"Спочатку свої": зміняться правила прийому дітей у тернопільські садки та школи

"Спочатку свої": зміняться правила прийому дітей у тернопільські садки та школи
  • Батьки, у яких дітки мають йти у садок чи перший клас, або відвідувати гуртки в закладах позашкільної освіти, тепер можуть користуватись онлайн-реєстрацією.
  • Дітей прийматимуть за місцем проживання. Що робити, якщо тернопільської реєстрації у вас немає, читайте у матеріалі. 

Новий сервіс прийому дітей у садки та школи презентували у Тернопільській міській раді 26 лютого. Працюватиме електронна реєстрація для запису дітей  на основі технології Blockchain,

У міськраді переконують, що платформа  унеможливлює зміни чи видалення черг. Тож сервіс дасть можливість тернополянам  користуватися правом черги на зарахування у вибрану освітню установу. Але чи не дискримінує це права батьків, які не мають реєстрації у Тернополі?

Наразі документи онлайн подати можна лише першачкам. 

Відео дня

Електронні черги у школи Тернопіль 2020

Як реєструвати дитину?

1.     Один із батьків реєструється на порталі https://school.bloqly.com/#;

2.     Вносить дані дитини, обирає школу за місцем проживання; (перелік вулиць та відповідних шкіл див. у довідці. прим. ред)

3.     Впродовж 10-ти робочих днів один з батьків приносить заяву на зарахування у вибраний заклад та перелік документів, необхідний для зарахування;

4.     Отримує сповіщення на електронну пошту щодо підтвердження зарахування.

Електронна реєстрація у перші класи відбувається з 1 березня по 29 травня 2020 року.

Право на першочергове зарахування мають:

·       Діти, місце проживання яких закріплене за територією обслуговування;

·       Діти, які є випускниками дошкільного підрозділу цього закладу освіти (за наявності);

·       Діти працівників цього закладу освіти;

·       Діти, які є братами та/або сестрами учнів цього закладу.

Аналогічно система працює для зарахування дітей у позашкільні заклади. Проте, там, де потрібно здавати вступний іспит, рішення про зарахування/незарахування надходить після проходження іспиту.

"Спочатку тернопільські"

За наявності вільних місць до 15 червня зараховуються інші діти, які зареєстровані на території громади, відповідно до черги. Уже після 15 червня на вільні місця відбувається зарахування дітей з інших населених пунктів. Про це повідомляють у міській раді. 

Батьки скаржаться, що закріплення вулиці за школою не завжди зручно.

- Ми живемо на вулиці Крушельницької, а закріплені за 2-ою школою, до якої пішки 15 хв. А через дорогу від нас - 5 школа, йти 5 хвилин, -  каже тернополянка Наталі Кулик. - Яким методом керувались чиновники до цього розподілу? Новий світ - великий район, зараз розбудований, невже немає учнів, що б з центру приєднувати до 2-ої школи? 

У міськраді заспокоюють: документи можна подати одразу в кілька шкіл. Без освіти не залишиться ніхто. 

- Першочергово на реєстрацію мають право члени територіальної громади міста Тернополя, батьки, які проживають та зареєстровані в місті Тернопіль, - каже начальниця відділу освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. - Якщо батьки з 1 березня по 30 травня не подадуть заяву та не зареєструють вчасно дитину в заклад, який закріплений територіально, то вони будуть мати можливість зробити це після наказу про зарахування. Проте вони втратять можливість відправити дитину в той навчальний заклад, куди хочуть. Хочу заспокоїти батьків: на надання освітніх послуг кожен буде мати право. Директор школи або управління освіти запропонують на вибір сусідній навчальний заклад. 

Однак на Всеукраїнському освітньому порталі "Освіта.ua йдеться про те, що проживання дитини або її батьків (одного з її батьків) та місце реєстрації їхнього проживання не є тотожними поняттями, тому практика використання місця реєстрації як єдиного можливого підтвердження відповідного місця проживання є неприпустимим обмеженням права дитини на першочергове зарахування. Зазначене вище підтверджується, зокрема, абзацом другим статті 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», згідно з яким реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

"Все як у садках"

У дошкільні заклади міста також можна зареєструвати дитину онлайн. Як це зробити та які документи потрібні, читайте у матеріалі за посиланням тут. 

Важливо, що при оформленні дітей у садочок, першочергово у заклади зараховують дітей за місцем реєстрації. Батьки, які не мають місцевої прописки, змушені платити за освітні послуги "захмарні гроші".

Вже понад два роки тернополянки боряться за те що іногородні діти мають такі ж права на освіту, як і тернопільські.. Справу розглядають у судах і остаточного рішення у них немає. Ймовірно, згодом це вирішить Верховний суд України. 

