Спекуляції на суддівських рішеннях. Чи мають право вимагати додаткову плату в "іногородніх" дітей?

Спекуляції на суддівських рішеннях. Чи мають право вимагати додаткову плату в "іногородніх" дітей?
  • Тернопільська міська рада на офіційному сайті заявляє, що Верховний Суд підтвердив законність оплати за відвідування закладів дошкільної освіти дітьми, які не зареєстровані у Тернополі.
  • Проте адвокат Ростислав Небельський, який роками відстоював позицію батьків без реєстрації,  заперечує таку заяву і переконує, що батьки і надалі можуть не укладати договори. 
  • Чия правда? Та що робити, якщо у садку таки вимагають оплату, читайте у матеріалі.

Скандальний наказ міського управління освіти і науки Тернопільської міської ради від 03 липня 2018 року № 261 «Про встановлення плати за надання послуг у закладах дошкільної освіти для батьків, діти яких не зареєстровані у м. Тернополі» знову опинився “на слуху”. 

10 липня міська рада заявила, що судами усіх рівнів підтверджено законність дій Тернопільської міської ради щодо впровадження укладення договорів про надання освітніх послуг та встановлення плати в закладах дошкільної освіти за перебування дітей, які не зареєстровані в м. Тернополі.

Відео дня

Суди тривають з 2018-го 

Читайте також: Нове рішення суду в справі оплати за садочки батьками дітей без реєстрації: чи повернуть гроші?

Рішень у цій справі справді було чимало. Були й суди, які підтверджували, що гроші батькам таки повернуть. До прикладу, таке рішення прийняв Тернопільський міськрайонний суд 19 грудня 2019 року. 

Суд вирішив, чи зможуть батьки (не)тернопільських дітей повернути гроші, які сплатили садочкам

Міська рада на таке рішення подала апеляцію, яку задовольнили. У відповідь адвокат, який захищає права батьків у судах,  Ростислав Небельський подав касацію у Верховний суд.

Ми знайшли рішення Верховного суду, на яке посилаються у міськраді. З нього відомо, що йдеться про справу однієї з мам вихованців Тернопільського ДНЗ №30.  Дата 

— У рішенні Верховного суду було питання про повернення батькам коштів. А також питання того, що договір порушує публічний порядок, —  каже адвокат. -—  А міська рада висловлю позицію, що батьки добровільно сплачували ці внески. Але насправді це не так. Тому, що був наказ, потім були укладені договори. Наказ був визнаний незаконним. Тут дисонанс полягає у тому, що попередній суд визнав, що плата незаконна, а тепер є рішення, нібито плата законна. 

Верховний Суд і справді вирішив, що гроші жінці, які вона оплатила за договором, не повернуть. 

Чи усі суди підтвердили рішення?

Проте Ростислав Небельський каже, що наразі мова лиш про відшкодування тих грошей, які вже сплачували батьки незареєстрованих у Тернополі дітей. А чинним насправді залишається інше рішення Верховного суду, яке визнає протиправним наказ управління  Його можна переглянути тутТут йдеться про рішення від 30 листопада 2020 року.  

Маніпуляції чиновників і не більше

Тож заяви міськради про законність своїх дій Ростислав Небельський маніпуляціями.

- Мало хто сам може знайти інші рішення судів, — переконує адвокат. — А серед них є такі, що визнають встановлення додаткових плат за відвідування ДНЗ комунальної власності порушенням конституційного права на освіту. Тобто обговорення цього питання вже закрито.

Якщо ви дочитали і досі не зрозуміли, платити чи ні, пояснимо ще раз. 

- За новим рішенням, батьки, які оформили договори та сплатили кошти, не зможуть їх повернути. Але не факт, що позиція Верховного Суду не зміниться при розгляді аналогічної скарги, адже тут йшлось про один випадок. Також питання: чи не оскаржить це рішення Європейський Суд, хоча, зрозуміло, цей процес буде значно тривалішим. Я вважаю, що рішення Верховного Суду стосовно конкретного випадку неякісне. Суть така: плата незаконна, якщо ви все ж її зробили, то повернути кошти неможливо. Бо ви нібито зробили усе добровільно. 

Вимагають "захмарні" суми?

Наразі нам невідомо, скільки батьків сплачували кошти за те, що діти незарестровані в Тернополі, але відвідували місцеві садки. У соцмережах таки батьки пишуть, що кошти у деяких садках вимагають.

І якщо раніше йшлось про 1215 грн на місяць, то зараз ця сума, за твердженнями деяких батьків зросла...в кілька разів.  МИ готуємо детальну інформацію з цього приводу. Та обов'язково розповімо, де, хто і скільки вимагає у батьків "іногородніх" дітей, скільки грошей з них зібрали у міськраді та куди витратили. Детальніше розповімо згодом, адже очікуємо на відповідь міської ради на наш офіційний запит. 

Ми також попросили прокоментувати ситуацію керівницю управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольгу Похиляк. Ми кілька днів домовлялися про зустріч, але вона поки що не відбулась через зайнятість пані Похиляк.  

Ростислав Небельський радить батькам, у яких вимагають оплату і на яких тиснуть, таки укладати договори, які їм пропонують, але кошти не сплачувати. Посилаючись на те, що відрахувати дитину з садка не зможуть за неоплату. Адже офіційної підстави для цього нема. Законом чітко передбачено, за яких умов можна відрахувати дитину. 

Ми також попросили шкільного обмудсмена Сергія Горбачова висловити свою позицію. Очікуємо на відповідь. 

Продовження теми чекайте наступного тижня. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up