"Контрацептиви – це зло, і до весілля ні..ні" Як експерти коментують скандальний курс "Основи сім'ї"

"Контрацептиви – це зло, і до весілля ні..ні" Як експерти коментують скандальний курс "Основи сім'ї"
  • Рішення про введення курсу "Основи сім`ї" для старшокласників тернопільських шкіл прийняли на засіданні сесії міськради. 
  • Нагадаємо, раніше його вже викладали, але скасували, бо батьки були проти. Через окремі скандальні публікації у книзі. 
  • Що ж такого є у цьому підручнику, щоб він зібрав довкола себе стільки суперечливих думок? Читайте, буде цікаво. 

"Використання контрацептивів є вбивством", "Дружина від природи – більш ефективний вихователь, ніж чоловік", "Найбільшу загрозу для суспільства мають родини, у яких діти виховуються без рідного тата" – це лише декілька тез з підручників "Основи сім’ї" Адріана Буковинського,  за яким, ймовірно, вчитимуться тернопільські школярі.

Курс "Основи сім`ї" в Україні почали впроваджувати ще  з 1 серпня 2019-го року. Але він не прижився. Тепер його хочуть відновити.

— У мене шок. І за цим підручником мало б бути виховане ціле покоління? Мені не байдуже, навіть якщо це буде факультатив, і мій син не буде цього вивчати. Бо йому потім серед таких жити, — пише тернополянка Марія Стахів, — НІ, НІ І ЩЕ РАЗ НІ! 

Відео дня

На думку деяких батьків, окремі положення та цитати цього курсу видаються такими, що суперечать чинному законодавству та Конституції України. Вони звернулись до міністерства з проханням зробити антидискримінаційну експертизу курсу.

Авторам ще в 2019-му доручили взяти до уваги зауваження батьків.

Передісторія

У Тернополі цей курс почали вивчати завдяки петиції місцевого жителя Івана Мудрого.

Ще у липні 2018 року чоловік зареєстрував петицію, аби в тернопільських освітніх закладах почали реалізовувати програму "Основи сім’ї", затверджену Міністерством освіти України. У листопаді 2018 року програма "Основи сім'ї" отримала схвалення Науково-методичної комісії з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України й була рекомендована для викладання у 10-11 класах закладів загальної середньої освіти. 

Як зазначав пан Іван у петиції, сучасна сім’я як соціальний інститут супроводжується тривожними ознаками її дезорганізації – збільшенням кількості розлучень, сімейно-побутових конфліктів, саме тому чоловік запропонував впровадити у 10-11 класах закладів загальної середньої освіти м. Тернополя програму затверджену Міністерством освіти України "Основи сім’ї".

Він пояснив, що цей предмет сприятиме продуктивності та якості виховної роботи, стане корисним для саморозвитку батьків; має допомогти учням збагнути сутність та цінність шлюбу, сім’ї, батьківства, подружніх і батьківсько-дитячих відносин, розкрити можливості й передумови для реалізації ними своїх прагнень та інтересів у житті, набуття громадських якостей. 

Через що дискусії?

Елекронної версії підручника в мережі нам не вдалось знайти. Про те, чому до цієї дисципліни стільки питань і така прискіплива увага, ми раніше розповідали у матеріалі "“Контрацепція є неетичною, а Бог  єдиний дороговказ”: що вивчають на шкільному курсі «Основи сім’ї»

Активне обговорення курсу ще тоді було у спільноті "Батьки SOS".

Уже від початку нового навчального року у тернопільських школах (10-11 класи) та закладах професійно-технічної освіти буде викладатися новий предмет «Основи сім’ї». Порядок впровадження програми було затверджено на черговому засіданні сесії Тернопільської міської ради. Даний предмет у закладах загальної середньої та професійно-технічної освіти буде викладатися факультативно, передбачено 70 год. навчального часу по 0,5 год. на тиждень.

Деякі батьки наголошують на його недоцільності та хочуть, щоб курс скасували.  Активний противник — пан  Роман наводить кілька прикладів, чому він вважає, що цей курс не мають право викладати у школах. 

