згодом в інших закладах. Далі буде.
Коментарі
— Зміни у харчуванні впроваджувались поступово. Постанова не є новою, але повністю вступила в дію з 1 січня. Держпродспоживслужба має контролювати виконання постанови. Відповідно до законодавства, наша структура здійснює планові перевірки, про які керівників закладів попереджаємо завчасно. Щорічно це приблизно 200 перевірок закладів освіти. І якщо минулого року ми не вимагали під час перевірок дотримання пунктів Постанови, то вже з 1 січня звертаємо на них увагу.
З 1 січня усі заклади освіти мають затвердити меню, яке погоджується у нашій службі. Меню не обов’язково має відповідати примірнику страв Клопотенка, але має відповідати новим стандартам харчування. Кожна позиція в меню повинна мати затверджені технологічні карти. Коли працівники Держпродспоживслужби приходять на планові чи позапланові перевірки, вони мають право перевірити дотримання затвердженого та погодженого меню. Якщо виявляємо недотримання погодженого перспективного меню чи невиконання норм харчування, а також порушення технології приготування страв — відповідатиме керівник.
Крім того, батьки самі можуть повідомляти Держпродспоживслужбу, якщо помітили порушення в шкільних їдальнях. Єдина умова: звернення має бути не анонімним.
— Дітям та підліткам шкільного віку необхідно повноцінно харчуватись для того, щоб організм отримував усі необхідні для росту та розвитку речовини. Тому, безумовно, увага до того, що є на тарілках дітей у шкільних їдальнях має бути посилена. Я думаю, про заборону продажу снеків в школах дискутувати не варто. Ця заборона діє вже тривалий час і це правильно, адже в цих перекусах таких, як чіпси, сухарики та інше не лише є надлишок цукру і солі, він може містити підсилювачі смаку та інші хімічні домішки, які впливають на систему травлення.
Цікавим з нововведень є те, що буде контролюватись кількість спожитого дітьми цукру і солі. Адже ми знаємо, що надлишок цукру в організмі може привести до цукрового діабету та ожиріння. І бачимо тенденцію в останні роки, що діти стають більш схильні до цієї хвороби. За нововведеннями, будуть оприлюднені допустимі норми солі та цукру в кожній зі страв. Адже відомо, що деякі натуральні продукти мають в своєму складі ці елементи.
Звісно, харчування в школах це ще не усе, від чого залежить здоров`я дитини. Важливо, щоб батьки звертали увагу і на те, що їсть дитина вдома.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.