Коментар юриста: 

Ростислав Небельський, авокат

Територіальний принцип зроблено для того, щоб зберегти рівномірний розподіл по школах міста. Права людей у даній ситуації не є обмежені, особливо враховуючи те, що є можливість подати документи у кілька закладів. Але виникає питання, як бути тим, у кого реєстрація не в Тернополі. У жодному разі перешкод в отриманні освіти для дітей не повинно бути . Якщо немає можливості запропонувати заклад, де проживає дитина, то обов'язково мають запропонувати найбільш наближений. У тій ситуації треба брати до уваги не лише місце реєстрації, а й фактичне місце проживання. Це питання складне. Адже ми знаємо про ситуацію із садочками. Останнє рішення Тернопільського апеляційного суду повністю підриває конституційне право на освіту. 

Більше про рішення читайте за посиланням тут

Скаргу на рішення апеляційного суду Ростислав Небельський подаватиме у  Верховний суд. Деталі процесу читайте згодом.

Довідка

Перелік

територій обслуговування, закріплених за закладами дошкільної освіти Тернопільської міської ради

Назва навчального закладу

Територія обслуговування

(назва вулиці)

1

Тернопільський навчально-виховний комплекс № 7 Тернопільської міської ради Тернопільської області

15 квітня (парні 2-10, непарні 1-11, 11а, 11б), Академіка Корольова (парні), Романа Купчинського, Василя Стуса, Симона Петлюри, Київська 18, Академіка Сахарова

2

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 30 Тернопільської міської ради Тернопільської області

3

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 21 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Полковника Морозенка, Дмитра Вишневецького, Леся Курбаса, Володимира Великого (парні), Василя Симоненка (непарні)

4

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 17 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Василя Симоненка (парні), 15 квітня (15-45), Бульвар П.Куліша, Київська (непарні), Володимира Великого (парні), Овочева, Смакули, Яреми, Тарнавського 32.

5

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 9 Тернопільської міської ради Тернопільської області

6

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 4 Тернопільської міської ради Тернопільської області

7

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 14 Тернопільської міської ради Тернопільської області

8

Тернопільський навчально-виховний комплекс № 28 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Братів Бойчуків, Київська (парні),  Пушкіна(непарні), проспект Злуки (49-59), Богдана Лепкого (парні 6-16, непарні 9-13), Тарнавського (парні з 8 -30)

9

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 27 Тернопільської міської ради Тернопільської області

10

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 23 Тернопільської міської ради Тернопільської області

11

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 22 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Чалдаєва, Богдана Лепкого (парні 2, 4, 4а, непарні 1-7), проспект Злуки (35-47), Пушкіна (парні), Коновальця, Чубинського

12

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 33 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Вербицького, Коновальця, Рєпіна, Польового, Гуцульська, Бойківська, Лемківська, Канадська, Вітовського, Сімовича, Будзиновського, Самчука, Самчука бічна.

13

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 31 Тернопільської міської ради

проспект Злуки (непарні 1-33) Тарнавського (непарні), Текстильна, Галицька, провулок Галицький, Спортивна, Лозовецька, Шота Руставелі, Фабрична, Збаражська, Лукяновича, Енергетична, Енергетична бічна, Дубовецька, Бродівська

14

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 15 Тернопільської міської ради Тернопільської області

15

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 12 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Паркова, Весела, Петрушевича, Шухевича, Монюшко, Вояків дивізії Галичина, Північна, Лисенка, Городня, Вертепна, Коцюбинського, Підгородня, Галицька (парні 2-38), Квітова, Бордуляка, Глінки, Чарнецького, Рудницького, Ломоносова, Марка Вовчка, Безкоровайного, Балея, Клінічна, Коцюбтнського, Шопена, Тютюника, Степана Бандери (непарні 1-23)

16

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 29 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Глибока (непарні 1-43, парні 2-52),  Глиняна, Довбуша, Дівоча, провулок Дівочий, Малишка (непарні 1-27, парні 2-20), Новосонячна, Нова, Польова, Підкови, проспект Підкови, Пулюя, Ст.Бандери (непарні 2-36, 36а), Сонячна, Татарська, Шагайди, Деповського (1-8), Дністрінського, Манастирського.

17

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 26 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Монастирського, Слівенська, Дорошенка, Лесі Українки (непарні 1-19), Деповська 10-14, Чайковського, Малишка (непарні 29-39, парні 22-52), Богуна, Толстого, Новосонячна, Глибока (напарні45-59, парні 54-56), Стефаника, Степана Бандери (парні 72-86),

18

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 20 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Степана Бандери (парні 36-70, 88-110, непарні 25-83), Лесі Українки (непарні 21-39), бульвар Данила Галицького, Протасевича (парні 2- 10, 10а)

19

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 6 Тернопільської міської ради Тернопільської області

20

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 2 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Протасевича (непарні, парні 12- 22), Лесі Українки (парні), Довженка, Піскова, Героїв Крут.