— Наведу на прикладі цитат із підручника, — каже Роман. — "Життя людини розпочинається вже в момент зачаття. Від зачаття нова істота є людиною.”, — йдеться у книзі. Але ж у статті 25 Цивільного кодексу зазначається, що цивільна правоздатність людини виникає виключно після народження. Також законодавство України не захищає ембріон, є лише заборона робити аборт - ст. 50 Основ законодавства України про охорону здоров'я. Йдемо далі: "Майже всі релігії світу говорять, що аборт — це вбивство", — йдеться у вище згаданій книзі. Проте стаття 6 Закону України "Про освіту" у якій зазначається, що принципами освітньої діяльності є — науковий характер освіти, різнобічність, збалансованість інформації щодо політичних, світоглядних, релігійних питань. Ну і ще один приклад із книги:  "Підготуйте бесіду для школярів про шкідливість дошлюбних статевих стосунків". Але це ж втручання у особисте життя, що суперечить міжнародним документам, згідно ст.32 Конституції та іншим нормативним актам України, — наголошує чоловік.

Батьки проти того, що згідно із підручником контрацепція є неетичною та суперечить природі сім’ї. Вони пояснюють, що автор зупиняється лише на плідності жінки, стверджуючи, що вона може завагітніти лише у певні дні — розраховуючи їх, подружжя може планувати вагітність. Натомість абортам приділено кілька сторінок. Батьки пояснюють, що автор перераховує безліч негативних наслідків, які чекають на жінку, якщо вона перериває вагітність та дає моральну оцінку. 
 

Що кажуть батьки?

— У книзі присутнє пряме нав’язування релігійних догм. Зокрема, напис на одній із ілюстрацій каже: “Якби не християнство, що сталось б з нашими моральними законами за 2000 років? Хто стримував би людей від похітливих бажань? Бог — єдиний дороговказ!”, — пишуть батьки. —  Але є ст. Конституції вказує, що “церква і релігійні організації відокремлені від держави, а школа —  від церкви”. 

У спільноті "Тернопільські мамусі" також багато коментарів щодо цього предмету. 

— У мене шок. І за цим підручником мало б бути виховане ціле покоління? Мені не байдуже, навіть якщо це буде факультатив, і мій син не буде цього вивчати. Бо йому потім серед таких жити, — пише тернополянка Марія Стахів, — НІ, НІ І ЩЕ РАЗ НІ!

Також батьки згадують про цікавий тест за книгою Буковинського.

—  Ніяка школа не зможе навчити так, як приклад батьків. Щодня з народження дитина бачить відношення рідних один до одного і робить висновки. Треба ще перечитати уважно програму і підручники. Бо тест, який є в інтернеті, я пройшла на 0 балів,  — Пише Людмила Лукіян. 

Посилання на тест залишаємо тут.

Що кажуть у тернопільських школах?

Із вересня 2019-го року "Основи сім`ї" почали викладати у 4-х школах: № 10, 20, 24,

Директор школи №24 у якій запровадили цей предмет розповідає, що вони завжди за те, що впроваджувати цікаві для дітей предмети, окрім обов’язкових. 

— У навчальному процесі є обов’язкова частина та варіативна, — розповідає Ігор Каразій. —  І на оцю варіативну частину ми завжди запроваджуємо цікаві факультативи. Такі як: “Сталий розвиток”, “Критичне мислення” і от тепер — “Основи сім’ї”.  Щоправда, вирішили запровадити такий факультатив лише в 11 класах.
 
Як розповідає директор, "Основи сім`ї" у них викладали впродовж року. І за цей час жодних негативних відгуків не було.

— Цей курс було введено офіційно на рівні Міністерства освіти, — каже пан Каразія. — Потім наказ, за яким курс мав діяти, призупинили. Тому з початком цього навчального року у нашому закладі вже також призупинили викладання курсу. Але за час, коли предмет у нас вивчали, жодних негативних відгуків ні від вчителів, ні від батьків, ні від дітей ми не отримували. Тож тепер ми вже маємо досвід викладання цього курсу і будемо далі працювати з ним. Я вважаю, що такий курс потрібен. Звісно, з допрацюванням деяких моментів. Сподіваюсь, що їх відкоригують до початку наступного року.

