В школу у суботу: тернопільські батьки проти шестиденки

В школу у суботу: тернопільські батьки проти шестиденки

У Тернополі школярі тепер вчитимуться ще й по суботах. Завдяки тому матимуть аж цілий місяць зимових канікул. Така собі «замануха», враховуючи те, що в батьків тепер виникла серйозна проблема, де подіти тих дітей.

- Я просто дивуюсь з дій нашого управління освіти. У мене таке враження, що там працюють «інопланетяни», відірвані від реального життя. Мало того, що вони скинули на дітей таке навантаження, так ще й абсолютно не подумали про те, з ким мають бути діти аж цілий місяць, поки не ходитимуть до школи, - обурюється мама першокласника Ірина Медова.

Відпрацювання припаде на 5 субот

Минулого четверга більшість тернопільських шкіл озвучили батькам зміни в структурі навчального року. Зимові канікули в закладах освіти мали розпочатися з 2 січня і закінчитися аж 20. Тепер учні відпочиватимуть довше – із 24 грудня по 20 січня. Мовляв, і на опаленні зекономлять. Однак той додатковий тиждень учні мусять відпрацювати по суботах. До речі, перше відпрацювання припало якраз напередодні осінніх канікул 27 жовтня (осінні канікули – із 29 жовтня по 4 листопада – прим. авт.). Не зовсім вдала ідея, зважаючи на те, що декотрі сім’ї вже спланували свій відпочинок.

- У нас на суботу вже були квитки. Ми з дитиною вирішили поїхати до родичів за кордон. А тут за день нам повідомляють, що субота робоча. Звісно, донька не пішла до школи, пропустила день. Це взагалі нормально? – зауважує пані Оксана.

Відео дня

Рекомендацію внести зміни в планування навчального року місцеве управління освіти скерувало на заклади освіти наприкінці минулого тижня. Хоч конкретного наказу і не було, у школах директори довели цю інформацію до батьків, як обов’язкову до виконання.

- Зібрали голів батьківських комітетів та фактично поставили перед фактом, - розповідає пані Наталія (прізвище відоме – прим. авт.). – На аргументи, а куди ж подіти дитину ще один тиждень перед Новим роком, адміністрація давала геніальні відповіді: «Ну а на канікули десь же збирали ту дитину лишати. Подумаєш ще тиждень…» Мовляв, обговорили і порадилися. Насправді нам просто сказали переказати все те батькам і не піднімати «кіпіш», інакше від того тільки вчителі постраждають. Адже їм і так врізають зарплати, будуть невдоволені, то ще й у відпустки за власний рахунок повідправляють.

Заборонені відпрацювання по суботах

В інтернет-спільнотах новина про шестиденку розлетілася миттєво. Сотні обурених коментарів, лише одиниці сприйняли звістку спокійну і з позитивом. І це здебільшого ті батьки, котрі не працюють, тож більш вільні у плануванні вихідних чи канікул. Решта – категорично проти.

- Першокласнику важко п’ять днів ходити до школи, а тут поясни дитині, що ще і шостий день треба вставати рано і йти. Тим паче, зараз починається сезон захворюваності, діти не досипають, імунітет низький, почнуть масово хворіти, - говорить Оксана Волинець. – Нам цієї суботи поставили п’ять уроків, замість понеділка. Усі так чекали на канікули, раділи, що нарешті вихідні, а тут несподіванка – аж п’ять уроків. Це проти здорового глузду! У міській раді хочуть економити на опаленні та мучать наших дітей! Безсовісні!

Згідно з рішенням Міністерства освіти і науки, школи мають право встановлювати тривалість навчального тижня на весь навчальний рік у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом. Якщо він буде п’ятиденний, відпрацювання уроків по суботах не допускається, оскільки це призведе до перевищення тижневого гранично допустимого навантаження на учнів. Тож фактично Міністертво заборонило відпрацювання по суботах. У рекомендаційному листі МОН чітко написано: «Відпрацювання по суботах не дозволяється навіть з метою надолуження навчального матеріалу чи продовження канікул та скорочення опалювального сезону».

