Тут всі учні захоплюються інтелектуальними іграми

Тут всі учні захоплюються інтелектуальними іграми

Тернопільська загальноосвітня школа № 10 особлива тим, що вже понад 18 років є осередком Всеукраїнського дитячого творчого об'єднання «КРОКС» . Тут відбуваються чемпіонати Галичини з інтелектуально-розвиваючих ігор, на які приїжджають учасники з різних куточків України. Щороку чимало учнів відпочивають у літньому  наметовому таборі «ТІНЕЙДЖЕР». Також на території цього закладу є перший шкільний дендрарій м. Тернополя, заснований 12 квітня 2012 року за сприяння кафедри геоекології ТНПУ ім. В. Гнатюка та громадських активістів міста.

Мають шкільний дендрарій

Тернопільська загальноосвітня школа № 10 розташована на масиві «Східний» за адресою вул. Лесі Українки, 3А. Вже 10 років її очолює  Олег Горбоніс. З усіх боків заклад оточений зеленню. Шкільна територія досить велика – 2,5 га. Перед центральним входом – альпійські гірки і стадіон, позаду – шкільний дендрарій, де ростуть чимало екзотичних рослин, його облюбували білочки та птахи.

Відео дня

Саме приміщення навчального закладу доволі просторе. Тут є два спортивних зали – для молодших і старших учнів, затишна їдальня. Актовий зал обладнали у вестибюлі. Є 24 навчальні кабінети, один комп’ютерний клас, проте вже з наступного навчального року запрацює ще один. У молодшій школі в кожному класі –плазмові телевізори.

У школі № 10 досить оригінально оформлений кабінет художньої культури, де проводять уроки образотворчого мистецтва й музики. Тут на стінах колоритні пейзажі, а підлога розмальована квітами.

Школі понад 70 років

Школа № 10 була заснована у часи Другої Світової війни після визволення Тернополя у 1944 р. Перших учнів прийняла 23 квітня 1944 р. як середня залізнична школа № 16 станції Тернопіль Львівської залізниці.

При навчальному закладі тоді відкрили інтернат, в якому проживали учні до 1 січня 1948 р., а також вечірню школу. Навчання проводилось російською мовою. У той час навчальний заклад був розміщений на розі вулиць Погорецького - Кохановського - С. Качали (Барвінських – Хмельницького - С. Качали, тепер в цьому приміщенні знаходиться «Укрсоцбанк»).

У 1946 р. був перший випуск із 19 учнів, батьки яких приїхали відбудовувати повоєнний Тернопіль із різних куточків країни: Баку, Павлодара, Калініна, Казані, Кустаная. З 1 вересня 1967 р. школа отримала статус — середня школа № 10 м. Тернополя. Вона розміщувалась у будівлі поряд із залізничним вокзалом, що на вул. Б.Хмельницького,15. Тепер там «Галицький коледж». У 1969 р. відбувся перший випуск учнів, які отримали середню освіту.

Із 1972 р. школа № 10 переїхала до будівлі, де зараз знаходиться Тернопільська ЗОШ № 18. Із 16 серпня 1978 р. – у теперішньому приміщенні. До 2000-х років школа № 10 носила ім'я Героя Радянського Союзу Юрія Смірнова.

За роки діяльності навчального закладу повну загальну середню освіту тут здобули понад 2000 учнів. Найвідоміші випускники –  українська естрадна співачка, телеведуча Оксана Пекун, заслужений майстер спорту з фехтування, учасниця Олімпійських ігор у Лондоні і Ріо-де-Жанейро Олена Кривицька.

Відзначають День школи

У школі запроваджені нові курси «Практичне право», «Життя на роздоріжжі». Тут вивчають англійську та німецьку мови. Проводять індивідуальні заняття з учнями, є інклюзивна  форма навчання.

Наразі у школі № 10 – 606 учнів у 24-х класах. Педагогічний колектив складається з 59 досвідчених, творчих наставників, 12 вчителів методистів, 24 старший вчитель, 49 учителів вищої кваліфікаційної категорії, 8 вчителів І категорії, один II категорії, 1 вчитель-спеціаліст.

– Ми маємо партнерські зв'язки із Всеукраїнським дитячим творчим об'єднанням «КРОКС», Всеукраїнським громадським дитячим рухом «Школа безпеки», Всеукраїнською дитячою громадською організацією «Гармонійний розвиток», Всеукраїнською дитячою  громадською організацією «Унікум», Тернопільською дитячою громадською організацією «ТИДИВИ», – каже директор Олег Горбоніс. – У навчальному закладі працюють футбольний гурток, танцювальний, гуртки вишивки, бісероплетіння, технічної творчості,  вокальний ансамбль та хор учнів старших класів.