Для вчителів організують курси

У "Порядку впровадження курсу "Основи сім`ї", який опублікували на сайті Тернопільської міської ради 31 січня 2021-го року йдеться про те, що викладачів для курсу мають готувати на базі відділу неперервної післядипломної педагогічної освіти ТКМЦНОІМ. Наша журналістка поспілкувалась із директоркою Центру. 

— До сьогодні (1 лютого) у нас формується база даних вчителів, які б хотіли читати курс "Основи сім`ї", вони реєструються на курси. Автор програми, який отримав гриф Міністерства освіти, Адріан Буковинський ще не прилетів з Америки, а ми з ним мусимо узгодити дати проведення курсів, тому що він безпосередньо буде читати лекції для наших педагогів, —  каже директорка центру Галина Литвинюк.

Орієнтовно курси для педагогів відбуватимуться у березні-травні вже цього року.

"Основи сім`ї" планують запровадити в тернопільських школах з 1 вересня 2021-го. 

Після завершення навчань, учителі проходитимуть тестування, під час якого мають довести, що засвоїли усі необхідні компетентності для викладання курсу. Для цього планують створити експертну групу із батьків та представників учнівського самоврядування.

Про курси для підготовки педагогів говорить і керівниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. Вона переконує, що жодних зауважень та суперечливих питань в курсі не буде. 

— Наразі підручник ми ще розробляємо. Є лише програма та теми, які розроблені стосовно курсу. — каже пані Похиляк.  — Зараз ми готуємо вчителів, які будуть викладати. І цей курс не зможе викладати будь-хто. Я підтверджую, що підручник пана Буковинського буде за основу, наразі більше нічого сказати не можу.

Коментарі експертів

" Один новий предмет результату не дасть"

Олександр Остапчук, директор Тернопільської ЗОШ №6

— В сучасних умовах, якщо не зменшити кількість предметів, а програму доповнювати курсами, то діти будуть перенавантажені. Користі особливої не буде. Ми вважаємо, що в сучасних умовах роздуми про сім`ю, міркування та знання про неї повинні бути введені у весь освітній процес і цінності повинні пропагувати усі педагоги і цей процес має бути нерозривний. Так само як і приклад вчителя і його життя теж має бути прикладом життя. Одним предметом "Основи сім`ї" ми не доб`ємось результату, але звісно, якщо буде таке рішення то ми будемо його проводити. І добре, що кожна школа має право корегувати матеріали для вивчення на власний розсуд, розсуд педагогів та навіть за порадами самих дітей"

"У школі повинні давати основи про побудову гармонійних стосунків"

Михайло Козюк, сімейний психолог: 

— Враховуючи, що школа, як інститут, є одним із найвагоміших впливів на формування особистості, її роль у вихованні людини є дуже важливою. Саме у віці, коли дитина навчається, формується її тип поведінки, погляди на сім`ю. Саме там є її соціальне оточення і хочеться або не хочеться цього батькам, інколи саме воно формує в дитини певні авторитети та інше. Важлива роль школи в формуванні поглядів дитини на гармонійні стосунки в сім`ї теперішній та тій, яку вона створить пізніше. 

Як батько та як психолог можу сказати, що зараз в школі має бути спеціалізований курс, у якому розповідатимуть про побудову  здорових, гармонійних стосунків в сім`ї. Правильні основи зможуть допомогти в побудові стратегії поведінки в конфліктних ситуаціях, особливо там, де можуть проявлятись елементи насилля. Часто у сім`ях залишаються пережитки радянщини і статеве виховання відсутнє взагалі. Тому основні принципи подані саме в школі будуть дуже корисним, особливо враховуючи, що за відсутності інформації, дитина сама починає її шукати, а це може призвести до хибного формування цінностей.

 

"Контрацепція заборонена навіть у сім`ї"

о. Олексій Філюк. Священник ПЦУ

— Основи християнської етики,  Основи сім`ї та всі інші навчальні предмети, які пропагують зберігання сімейних цінностей, мають і надалі залишатись в наших українських школах. Церква завжди була і буде на захисті сімейних цінностей, які потрібно зберігати, плекати і розвивати. Окремі суперечливі питання в подачі матеріалу можуть бути, але сам предмет є необхідним.