На практиці бачимо інакше – місцеве управління освіти вкотре бере на себе забагато повноважень і приймає абсолютно протилежні рішення.

Тернопільські батьки дивуються: як там можливо, що місцеві школи йдуть в розріз із законодавством?

- Чому міністр говорить одне, а Тернопіль живе за своїми законами? – запитує мама двох школярів Мар’яна (прізвище відоме – прим. авт.). – Син у другому класі, донька – в четвертому. З обома треба вивчити уроки, а дітям – вчитися у суботу повний день, а як контрольні чи самостійні. Я не чула, що десь в інших містах є така практика. Мер економить на газі, а діти мусять страждати.

Няня – мінімум 35 грн за год.

Дуже багато мам і татів рахують ще і фінансову сторону проблеми. Тим сім’ям, котрі не мають модливості завести дітей до бабусь чи інших родичів, доведеться шукати нянь.

- Я виховую сина одна. Працюю. Тут на осінні канікули нема, де його подіти. Домовляюсь з начальником, аби дозволив приводити на роботу. Бо послуги няні недешеві. Час від часу запрошую її на годину-дві. Найменше вони беруть 35 грн за годину, за день треба віддати 300 грн. От і рахуйте! – обурено розповідає Ірина Брасюк. -  Цілий місяць зимових канікул. Хто буде з тими дітьми сидіти? У суботу більшість батьків вихідні, а у будні, що відпрацьовуватимуть, усі працюють. Чи нам тепер на роботу не ходити?

Подібні питання цікавлять багатьох тернополян. Адже альтернативи людям не запропонували. У місті нема хоча б одного чергового закладу, де за мінімальну оплату батьки могли б залишити своїх дітей.

Один з варіантів – це приватні студії розвитку для дітей. Вартість денного перебування там обійдуться орієнтовно 200 грн.

Організовують табори на канікули

«RIA плюс» промоніторила оголошення в інтернеті. Перед канікулами їх з’явилося немало. Зайшовши на сайт https://dity.te.ua, можна знайти інформацію про осінні табори повного дня для дітей, віком від 6 до 9 років. Вони пропонують великий вибір занять для малечі – кулінарні курси вивчення англійської, читання, екскурсії, динамічні логічні ігри, майстер класи з рукоділля тощо. Як кажуть, будь-яка примха – за ваші гроші! Графік роботи – з 9.00 до 18.00. Навіть повноцінний обід та підвечірок є. Середня вартість денного перебування – від 200 грн за день. Є можливість придбати тижневий абонемент – за 900 грн.

Ті батьки, котрим таке задоволення не по кишені, придумують інші варіанти. Адже, це осінні канікули тривають лише тиждень, а зимові – уже місяць, отже, витрат більше.

- Ми з батьками реально задумуємось над тим, аби координуватися групами. Чергуватимемо по черзі в когось вдома, спільно вирішуємо питання з харчуванням і так далі. А що? Іншого вибору в нас немає, - наголошує пані Ірина. – До речі, багато класів пишуть колективні відмови. Думаю, ще і в Київ звертатися будуть!

«Ну а на канікули десь думали лишати своїх дітей…»

Проблеми батьків місцеве управління освіти, вочевидь, не сильно обходять. Адже до такого висновку їх спонукали свої причини.

- Ми проаналізували структуру та режим навчального року, яку затверджували керівники навчальних закладів міста. Перший семестр мав завершитися 29 грудня. Зважаючи, на те, що 25 грудня буде державний вихідний, а 24 ми відпрацьовуватиме в суботу, 22 грудня, ми подумали і вирішили, що немає змісту, аби ці чотири дні учні ходили до школи, - пояснює заступник начальника управління Ірина Сум. – Таким чином , можливо, нам вдасться уникнути і масової захворюваності на грип, отже, обійтись без карантину. Тому ми запропонували керівникам закладів відпрацювати ці чотири дні протягом субот у жовтні-грудні.