У 2010 році школа стала фіналістом ІІІ Всеукраїнського конкурсу благодійних проектів «Добро починається з тебе».

На базі школи проходить баскетбольний турнір, присвячений пам'яті пожежника Романа Гралюка. Юнацька шкільна футбольна команда — неодноразовий переможець змагань «Шкірянийм'яч», фіналіст Всеукраїнського чемпіонату «D-JUICE», дівчата — чемпіони Тернопільської області з гандболу, призери з аеробіки.

– Щороку в кінці квітнями традиційно відзначаємо День школи, робимо урочисту лінійку і святковий концерт, – розповідає директор Олег Горбоніс. – Тоді школою керує учнівський директор та його заступники. До речі, учнівське самоврядування в нас досить потужне. Активісти самі організовують благодійні ярмарки, щоб заробити гроші на різні потреби.

«КРОКС» і наметові табори

Із 1999 р. школа № 10 стала осередком Всеукраїнського творчого об'єднання «КРОКС». Учні беруть участь у міжнародних конкурсах обдарованих дітей «25 слів» і «Друг». З 2000 р. навчальний заклад є учасником Всеукраїнської програми «Школа безпеки».

– Головна наша особливість – це українські інтелектуально-розвиваючі ігри, – каже заступник директора Степан Беднарчук. – 30 квітня-1 травня цього року в нас проходив одинадцятий чемпіонат Галичини  з інтелектуально-розвиваючих ігор імені колишнього директора нашої школи Юрія Беркити. Були команди з Донецької, Одеської, Волинської і Тернопільської областей. Такі ігри дуже розвивають креативність. За перемогу в чемпіонаті Галичини передбачені кубки, грамоти і книги.

Вчителі цього навчального закладу розробили 7 методичних посібників серії «Українські інтелектуальні ігри». Там є бізнес-гра, «Кращий ерудит», «Інтелектуальна лотерея», «Інтелектуальна мішень» тощо.

– Такі ігри дуже позитивно впливають на дітей, – стверджує Степан Беднарчук. – Ми дозволяємо учасникам користуватися всім, написаним від руки. Нещодавно запустили кілька ступеневу гру «Цікава Україна». Її грали всі учні 5-11 класів. Спочатку давали учасникам тест «Україна», де було 15 запитань і по чотири відповіді на кожне. Потім дійшли до суперфіналу. Найголовніше, що це дітям і цікаво, і корисно.

У школі діє два гуртки інтелектуально-розвиваючих ігор, де займаються понад сто учнів. Наразі слабким місцем залишається конкурс «Кросворд». Тому гуртківцям на літо дають завдання скласти кросворд. Якщо вони цього не зроблять, то автоматично вилітають із команди.

Починаючи з 2000 року, для учнів щоліта проводять шкільний наметовий табір. Колись їздили в Карпати, адже забезпечені всім необхідним спорядженням на 60 дітей. Коли проїзд подорожчав, вирішили більше пізнавати свій рідний край, тому кілька років поспіль проводили наметові табори в с. Антонівці Шумського району. Там є штаб УПА, залишки древнього поселення ІХ ст., Данилова церква, де 2 рази на рік буває відправа. Під час таких таборів діти пізнають щось нове, займаються самообслуговуванням і грають інтелектуальні ігри.

– Також ми з табором побували в Гутиську, де була перша «Лемківська ватра», де розмішена база біологічного факультету, є турецький цвинтар, найвища вершина Тернопільщини  гора Попелиха, – зазначив Степан Несторович. – Два останніх роки ми їздили в Звенигород Борщівського району. Відпочивали на Дністрі. Поряд є дендропарк. Наразі маємо новий проект «Шляхами УПА», який передбачає дослідження діяльності цієї організації.

На базі школи № 10 проводять і літні чемпіонати України «КРОКС». На них приїжджали учасники з Сумщини, Черкащини, Київщини, Волині, Хмельниччини. У свою чергу учні школи № 10 їздили на чемпіонати Донбасу та Волині, в Заліщики на чемпіонат «УНІКУМ», в Мельницю-Подільську на чемпіонат Поділля.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Искра

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Обдарованим учням мистецьких шкіл Тернополя щомісяця платитимуть стипендії 15:00 У лікарні помер військовий з Підгаєччини Роман Юрківський 14:26 Поліція викрила корупційну схему у сервісному центрі МВС на Тернопільщині 13:40 8-річна дитина постраждала в аварії на Тернопільщині Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповнити файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up