Платити тисячі гривень чи займатись безкоштовно: як економити на гуртках у Тернополі

Платити тисячі гривень чи займатись безкоштовно:  як економити на гуртках у Тернополі
  • Батьки школярів чи навіть малечі дошкільного віку задумуються над тим, на який гурток віддати своє чадо. Хтось платить за розвиток дітей чималі гроші, хтось обирає безкоштовну альтернативу.
  • Ми зібрали список закладів, де маленькі тернополяни можуть відвідувати гуртки та секції безкоштовно.

Іноземні мови, спортивні та мистецькі заняття, конструювання роботів чи школа моделей: можливостей для розвитку дітей у Тернополі чимало. 

У одній із спільнот в соцмережі Facebook, де спілкуються між собою тернопільські мами, ми запитали у них, які ж гуртки відвідують їхні діти та скільки на це йде коштів із сімейного бюджету.

Безкоштовні заняття чи три тисячі за місяць

- Ми ходимо на хіп-хоп  - це вартує 400 гривень, на плавання - 440 гривень плюс англійська - 120 грн. Донечці п’ять рочків, - пише тернополянка Мар’яна Грицин. 

Відео дня

Платним гурткам віддає перевагу і мама 12-річного школяра пані Наталя. Вона каже, що не знає, де є безкоштовні, тому змушена платити чималу суму у приватних закладах. 

- Мій син ходить на бальні танці, - розповідає пані Наталя. - Це вартує приблизно 400 гривень. Я вважаю це нормальною ціною. Ще так невідчутно було. Потім почала дивитись додаткові гуртки: медіа-школу, модельну школу, то була шокована. Ціни просто дивують. За курс навчання треба заплатити понад чотири тисячі гривень. А є заняття, де лише місяць вартує аж три тисячі.. Ми про комунальні заклади нічого не знаємо. Про них інформації дуже мало. 

Кілька тисяч у місяць на заняття дитини витрачає і тернополянка пані Ольга Штокало. 

- У нас хлопчик. Ми відвідуємо бальні танці - за 400 грн., якщо на змагання не менше 1000 грн. + перед змаганнями потрібні індивідуальні заняття - 350 грн одне. Плюс вдягнути - майже 4000 грн. Карате 450 грн., кожен наступний пояс - 50 євро, нашивки теж платні, індивідуальні заняття теж за гроші. І ще ходимо на плавання - то це тільки 300 грн... поки що.  

Заклади, де не потрібно оплати

Тернопільський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді        

Адреса: м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 21 Телефон: (0352) 250-546 Вік: 6-18 років.

Програми навчання: - квітково-декоративний напрямок,  біологічний напрямок , зоолого-тваринницький напрямок, валеологічний напрямок, народознавчий напрямок, екологічний напрямок, декоративно-прикладний напрямок 

Станція юних техніків Тернопільської міської ради

Адреса: м. Тернопіль, вул. Київська, 3б. Телефон: (0352) 268697, 269741   

У СЮТ діють школи: - моделізму,  науково-технічної творчості ,  народних промислів,  інформатики 

Школа народних ремесел

Адреса: м. Тернопiль, вул. Новий Свiт, 19. Телефон: (0352) 253-493 Вік: 5-21 років

Гуртки: бісероплетіння, малювання по склі, плетіння з рогози, художня обробка шкіри, ткацтво, вишивка, макраме, гончарство.

Дитяча хорова школа "Зоринка"

Адреса: м. Тернопіль, вул. М. Грушевського, 2а, Телефон: (0352) 251-590

Вік: 6-9 років Програми навчання: - хорові дисципліни, - мистецтво вокалу - гра на музичних інструментах (фортепіано, скрипці, сопілці, бандурі, баяні, акордеоні, ударних інструментах)

Авіамодельний клуб "Горизонт"

Адреса: м. Тернопіль, вул., 15 квітня 3А. Телефон: ( (0352) 42 42 30,
Вік: 7-18 років Напрям: авіамоделювання.

У деяких комунальних закладах є батьківська плата

- Безкоштовні гуртки різних напрямків є у кожній школі, - коментує начальник управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. - Мінімум у школі має бути півтора ставки гуртків. Для кожної школи - це індивідуально, але позаурочні заняття передбачені у школах. Також у нас є позашкілька освіта, де працюють різні секції. Відповідно, це безкоштовно. 

В управлінні кажуть, що платні гуртки діти відвідують лише з ініціативи самих батьків і школа до цього жодного відношення не має. 

- У Тернополі є заклади позашкільної освіти мистецького спрямування, - каже начальник управління культури Тернопільської міської ради Олександр Смик. - До них належить такі спеціалізовані навчальні заклади “Тернопільська художня школа ім. М.Бойчука”, “Тернопільська музична школа №1 ім. В.Барвінського” та “Тернопільська музична школа №2 ім. М. Вербицького”. 

Безкоштовно діти можуть займатися у шести дитячо-юнацьких спортивних школах Тернополя. 

- Заняття у спортивних секціях, що діють у шести спортивних школах - безкоштовні, - каже начальник управління у справах сім'ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради Микола Круть. - Також  є спортивно-оздоровчі групи. У них вже  встановлена оплата. Її кожен заклад розраховує окремо. 

Від 120 грн до 290 грн.

Щороку батьківську плату у цих закладах встановлюють на засіданні виконкому Тернопільської міської ради. Вартість занять для кожного гуртка різна і, як зазначають в управлінні, вона залежить від інфляційних процесів у державі, суми оплати комунальних послуг закладом, вартості мінімальної заробітної плати.

Цього року найдешевший гурток -120 грн/ міс, найдорожчий - 290 грн/міс.

Про добровільну батьківську плату в коментарях пишуть і мами.

- Бокс безкоштовний є внески, і “Фрі файт” - в 16 школі - ще не платили . На пробне заняття пішли обидва синочки. Ще на плавання хотіли б, але  групи заповнені, - коментують матусі. 

А які гуртки відвідує ваша дитина? Чи платите ви за них? Відповідь залишайте у коментарях. 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Иосиф Кохан

    Чому я поставив "Сміх"? Тому, що фраза "Ми зібрали список закладів, де маленькі тернополяни можуть відвідувати гуртки та секції безкоштовно" не відповідає дійсності. Для тернополян - учнівської молоді, працюють безкоштовно ще обласні центри науково-технічної творчості та туристсько-краєзнавчої роботи. Це ще близько 50 різних гуртків. Обидва заклади знаходяться в центрі міста: вул. Січових стрільців,13 та вул Качали, 3. Конкретна інформація про гуртки на сайтах: obltechnik.te.ua  та  centr-tur.te.ua.
  • David Starr

    Ходіть на танці в Березіль - там низька оплата і нема ніяких додаткових витрат. А всі ті бальні хіп-хопи, то тільки для викачування грошей, а користі - жодної, дитина підросте і кине.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up