У Тернополі на школи батьки жертвують навіть по 1500 грн і більше

У Тернополі на школи батьки жертвують навіть по 1500 грн і більше

Попри те, що із державного та міського бюджетів виділяють кошти на утримання шкіл, у Тернополі без допомоги батьків заклади обійтися не можуть. На поточні ремонти у класах там здають навіть по 1500 тис. грн.

Літо - не тільки період відпусток, а й гаряча пора ремонтів у навчальних закладах міста. При чому, на більшість з них і далі жертвують батьки учнів. Сума, яку озвучують тернополяни, немала – 1000-1500 грн з особи.

Як показує практика, усе відбувається наступним чином: адміністрація школи говорить класному керівникові, що потрібно зробити, а ті вже доводять «фронт роботи» батькам на зборах. Шляхом голосування останні приймають рішення і нібито добровільно здають кошти. І якщо знайдеться один-два незгідні, то сила натовпу переконає їх у зворотньому – треба здавати, бо ніхто нічого робити не буде. По-суті, більшість батьків щиро прагне покращити умови перебування своїх дітей у школі, і, оскільки фінсування закладів недостатнє, тернополяни беруть на себе благоустрій приміщень . 

«Усі ремонти – за кошт батьків»

Журналіст «RIA плюс» запитала у тернополян, чи здають ті гроші на ремонти шкіл і скільки саме. Відповідь була прогнозованою – так, і чим більш престижний заклад, тим сильніші в нього «апетити».

Відео дня

- Малий іде до школи цього року, здаємо по 1200 грн на ремонт класу та коридору, - розповідає Г. (ім’я відоме – прим. авт.). – І це нещодавно в ОДА говорили, що тих директорів, які збиратимуть будь-які кошти з першачків, будуть звільняти. У реальності все інакше – сказали – мусиш здати, і ще все зробити так, як хоче директор. Інакше, він тисне на вчителя, а той – на батьків. От і виходить, - кругова порука.

В обговоренні на сайті «20 хвилин» читачі зауважують: «Батьки здають постійно, усі ремонти – за їхній кошт».

«Замінили цього літа за свій кошт лінолеум, ламінат. На осінь треба ще здавати гроші. Усі ремонти – за кошт батьків, правда, вікна пластикові поставили нашару, не здавали нічого», - пише Діонісій.

Батьки зазначають, що здають по 500 і 1000 грн, а то й 1500 грн і навіть більше. Про такі дрібнички, як пофарбувати чи полакувати підлогу навіть ніхто не питає. «Фарбувати підлоги й парти щоліта - то святе. Навіть коли ні на що не здають, то на це - обов'язково», - каже користувач Sophia Shul.

Здавати – одне, а коли в учнів ще й потім забирають право ходити в клас, де все зробили за батьківський кошт, от тоді справді дуже неприємно.

- Син відвідував початкові класи в економічній школі, допоки не розформували їх клас у зв’язку з декретом вчительки. Перед тим ми відремонтували кімнату, поміняли гардеробні шафки дітям, меблі в класній кімнаті, унітази в туалетах... а потім влаштували нам «збори»,  і таки скоротили.  Зробили  класи по 40 дітей в малесеньких приміщеннях», - обурюється Iryna Vakhriv.

Дані по школам – через тиждень

Аби дізнатись, чи справді так не вистачає державних та міських коштів, що в загальноосвітніх закладах і далі продовжують робити ремонти за батьківський кошт, «RIA плюс» звернулася в міське управління освіти. Крім того, запитали ще й про випадки вимагання грошей.

Заступник начальника управління освіти Ірина Сум пояснила, що з бюджету щорічно виділяють кошти на проведення капітального ремонту в закладах, на оплату житлово-комунальних послуг, реконструкцію приміщень тощо. Із власної ініціативи батьки роблять косметичні ремонти в класних кімнатах за власний кошт, ніхто нікого не примушує здавати гроші.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Діонісій

    головний орган корупції , то батьківські комітети. якщо їх розігнати, керівники класні не будуть мати посередників, а самі збирати та вимагати гроші будуть боятись.

    Анонім reply Діонісій

    Батьківського то комітету 5-6 мудаків ,а всі решта 20 батьків  ,що не можуть показати їхнє місце ,і заткнути їм їхні паскудні пащеки .
  • Герасимчук Ростислав

    В 15 школі тоже голова батьківського комітету 1500 вимагає і ще наголошує, що це тільки початок.

    Natalya Shynhera reply Герасимчук Ростислав

    Вже не перший раз у коментарях до подібних заміток фігурує 15-та школа. Підписуюсь під кожним словом. Загналися!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up