Журналісти "20 хвилин" попросили священника висловити позицію церкви щодо найсуперечливіших моментів із книги. 

Релігійна дискримінація:

— Євангелист Іоан каже, що Бог є любов, і він помер за весь світ, незалежно від того, яку релігію тут сповідують люди.  Християнство не налаштоване вороже до людей, які мають інші погляди, а лояльно сприймає те, що кожен має право на вільне віросповідання, а не на нав`язування своїх поглядів комусь.

Контрацепція:

— Церква наголошує, що контрацепція заборонена навіть у сім`ї, не говорячи вже про дошлюбні відносини, які теж засуджує Бог. Але є винятки, до прикладу, якщо сім`я неблагополучна і є проблеми навіть у фінансовому плані, а дітей потім в батьків вилучають, щоб ті жили в інтернатах — у такому випадку краще не примножувати дітей, аніж народжувати та відмовлятись від них.

Гендерні стереотипи:

— Апостол Павло говорить, що чоловік є голова жінки, як Христос є голова Церкви, і жінка має коритись своєму чоловікові. Тоді буде в сім`ї мир. Згідно із сучасними нормами, чоловік і жінка рівноправні, але з позиції Церкви, дружина має бути берегинею роду під головуванням чоловіка.

А що думаєте ви про впровадження курсу в школах? Пишіть відповіді в коментарях.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Svitlana Lomovceva

    Предмет необхідний на мою думку. Але важливо узгодити підручник з чинним законодавством, основами психології і відокремити від церкви. Бо старшокласникам важливо знати, що таке, до прикладу насильство в сімї, і що це не Бог виправить, а  важливо знати кожному, хто потрапить у такі умови - що робити і куди звертатись. Підручник "Основи сімї" важливо створювати опираючись на психологічні знання. Надіюсь автор не дарма зараз  в Америці.  Повністю підтримую директора  школи №6.
  • Meirav Meirav Azoulay

    ДЯКУЮ ВАМ, докторе АЛАБА, ЗА ОНОВЛЕННЯ МОЄГО ЩАСТЯ ТА МОЄЇ СІМЕЙНОЇ Спільноти. WHATSAPP / ЗАтелефонуйте +2349071995123.

    Привіт, я Олена Авель, і я з України. Після багатьох років перебування в союзі, який називався шлюбом із моїм чоловіком, він був хуліганом, він знищив любов, яку ми розділили, і покинув мене. Я зробив усе, що міг, щоб повернути його, але все було марно, я так хотів, щоб він повернувся, бо любив його. тому я пояснив свою проблему своїй подрузі, і вона запропонувала мені звернутися до майстра, який допоміг їй накласти заклинання, на якому вона завагітніла, і повернув чоловіка назад. Мені нічого не залишалося, як спробувати. Я зв’язався з майстром на ім’я доктор Алаба у WhatsApp і запевнив мене, що проблем немає і що все буде добре. Він розповів мені все, про що я просив і представляв, тому заклинання здивувало мене через 48 годин, і мій чоловік подзвонив мені, вибачившись за все, що принесло величезну і непереборну радість. Я був настільки здивований, я відповів на дзвінок, і все, що він сказав, було, що він дуже шкодував про все, що сталося. Він також сказав, що так сильно мене любить. Я був такий щасливий, і я пішов до нього, і ми знову почали щасливо жити разом. тому кожен, хто потребує допомоги щодо будь-яких проблем, може зв’язатися з цим справжнім і дуже справжнім майстром за адресою ([email protected]). Ви також можете йому WhatsApp за номером +2349071995123. зв’яжіться з цим великим чоловіком сьогодні і вирішіть свої проблеми на 100%.

  • Olha Kiziuk

    маніпулятивний заголовок і однобоке висвітлення теми. Якраз ЗМІ і роблять ці теми скандальними. Бо у статті йдеться, що проблема лише у підручнику, за яким хтли той курс викладати. ЙОго ж можна замінити на адекватний і проблема вирішена. Хіба ні? А про контрацептиви, "ні ні" і всяке инше - чому з цього робити сенсацію? Це ж є в Катехизмі) в нас 90 % людей називають себе христинами) в чім річ? чи то якісь инші християни?)
  • Светлана Клим

    На, той предмет?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up