Найбільше здавали математику та укрмову. Двох з мультитесту вигнали

Найбільше здавали математику  та укрмову. Двох з мультитесту вигнали
  • Деякі випускники навчальних закладів Тернопільщини реєструвалися та складали національний мультипредметний тест за кордоном.
  • А також були й такі, що сподівалися під час іспиту скористатися забороненими пристроями.

Попри те, що цього року основна сесія національного мультипредметного тесту триває від 5 червня до 23 червня, на Тернопільщині її вдалося завершити на три дні раніше.

Як пройшла основна сесія?

Останні іспити у пунктах тестування провели 20 червня. Про це під час брифінгу повідомила директорка департаменту освіти і науки Тернопільської ОВА Ольга Хома.

— 8952 учасники зареєструвалися на НМТ у 2023 році, але 497 дітей не з’явилися на пунктах тестування. З яких причин діти не прийшли – це вони мають пояснити Центру оцінювання якості освіти, надавати відповідні документи і за бажанням реєструватися на додаткову сесію. Ми розуміємо, що бувають різні ситуації і сподіваємося, що з дітьми все добре, — наголошує пані Ольга.

Відео дня

Також два учасники НМТ були відсторонені від складання іспитів. Причина – використання заборонених пристроїв, зокрема телефонів.

— Ми розуміємо, що зараз триває війна і всі постійно перебувають у стресовому стані. Але це не привід порушувати правила. У школах, коледжах дітям неодноразово наголошують, що використовувати сторонні предмети заборонено. Не важливо, учень з особливими освітніми потребами, переселенець чи тернополянин – всі мають однакові права і повинні дотримуватися однакових правил. Діти, які у 2023 році порушили правила складання НМТ не будуть допущені до додаткової сесії. Єдиний вихід – реєструватися на наступний рік, — каже Ольга Хома.

Нагадаємо, у 2023 році випускники мають складати два обов'язкових предмети – українську мову та математику, а ось третій – на вибір. Тож, які предмети стали фаворитами на Тернопільщині?

— Поки повної статистики ми ще не маємо. Проте точно можу сказати, що по 8952 учасники зареєструвалися на українську мову та на математику. Також я помітив, що у фаворитах була історія України та англійська мова. Менше зареєструвалися на біологію. Малий відсоток реєструвалися на фізику, німецьку, іспанську та інші мови, — розповідає відповідальний за зовнішнє незалежне оцінювання на Тернопільщині Юрій Шайнюк.

Чи є вже результати і, чи можна оскаржити?

У департаменту освіти і науки сподіваються, цього року випускники Тернопільщини покажуть не гірший рівень знань і область знову зможе потрапити до ТОП-5 найкращих за результатами НМТ.

— Деяким дітям вже приходять результати тестування і ми знаємо, що серед наших є 200-бальники. Але поки не поспішаємо говорити остаточні цифри, бо деякі діти в очікуванні. Також варто пам’ятати, що є додаткова сесія. Її результати не менш важливі для наших випускників та нас, — додає Юрій Шайнюк.

Щодо оскарження результатів іспитів, то за минулі роки були апеляції від дітей. Проте варто враховувати, що ЗНО складали у паперовому варіанті і були не лише тестові, а й розгорнуті завдання.

— Тоді діти могли не чітко поставити відповідь і комп’ютер зарахував неправильно. Чи були спірні питання щодо творчих завдань. Зараз діти складають іспити на комп’ютерах. Перевіряє відповіді спеціальна система. Тож про які неточності можна говорити? Були два-три випадки, коли діти помічали некоректні питання або підходили кілька варіантів відповідей. У такому випадку ми рекомендували писати заяву на ім’я директора Івано-Франківського українського центру оцінювання якості освіти. Якщо регламентна комісія визнає, що в цьому питанні є некоректні питання чи відповіді, то всім учасникам зараховують плюс один бал, — розповідає пан Шайнюк.

Скільки зареєструвалися на додаткову сесію?

З 5 по 12 червня тривала реєстрація на додаткову сесію Національного мультипредметного тесту. За цей час з Тернопільської області зареєструвалися приблизно 700 дітей. Проте це не остаточні дані.

— Зараз триває процес дореєстрації на додаткову сесію тих дітей, які не прийшли на основну сесію. А це майже 500 осіб. Думаю, вже 26 червня ми будемо знати точну кількість, бо маємо підготувати пункти тестування. Щодо адрес та місць проведення тестування, то через повномасштабне вторгнення дану інформацію не виносимо на загал, — наголосили освітяни під час брифінгу.

Додаткова сесія НМТ триватиме з 11 по 24 липня. Не пізніше, ніж за три дні до початку проведення додаткової сесії, учасники отримають запрошення. 

Як раніше повідомляли журналісти «20 хвилин», цього року з навчальних закладів Тернопільщини випускаються 5 538 дітей.

Читайте також:

Національний Мультипредметний Тест: на питання читачів відповіли експерти

Вища освіта в Тернополі: про умови прийому-2023 та кількість місць в університетах

Випускний-2023: як готуються випускники Тернопільщини і в скільки обійдеться святкування

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юля Іноземцева

    Цікаво, скільки цьогоріч буде 200-бальників)
  • Olha Krytsak

    Ще треба додати,що дуже погано працювала сестема,діти були стривожені,переживали

    Валя Гриців reply Olha Krytsak

    Olha Krytsak програма жахливо зависала! Бідні діти та й годі! Важкі завдання, а про англійську мову взагалі мовчу!
  • Поліна Дайнега

    Невже діти не розуміють, що користуватися сторонніми пристроями не можна? Лише гірше роблять собі. Краще навмання відповідати і може щось з того буде

keyboard_arrow_up