21

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 36 Тернопільської міської ради Тернопільської області

22

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 5 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Наливайка, Новий Світ, Новий світ бічна, Чехова (парні 20-24, 11), Вільхова, Транспортна, Кармелюка, Ділова, Циганська, Межова, Березова, Нечая, Котляревського, Білецька, Гнатюка, Набережна, Рівна, Вагилевича, Броварна (парні 16-32, непарні 25-49), провулок Броварний.

23

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 25 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Академіка І.Горбачевського, Гнатюка, І.Котляревського, Я.Головацького, Гніздовського, Ю.Опільського, С.Крушельницької, Броварна (парні 2-14, непарні 1-23), За Рудкою, провулок За Рудкою, Білецька, Чехова (парні 2-18, 18а, непарні 1-9), Камінна, Листопадова, Ясна, І.Франка, Грушевського, бульвар Шевченка (парні 2-10, непарні 1-23), Качали, родини Барвінських Чорновола, Коперніка, Словацького, Богдана Хмельницького.

24

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 24 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Руська (парні 26-54, непарні 25-53), бульвар Шевченка (парні 12-18, непарні 23-53), Січових Стрільців, Пирогова, Шпитальна, Стрімка, Я.Стецька, Замонастирська, провулок Замонастириський, О.Кульчицької, Гоголя, Коперника, Федьковича, Кн.Острозького (непарні 9-53), Богдана Хмельницького, Мостова, Мостова бічна.

25

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 1 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Живова, Острозького (парні, непарні 1-7), Коллонтая, Шептицького, Гайова, Бічна Гайова, Доли, Липова, Перля, Подяльська, Патріарха Мстислава, Медова.

26

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 10 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Над Ставом, Старий Ринок, Замкова, Майдан Волі, Йосипа Сліпого, Сагайдачного, Брюкнера, Валова, Руська (непарні 1-23, парні 2-24), Танцорова, Паращука, Шашкевича, Багата, Медова, Патріарха Мстислава, Січинського, Майдан Мистецтв,.

27

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 38 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Стадникової, Чернівецька, Оболоня, Юрчака, Тиха, Білогірська, Гребінки, Садова, Микулинецька, провулок Микуленецький, Микулинецька-бічна, Шептицького (1-8), Підлісна, Фестивальна, Молодіжна.

28

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 11 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Микулинецька, Гагаріна, Голубовича, Шкільна, Ярмуша, Студинського, Козацька, Гірняка, пров. Шкільний, пров. Садовий

29

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 13 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Миру (1-4), Дружби, Виговського 2-24, Мазепи, Чумацька, Петриківська, Яремчука, Тісна, Тбіліська, Братів Гжицьких, Михалевича

30

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 18 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Провулок Цегляний, Будного, Пилипа Орлика, Винниченка, Карпенка, Юності, Дружби, Драгоманова, Миру (від 5 і до кінця)

31

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 3 Тернопільської міської ради Тернопільської області

32

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 16 Тернопільської міської ради Тернопільської області

33

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 37 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Макаренка, Бережанська, Степова, Чумацька, Тролейбусна, Загребельна, Львівська, Максима Кривоноса, Мазепи, Надзбручанська, Південна, майдан Перемоги, Громницького, Спадиста, Куток, Грабовського, Волинська, Лучаківського

34

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 34 Тернопільської міської ради Тернопільської області

35

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 19 Тернопільської міської ради Тернопільської області

36

Тернопільський навчально-виховний комплекс № 35 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Лучаківського, С.Будного, бульвар Просвіти, Тролейбусна

37

Тернопільський навчально-виховний комплекс № 32 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Золотогірська, Бенцаля, Бригадна, Болюха, Глибока Долина, Хліборобна, Вишнева, Підгірна, Лісна, Яблунева, Тернопільська, Приміська, Урожайна, Агрономічна

38

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 8 Тернопільської міської ради Тернопільської області

Всі вулиці м. Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Юрій К

    Адміни видаліть того дауна
  • Anonymous

    все правильно
  • Владимир Шилов

    УкроПАПУАСАМ образование не нужно!

    Аня reply Владимир Шилов

    Дядя Вова ты дебил?

    Владимир Шилов reply Аня

    Взрослый укр-ШУМЕР длжен знать таблицу умножения до второго столбика! Расписываться уметь не нужно - в ведомости на зарплату за мытье сортиров и унитазов у панов и РОССИЙСКИХ хозяев он сможет и крестик поставить! Ведь этому хоть его можно научить?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up