"З ким тоді залишити дитину?": чи відкриють садочки в Тернополі до 1 вересня

"З ким тоді залишити дитину?": чи відкриють садочки в Тернополі до 1 вересня
  • Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що до 1 вересня заклади освіти, у тому числі і садочки, працювати не будуть. 
  • Проте в управлінні освіти кажуть, що таке рішення згодом ще мають прийняти на місці, адже якщо люди повернуться на робочі місця,  дітей не буде, із ким лишити.
  • Що думають тернопільські мамусі, читайте у матеріалі. 

- Заклади освіти вже відкриватись не будуть. Вони відкриються лише з 1 вересня. Ми будемо відкривати деякі з них для проведення зовнішнього незалежного оцінювання -, сказав Віктор Ляшко у інтерв'ю виданню "Сегодня". 

Читайте також: "Вже заплатили за ресторан, купили плаття": випускний цього року, ймовірно, відмінять через карантин"

"Рішення прийматимуть на місцях"

Як розповідає начальниця обласного управління освіти Ольга Хома, остаточні рішення мають приймати місцеві комісії з техногенно-екологічної безпеки та обласні штаби, що контролюють протиепідемічні заходи.

Відео дня

- Обласний штаб може дати конкретні рекомендації, потім місцеві органи влади самостійно приймають рішення, - каже Ольга Хома. - Є рекомендації головного санітарного лікавря, рекомендацій міністерства освіти на даний час немає. Усе залежить від кількості громадян, які хворітимуть на коронавірус. Також я читала звернення керівників приватних садків щодо  відновлення роботи, адже коли відбуватиметься послаблення карантину, велика кількість людей вийдуть на робочі місця. Де залишити дітей? Поки ми не виключаємо такої можливості, що садочки таки працюватимуть до 1 вересня. 

Те, що остаточне рішення прийматимуть на місцях, підтвердила і керівник міського відділу освіти Ольга Похиляк. 

- Поки таких рішень немає, і конкретних вказівок також, каже вона. - Якщо запрацює малий та середній бізнес, батьки підуть на роботу, то треба буде відкривати садочки. Ми готуємось до цього. Коли таке рішення буде, поки ми не можемо сказати, адже не знаємо точно, коли будуть послаблення карантину. 

Що думають батьки

У соцмережі Facebook ми запитали тернопільських мамусь про те, чи підтримують вони відкриття садочків до 1 вересня, 

- Важке питання. Варто відкрити хіба для тих, які дійсно не мають, на кого залишити дитину.  , пише тернополянка Ірина Королюк. - Потрібно, щоб у групі було небагато дітей. Просто діти легко можуть підхопити вірус і принести додому. Вони не миють руки так часто і торкаються обличчя, носа, рота...

Батьки кажуть, що у випадку, якщо дозволять працювати, а садочки не працюватимуть, не знатимуть де залишити дітей. 

- Якщо двоє батьків працює, а бабусі також ще на роботі, то тоді куда дитину?  - пише Олена Коваль. - Одному з батьків звільнятись? Чи, можливо, тоді уряд виділить кошти на няню?

Чи дадуть вам відпустку по догляду за дитиною?

Як розповідає юрист Василь Когут, чи надавати працівникам відпустки, може вирішувати сам роботодавець, адже в трудовому кодексі не передбачили карантину. 

- Законодавство передбачає конкретні випадки для надання відпустки. Серед них карантину немає. - каже юрист. - Проте, якщо садочки не працюють, а батькам потрібно виходити на роботу, працівники можуть просити про 14-денну відпустку за власний рахунок. 

Така пожливість закріплена у  у п. 3-1 ч. 1 ст. 25 "Закону про відпустки". "відпустка без збереження заробітної плати надається працівникові в обов'язковому порядку, якщо це матері або інша особа, зазначена у ч. 3 ст. 18 цього Закону, а відпустка потрібна для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.", - йдеться у законі. 

Опитування

Чи потрібно відкривати дитячі садочки до 1 вересня?

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up