Пояснюйте, що у всіх у родині є обов’язки

Пояснюйте, що у всіх у родині є обов’язки

Щоб не виглядати в очах дитини скнарою, але й не привчати її до тринькання грошей, дитині слід пояснювати, що таке гроші і що за них можна придбати, кажуть фахівці. Видаючи кишенькові, батькам слід враховувати вік дитини, її потреби і свої фінансові можливості.


Важливо навчити дитину правильно розпоряджатись грішми. Коли ж починати та на чому акцентувати, розповідає тернопільський бізнес-тренер Олена Дейнека.

Фахівець неодноразово проводила тренінги на тему фінансів і покупок для дорослих.
- Важливо „познайомити” дитину з грошима у ранньому віці, років від чотирьох, - каже Олена Дейнека. - Показати монети і купюри, навчити тримати гроші у гаманці. З п’яти-шести років слід навчити рахувати і пояснювати, що і за скільки можна купити. Поясніть, що таке «решта» і як вона з’являється. Навчіть накопичувати решту від покупок – для цього заведіть окрему скарбничку і поясність її призначення.
Для того, аби дитина вчилась правильно розпоряджатись грішми, їй із раннього віку слід дозволяти робити самостійні покупки, додає фахівець. 


- Власний шопінг дитина може починати з раннього віку – років від чотирьох-п’ятьох, - каже пані Дейнека. – У той час ви можете на відстані спостерігати, як дитя вибере товар і розрахується із продавцем або касиром. Також навчіть своє чадо складати список необхідних покупок. Покажіть, як планувати витрати, скільки грошей потрібно на всі речі і послуги. Нехай побачить, чи можна включати у цей список якійсь зайві речі. Спробуйте разом знайти аргументи для незапланованих та імпульсивних покупок.

Аби у дитини не з’явилось відчуття, що гроші «падають з неба», можна її заохочувати заробляти. Разом із тим, важливо дати зрозуміти, що у всіх у родині є обов’язки, додає вона.

- Дитячі обов’язки – це відвідування школи, гуртків, підтримання порядку у квартирі, вигулювання собаки тощо, - каже фахівець. – Крім того, дитина може допомагати мити машину, скопати клумбу, поняньчити молодшого брата чи сестру. Дозволяйте своїм дітям працювати (виконувати окремі доручення) за гроші років із 8-12. У 14 років вони вже здатні легально працювати – нехай до того часу будуть повністю готовими.

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up