Питання про додаткову плату для «іногородніх» дітей у садках відклали до квітня

Питання про додаткову плату для «іногородніх» дітей у садках відклали до квітня

Більше двох тижнів у Тернополі працювала робоча група, яка мала достеменно вивчити питання додаткової плати для "іногородніх" дітей у садках. Нарешті є конкретні результати, хоча і не дуже переконливі.

Нагадаємо, що в міськраді пропонують батькам незареєстрованих у Тернополі дітей платити щомісячно по 1200 грн за відвідування садків. Незадоволені мами вийшли на революцію, вони пікетували міську раду та били у двері різних чиновників.

Працівники міськради, Тернопільської райдержадміністрації, райради та керівники ОТГ шукали компромісне вирішення питання. На сайті міськради з’явилась офіційна заява міського голови Сергія Надала, який, до речі, на сесії досить зухвало говорив з пікетувальниками, що батьки платити не будуть.

- Можу запевнити батьків, що всі керівники зацікавлені у тому, щоб дане питання не стосувалося батьків, а залишалося виключно питанням між бюджетами, - йдеться у повідомленні. – Наразі у нас є розуміння з ОТГ та керівництва району щодо необхідності врегулювання даного питання».

Відео дня

За його словами, наразі позашкільні та дошкільні навчальні заклади Тернополя відвідують 1538 іногородніх дітей. 674 дитини належать до пільгової категорії, за них готова платити міська рада. Зокрема, це: діти працівників міських комунальних установ та закладів, підприємців, які сплачують податки у Тернополі, учасників АТО.  Ще 130 дітей батьки зареєстрували у Тернополі. З головами Байківецької та Великогаївської громад, з яких 71 дитина відвідує тернопільські дитсадки та позашкільні навчальні заклади, планують  підписати договір. А ще є 303 дитини з найближчих сіл Тернопільського району.

- Керівництво району каже, що вони самостійно будуть проводити роботу з батьками, щоб їхні діти відвідували районні дитсадки. А у випадку, якщо ті категорично відмовляться, тоді районний бюджет буде виділяти кошти Тернополю, - додає міський голова.

Начальник міського управління освіти Ольга Похиляк наголошує, що пункт 4 рішення сесії Тернопільської міськради від 24 лютого 2017 року «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними  громадами (іншими органами місцевого  самоврядування) у сфері надання послуг» відтермінували до квітня, поки не будуть підписані угоди з органами місцевого самоврядування про міжбюджетні трансферти. Саме цим пунктом і визначено те, що батьки можуть самостійно покривати витрати на садок.

- Найголовніше – ніхто з батьків додаткової плати не братиме, - каже вона. – Керівники районів, області та міста мають домовитися між собою. Ми ж ніякої дискримінації не робимо. Усіх немісцевих дітей, так само, як і тернопільських, стовідсотково зараховували, як у дошкільні, так і позашкільні заклади. Відповідні умови для них створюємо.

Сергій Надал розповів лише про жителів Тернопільського району, а що ж буде з дітьми, які зареєстровані в інших районах області чи взагалі інших регіонах України? Там про новомодні «реформи» мера ніхто і не чув. Ольга Похиляк каже, що міськрада звертатиметься до органів місцевого самоврядування за місцем реєстрації дитини для вирішення питання міжбюджетного трансферту.

Чи вірять батьки у таке раптове «потепління» в міськраді? Чи це просто ласий шматочок, який чиновники закидають, аби зменшити соціальну напругу? Нагадаємо, що 15 грудня має відбутися чергова сесія міськради. До слова, депутат Ігор Турський зареєстрував законопроект про скасування пункту 4 вищезгаданого рішення. І тут важливо, аби питання таки вирішилось не на словах, а на ділі. Люди хочуть бачити юридичну гарантію того, що за них знову не візьмуться у квітні.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Олена

    Дорогенькі! Надал тут ні до чого!! Це закон який стосується децентралізації!!!!! Труба було думати коли до глуші приєднувались! Але в нас так є, шо спершу роблю, а потім думаю... Нехай голова вашого ОТГ платить за вас... Тепер всі питання до нього. А садіки то ше пів біди, ви ше будете шоковані, як Надал зробить так, щоб сільський транспорт їздив тільки до першої міської зупинки. О тоді задумаються всі решта сіл до якої ОТГ їм приєднатись, чи все ж таки приєднатись до міста...
  • Катя Попик

    За 20 років перестройки, жодного колгоспу не було відновлено, жодної корови придбано, хоча Яник давав по 10 тис грн, на купівлю корови, коли містянам 4 тис грн на відкриття бізнесу.То де корови? Де ферми? Де парники? Де плантнації ягод? Де водогони, зараз уряд виділяє гроші, де садочки, зараз діє урядова програма? ДеЕЕЕЕЕЕ? Нашо вони вам такі потрібні, прийєднуйтесь до нас і будете як масло в молоці
  • Катя Попик

    Також згідно КУ земля є спільною, бацтвом усього укр.народу.Тоді де паї міських жителів? Їхні діди теж проливали кров.....Чому всі паї по 4-10 мають бути зосередженні в одного селянина
  • Катя Попик

    Згідно КУ медицина є безкоштовною, чому ви це ненагадуєте стоматолагам чи лікарям?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up