На Тернопільщині ще є школи, де навчаються троє дітей

На Тернопільщині ще є школи, де навчаються троє дітей

Про стан реформування галузі освіти в області говорили на засіданні колегії обладміністрації 26 квітня. 

- З 1 вересня 2017 року впроваджують концепцію нової української школи,- розповідає начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома. - Всі ми знаємо, що це питання зараз є дуже актуальним. 

Діти, які 1 вересня підуть в перший клас та вчителі перших класів будуть новаторами, які і випробовуватимуть концепцію нової школи.

- Дуже важливо як це сприймуть педагоги та керівники шкіл у районах, чи готові вони взагалі працювати за новою концепцією, - каже пані Хома. - 2017-18 роки є пілотними, щоб подивитись як працюватиме програма. Але першочергове питання - робота малокомплектних навчальних закладів. Де голови адміністрацій, районних рад не готові реформувати такі заклади.

Відео дня

Фінансування на такі заклади йде з освітньої субвенції, яку, як пояснює пані Хома, можна було б використати не лише на заробітну плату, а й на покращення матеріально-технічної бази у школах. 

Зараз у Тернопільській області є 183 малокомплектних школи різного рівня. У школах 1-ого рівня в 1-4 класах навчається менше 10-ти дітей. У школах 1-2-го рівня навчається менше 40-ти дітей і 1-3-го рівня - менше 100 дітей.

- На жаль, статистика є досить невтішною, - пояснює пані Хома. - Бо у 2017 році один учень в малокомплектній школі коштує від 40 до 60 тисяч гривень. А з держбюджету виділяють 9600 гривень. Все решта фінансуємо ми, а потім звертаємось в управління освіти з проханням виділити додаткові кошти. Розуміючи, що на місцях ми нічого не робимо. Тому є важливим питання децентралізації. Коли кошти ми віддаємо на місця і працюємо з тими коштами, які маємо. 

Як пояснює пані Хома, ніхто 183 школи в один момент не закриє. Це потрібно робити поступово та планомірно.

- Починати потрібно з тих шкіл, де є троє учнів, а де 10 - то їх залишати, - каже жінка. - Або понижувати вступи до цих закладів, або приєднувати до інших. Ніхто не говорить, що все закрити потрібно в один момент. 

Ще одним етапом реформи освіти в рамках децентралізації є створення нової сітки опорних шкіл. Для оптимізації навчального процесу та економії у великих населених пунктах тепер працюватимуть головні, тобто опорні школи. В яких будуть компʼютери, медіатеки, лабораторії і спецкласами для навчання страшокласників. Їх із сіл возитимуть автобусами. При таких школах будуть філії - сільські школи для молодших класів. 

- Створення опорного навчального закладу - це бажання обʼєднання територіальної громади чи самого району, - каже Ольга Хома. - Якщо немає бажання, то ніхто його не створить. Директори навчальних закладів якоюсь мірою переживають, не за якість освітніх послуг, а за те, що що стануть заступниками.

На опорні школи минулого року з обласного бюджету виділили більше 15 млн грн. Як повідомляє пані Хома, зараз обʼєднані територіальні громади отримали більше 50 млн на розвиток освіти.

- Тобто за ці кошти можна купити і шкільні автобуси, і облаштувати кабінети в школі, - продовжує Ольга Хома. - Але це на розгляд голів обʼєднаних територіальних громад. На що в першу чергу я наголошую - зазвичай ці кошти видають на ремонти. Я розумію, що у школах не робили ремонт 25 років, але перш за все ми маємо дати якісну освіту, а вже потім робити інші речі. 

У Тернопільські області юридично зареєстровані уже 15 опорних шкіл, 4 заклади перебувають на реєстрації. Тобто до кінця року буде 19 опорних навчальних закладів. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Герасимчук Ростислав

    А чому ви мовчите про побори в школах? Адже нещодавно ви запевняли, що держава в повному обсязі фінансує школи і гроші ніхто вимагати не буде.

    Герасимчук Ростислав reply Герасимчук Ростислав

    Все? Питання без відповіді? Шикарно, в кращих традиціях совка, звітують про перемоги, а самі крадії та хабарники.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up