Вчителька з Тернопільщини розповіла, що цікавого побачила у фінській школі

Вчителька з Тернопільщини розповіла, що  цікавого побачила у фінській школі

Вчителька англійської мови Хоростківської школи №2 Світлана Зима побувала на стажуванні у Фінляндії та розповіла, як у своїй школі впроваджуватиме нові методи навчання.

- У фінському містечку Гуйтінен ми з групою українських педагогів були тиждень. За цей час встигли відвідати  дошкільні заклади, початкову, середньої та вищу школи, - розповідає пані Світлана. -  На самі заняття ми не заходили, але бачили діток під час перерви. Вони відкриті, не соромляться чужих, деякі навіть знайомилися з нами англійською, одна дівчинка говорила українською.  Ми були шоковані.

Як розповіла Світлана Зима, система освіти в Україні та Фінляндії різниться, починаючи від дошкільних установ: більшість фінів перед школою відвідують дитячі садки та ясельні групи. Після закладів дошкільної освіти дитина переходить до основної школи, де навчається до 16 років.

Відео дня

- Дуже здивували, що у їхніх школах відсутні іспити, - говорить педагог. -  Навіть після закінчення основної школи іспити не складають. У дітей - 10 занять протягом тижня. Вони вивчають лише те, чим зможуть користуватися у житті. Будь-яка креативність, або відповідальність за серйозний захід покладається на самих дітей, вчителі лише допомагають втілити задумане в реальність. Діти це чудово розуміють і надзвичайно серйозно до цього ставляться.

Серед особливостей, Світлана Зима виокремлює також відмову від внутрішньої диференціації в навчанні. Поглиблене вивчення одних предметів, які  можуть негативно вплинути на інші, не вітається. Виділення "елітних" класів із загального потоку заборонено. Про особисті вподобання вчителів і так званих "улюбленців" мова взагалі не йде. Усі діти навчаються у рівних умовах. 

- Щодо фінансового боку питання – то у Фінляндії не лише освіта є безкоштовною, але й усе, що пов’язане з навчальним процесом: підручники, канцелярські товари та інші матеріали для навчання, екскурсії та шкільні поїздки, харчування, шкільний транспорт, - говорить вчителька. - До речі, щорічно на фінансування системи освіти урядом Фінляндії виділяється 5 466 млн євро. І, що найважливіше, будь-який збір коштів з батьків заборонений. Приватних шкіл в Фінляндії небагато — практично всі школи державні.

Жодних негативних сторін вчителька у фінській системі освіти не побачила. А от чи вийде впровадити її в Україні, поки що передбачати не береться. Світлана Зима каже, що докладатиме всіх зусиль, щоб у самому ставленні педагогів до дітей відмінностей точно не було.

- Нам дуже приємно, що такого особливого досвіду набираються саме молоді вчителі, - каже директор закладу, де працює пані Світлана, Галина Ворона. – За молодими педагогами майбутнє української школи, лише вони зможуть скерувати у правильний напрямок будь-які реформи. Наша школа вже понад рік є опорним закладом. У реформи є як переваги, так і недоліки, але усі зміни можна буде побачити саме за результатами навчання  та розвитку дітей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оксана Макогін

    А в когось є посилання на фейсбук-сторінку чи номер телефону до Світлани Зими? Буду дуже вдячна.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up