Продовжуючи, посадовець наполягає, що таке рішення міського управління освіти носить рекомендаційний, а не обов’язковий характер.

- Школи самі вирішують, як їм організувати робочий тиждень. Ми лише стежимо за те, аби там виконували навчальний план, згідно з програмами на перший семестр, - каже вона.

На питання, чому в Тернополі ідуть проти заборони Міністерства щодо суботніх відпрацювань, пані Сум дає чітку відповідь – заборони немає, є лише рекомендація.

- Заява міністерства стосувалася більше карантинів, а як он виші та коледжі працюють по суботах, і в них канікули починаються швидше і тривають довше, - запитує вона.

Щодо того, де ж подіти дітей на такі тривалі канікули, в управлінні дивуються: як це немає, де їх лишити, а протягом канікул де ті будуть?

- Доведеться переглянути свої плани. Ми не сказали про це за день, у них є багато часу, щоб визначитися. Думаю, що батьки знають, що їхні діти ходять у школу і знайдуть, куди їх подіти на канікули, - наголошує вона. – Для першокласників будуть додаткові канікули в лютому, аби зменшити навантаження на учнів. До того ж, заклади освіти можуть приймати рішення, аби першачки не навчалися у суботу. Школи мають повну автономію у прийняті таких рішень.

 

ДОВІДКА

Графік відпрацювання:

27 жовтня – за 26 грудня

10 листопада – за 27 грудня

24 листопада – за 28 грудня

8 грудня – за 31 рудня

22 грудня – за 24 грудня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Анонім

    Що вони там мутять ,а вони не думали , що на дітей і так велике навантаження припадає , а є ще ті хто до ЗНО готуються,ходять до репетиторів, як їм бути ,якщо у них ще і суботу заберуть. І так кожного дня приходять в 15.10 ,а тут вони "акцію" запровадили ,та й...... в рот раніше уроки закінчувалися в 13.30 , а зимові канікули починалися з 29 грудня і тривали до 21січня ,і ніхто не відпрацьовува по суботах . Вже тою наукою дітям так мізки запарили ,що вони бідні не можуть визначитись ким вони хочуть бути ,і яку спеціальність обрати .
  • Бульба

    ...Тож фактично Міністертво заборонило відпрацювання по суботах....
    .....На практиці бачимо інакше – місцеве управління освіти вкотре бере на себе забагато повноважень і приймає абсолютно протилежні рішення.....
    Скоро Тернопіль проголосить про відєднання від України і створення ТНР)))

    Helga Soloha reply Бульба

    ТНС
  • Оксана Дробніцька

    Не кожну  суботу. 10 і 26 листопада.
  • терен

    Дива дивні якісь, батьки обурюються? А то не ті самі батьки, які фонтанчиками, бруківочою і фестивалями тішились? Які юшку на халяву сьорбали? Вояжами сірожі разом з компаніє по закордонах захоплювались?  Для яких гамбургер з макдональдса, то найважливіше. Ті самі? Ну чого ж тепер обурюватись, за все платити потрібно, задарма ж нічого не буває. А тому не обурюйтесь, а платіть і за газ, і за опалення, і в громадському транспорті, і дітей в школу збирайте. І будьте готові, що то ще не все, якщо бидлом таким і далі будете.

    Anonymous reply терен

    Бидло - то той, в кого в голову не вкладається, що обурюватися можуть і ті хто проти сірожі, макдональдса, бруківки, фестивалів...

    Anonymous reply Anonymous

    Придурку, те, що обурюються ті, хто проти того бедламу, то зрозуміло. А от те, що обурюються ті, в кого оргазм від бруківки і фонтанчиків з гамбургергом і дармовою юшкою, о це дивно. Дійшло? То до них адресовано, може таки ввімкнуть мозок, якщо він в них є.

    Anonymous reply Anonymous

    Якогось бидляка зачепило, мінусів понаставляв. Та став худобино, від того бидлом ти не перестанеш бути.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up