Нове рішення суду в справі оплати за садочки батьками дітей без реєстрації: чи повернуть гроші?

Нове рішення суду в справі оплати за садочки батьками дітей без реєстрації: чи повернуть гроші?
  • Про те, що суд підтвердив законність договорів на здобуття дошкільної освіти, дітьми, батьки яких не мають Тернопільської реєстрації на засіданні сесії розповів Тернопільський міський голова Сергій Надал. 
  • Проте адвокат, що виступає опонентом міськради, у судах каже, що оскаржуватиме й далі незаконні рішення місцевої влади. 

Майже два роки у Тернополі триває "революція мам". У міському управлінні освіти кажуть, що батьки мають платити за відвідування садочків дітьми у випадку, якщо ті не мають тернопільської реєстрації.

Таке рішення у судах батьки відстоюють вже понад рік. Останнє засідання у справі відбулось 5 лютого у Тернпільському обласному апеляційному суді. 

- Рішення про те, що договори укладаються в межах закону підтвердив Тернопільський апеляційний суд. - зазначив Сергій Надал. - Це рішення ще раз це підтверджує, що все в межах діючого законодавства. 

Відео дня

Що означає рішення

Позов до суду про стягнення коштів, які були виплачені за відвідування дитини садочком подала тернополянка Олена Тригук. 

Відповідачем у справі виступила Тернопільська міська рада. 

Спочатку представники управління освіти доводили суду, що батьки добровільно платили гроші і розповідали, що дехто із батьків уклав договір, але гроші не сплачував. Пізніше вони стверджували, що позивач могла повернути свої кошти і перешкод для цього не було, але сама вона цього зробити не хотіла. 

У підсумку суд вирішив, що міськрада має сплатити кошти, які за договорами переводили батьки. 

- Стягнути з рахунку централізованої бухгалтерії дошкільних навчальних закладів комунальної власності управління освіти і науки на користь громадянки Тригук кошти у розмірі 2 923 гривні 34 копійки, - зазначив суддя.

Проте держустанова подала апеляцію на позов та виграла справу. 

Справу розглядатиме Верховний суд

Адвокат, який захищає права батьків у судах Ростислав Небельський, говорить, що подаватиме скаргу в Касаційний Верховний суд.

- У даному рішенні було питання про повернення батькам коштів, які сплатили батьки. А також питання того, що договір порушує публічний порядок, - каже адвокат. - А міська рада висловлю позицію, що батьки добровільно сплачували ці внески. Але насправді це не так. Я збираюсь подавати касацію у Верховний суд. Тому, що був наказ, потім були укладені договори. Наказ був визнаний незаконним. Тому для подання касації є усі підстави. Тут дисонанс полягає у тому, що попередній суд визнав, що плата незаконна, а тепер є рішення, ніби-то плата - законна. 

Адвокат закликає батьків не укладати договори, а також подавати заяви на відшкодування вже оплачених коштів. 

У прес службі Тернопільської міської ради повідомляють, що закон допускає залучення коштів батьків до фінансування здобуття дітьми, які належать до інших територіальних громад, дошкільної освіти в комунальних садках м.Тернополя. Ця позиція чітко узгоджується з Законами «Про освіту» та «Про дошкільну освіту». Також судом встановлено, що укладання освітніх договорів відповідає Конституції.

- Тернопільський апеляційний суд підтвердив законність укладення договорів на здобуття дошкільної освіти батьками дітей, які не є членами територіальної громади м.Тернополя, - кажуть у прес-службі. - Зарахування дітей в дошкільні навчальні заклади м.Тернополя відбувається по електронній черзі, при цьому, слід відзначити, що першочергово зараховуються діти, які є жителями Тернопільської міської територіальної громади. При можливості, міські садочки зможуть приймати дітей з інших громад, однак їх батьки або громади повинні укласти відповідні договори та сплачувати кошти за здобуття цими дітьми дошкільної освіти в закладах м.Тернополя.

Батьки продовжують платити

Ми вже півтора року платимо за договором, - пише тернополянка пані Юлія. - Уклали договір. Потім пожаліли, але було пізно. Ті мами, які писали позов про відшкодування говорять, що   у цьому немає сенсу,тільки втрачений час,тому змирилися і платимо дальше. Розчарувались у всьому. Але я і далі впевнена, що це несправедливо. 

Адвокат Ростислав Небельський каже, що для повернення коштів, які ви сплатили за світні послуги у садочку, вам варто звернутись із заявою до керівника закладу, управління освіти і науки або міської ради, адже рішення поширюється на усіх батьків, які укладали договори на таких же умовах.

Довідка

Нагадаємо, скандальне рішення сесії міськради від 24 лютого 2017, за яким батьки "нетернопільських" дітей мали б платити за перебування у садку 1215 грн., згуртувало мам. Батьки об'єднувались і з дітьми на руках оббивали пороги держустанов. 

2019-ий був для мам роком судів. Всередині лютого справу розглядали у Львівському апеляційному суді.

- Суд 18 лютого відхилив апеляційну скаргу, яку подало Управління освіти та науки Тернопільської міської ради, - повідомив адвокат, який захищає права мам, Ростислав Небельський. - Таким чином рішення Тернпільського суду про скасування скандального наказу залишається чинним. Суд підтвердив порушення Конституції України при прийнятті наказу такого змісту. 

Проте на цьому справа не закінчилась. У липні минулого року виконком збільшив плату за відвідування дітей, що не мають реєстрації у Тернополі з 52 грн до майже 70 грн.

Перед початком навчального року у батьків знову почали вимагати кошти. В управлінні освіти Тернопільської міської ради переконували, що підписання угоди є обов’язковим, інакше дитина без реєстрації в садочок ходити не може.

Далі  справу розглядали у Тернопільському міськрайонному суді

Ми стежимо за судовими справами та ситуацією у садочках. Повернуть кошти, які платили батьки або будуть вимагати оплату знову  читайте згодом. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Liudmyla Ognova

    Nein ich hab die ganze Zeit geweint und du bist nicht gekommen
  • Микола Унгурян

    Стаття 53. Кожен має право на освіту.
    Повна загальна середня освіта є обов'язковою.
    Держава забезпечує доступність і БЕЗОПЛАТНІСТЬ дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

    схоже що ТМР живе за якоюсь іншою Конституцією.

    Ivan reply Микола Унгурян

    Надал і Компанія давно живуть по "понятіях" а не по Законах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up