Склали рейтинг садків Тернополя: де найбільші черги і чи приймуть там усіх дітей (ГРАФІКА)

Склали рейтинг садків Тернополя: де найбільші черги і чи приймуть там усіх дітей (ГРАФІКА)
  • Про те, який дошкільний заклад має відвідувати малеча, батьки почитають думати практично від її народження. 
  • У яких садках найбільші черги і чи приймуть усіх охочих у заклади з 1 вересня. Ми проаналізували ситуацію в місті. 

Усю інформацію про черги в дошкільні заклади міста можна відстежити на порталі Дошкільна освіта м. Тернополя. Бо, перш ніж малюк піде в садок, усі батьки мають реєструвати його у цій системі.  Відстежувати стан черги можна онлайн.

При формуванні черги в конкретний ДНЗ номер в системі реєстрації виступає пріоритетним критерієм. Тож, у який садок черги найбільші, можемо відстежити. Хоча виключати факт того, що не всі батьки встигли подати заявки не можна. До того ж, є представники пільгових категорій, які можуть зараховувати в заклад за пріоритетним принципом.

У таблицях ми розписали усі заявки батьків у кожен з 40-а доступних для запису дошкільних установ Тернополя. Подавати заявки на вступ у 2021 році можна у Ясельні групи (діти віком 2 рочки), Молодші групи (діти віком 3 рочки), Середні групи (діти віком 4 рочки) та Старші групи (діти віком 5 рочків).

Відео дня

На графіку показані садки де черги найбільші. Нижче є інформація про кожен із закладів.

ТОП перевантажених садків

Чи може дитина залишитись "поза чергою"

Номер загальної черги є унікальним та незмінним. Порядкова позиція може змінюватися лише внаслідок зміни анкетних даних інших дітей (у зв'язку із зміною місця проживання або з інших причин). Наприклад, якщо дитина, яка зареєстрована у ДНЗ №1 із номером у черзі 5, змінює анкетні дані і обирає ДНЗ № 2, то усі інші діти, чий номер загальної черги більший ніж 5, зміщуються на одну позицію вниз.. Про це йдеться на офіційному сайті управління освіти і науки.

Але тут є ще один момент. Якщо не маєте тернопільської реєстрації — ваша дитина не в пріоритеті. Особливо, якщо збираєтесь віддати її в ясельну групу. 

— З садочку подзвонили повідомили, що за списком ми близько і точно попадаєм, але потрібно мати тернопільську прописку, бо першочергово будуть брати діток з Тернополя. Так що є шанс не потрапити в садок, — пише в соцмережах Марта Заяць. 

Про питання додаткової оплати батьками нетернопільських дітей в місті дискутують вже три роки, а батьки навіть судяться із владою. Але наразі ситуація неоднознача. І до цієї теми ми повернемось згодом. Хоча, як раніше заявляла начальниця управління освіти і науки міської ради Ольга Похиляк, у садки приймають всіх, незалежно від реєстрації.

Були на початку черги, а опинились вкінці

— А наразі не всі батьки вважають, що черги в садок справедливі. Зареєстрували без проблем. Відстежуємо місце. Були 28 в списку. Пару тижнів тому стали 37. Дзвонила директору закладу уточнити, скільки дітей будуть брати в цьому році і за яким принципом. Точної відповіді мені не дали. Сказали. нічого ще не знають. Але перші йдуть діти АТОвців, вдівців і т.д., — розповідає Христина Селіванова.

Дехто з батьків обурений тим, що в садки приймають не усіх дітей, віком до 3 років. 

— Стояли в черзі у ясла під номером 5, але ось сюрприз — завідувачка ясельних груп у заклад, виявляється, не бере уже 3 рік. Але в електронній системі в чергу на ясла ставлять і по сьогоднішній день..... навіщо таке робити?  А потім з’являються «молодші» групи, де діти різного віку — від 2 до 3-3,5 років. Перевела донечку в інший садок, — каже тернополянка Людмила Сенів. 

Спочатку молодші групи, потім ясельні 

Як розповідали раніше в управлінні освіти і науки, відповідно до законодавчих норм, спочатку беруть діток, яким виповнилось 3 роки. 

— Відповідно до черги, у дошкільних закладах освіти формуються групи,  сказала заступник начальника міського управління освіти Олена Пельвецька.  Кількість вихованців, яких можуть взяти в заклад  різна. Точну інформацію може надати завідувач. Вони знають, скільки груп формується в закладі. Спочатку набирають дітей, яким вже є три роки, бо батьки виходять із декретної відпустки, якщо залишились місця, набирають ясельні групи.

Якщо дітей так багато, що усі можливі групи заповнені, то в управлінні пропонують дів варіанти: чекати наступного року або шукати інший садок. 

— У випадку відсутності вільних місць в обраному закладі дошкільної освіти заявнику може бути запропонована можливість бути зарахованим до іншого садка, — пишуть на сайті "Дошкільна освіта" управління освіти і науки ТМР. 

У які садки найбільше заявок

 

Якщо проаналізувати таблиці, які ми подавали вище, то у кількох садках картина значно відрізняється від інших. До прикладу, у садках №21, 31, 33 в ясельну групу записали понад 80 дітей. У садки № 37, 32 та початкову школу №5  понад 70. 

Серед дітей, яким вже виповнилось 3 роки і які планують йти в молодші групи, батьки найбільше віддали перевагу садкам №12, 21, 31. 

 

Чи впораються самі дошкільні установи з таким напливом малюків, запитуємо у їх керівників. 

ДНЗ №21 керівник Тетяна Міхалків:

— Дітей ми приймаємо, відповідно до черги. Усіх малюків 3-річного віку повинні забрати, каже завідувачка. — У нас цього року випускається 3 групи. Черги наразі ще не формуються. Скільки дітей мають поступити в садок, вирішує управління освіти. 

ДНЗ №33 керівник Анастасія Хомич:

—  У нашому садку цього року випускається 4 групи. Ми приймаємо усіх дітей в молодші групи і дві — в ясельні. Інших доберемо через рік або ж батьки можуть віддати їх у інші садки. У молодші групи відмови не буде, —  говорить керівниця садку

ДНЗ №31 Наталія Ширант: 

— Цього року у нашому садку буде набір у дві ясельні групи та одну молодшу. У дві молодші групи буде донабір. У нашому садку зараз 450 дітей. У травні ми випускаємо дітей, які планують йти і школи, а далі чекаємо на списки з управління. Сподіваюсь, зможемо забрати усіх дітей, хоча їх у групах, ймовірно, буде більше, ніж зазвичай,   каже пані Ширант.

Дітей в Тернополі поменшало 

Як переконує начальниця управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк, цього року охочих потрапити у дошкільні установи поменшало. Тому проблем зі вступом в садки не повинно бути. 

Якщо минулого року було 11 тисяч дітей в садках, то зараз буде приблизно 9 тисяч, — каже вона.  — Як правило, групи формуються після того, як випускаються попередні у травні-червні. Тому, що в деяких батьків може виникнути бажання залишити дитину ще на рік у садочку. У зв'язку з тим, що на дві тисячі кількість дітей зменшилась, проблеми з цим не має бути взагалі. Те, що декому не вдавалось потрапити в садок, стосувалось лише найбільш завантажених закладів. До прикладу, садок №33 — у найбільш переповненому мікрорайоні. Але загалом ми забираємо усіх: і дворічних, і трирічних. Проблем із влаштуванням дитини в садок немає. 

А ще в управлінні додають, що зараз батьки можуть віддати малюка в садок і посеред року. Основні черги починають формувати вже із початком літа, тож зволікати в управлінні не раядть. Хоча й наголошують. реєструвати дитину в садок можна й у червні, липні та навіть серпні.

Крім того, можливо, у Тернополі невдовзі з'явиться новенький садочок на вулиці Паркова.

 

Читайте також:

Коли запрацює і як виглядатиме садок на Парковій, у приміщенні якого збиралися безхатченки
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up