Партнер рубрики Події

12 січня — Тетянин день: що можна і не можна робити у свято

12 січня — Тетянин день: що можна і не можна робити у свято

12 січня за новим церковним календарем віряни згадують святу Татіану Римську. У народному календарі — Тетянин день, або Бабин кут. 

Про традиції у Тетянин день, народні прикмети, а також що відзначають у церкві 12 січня за старим стилем, повідомляє УНІАН.

12 січня 2024 року — яке церковне свято за новим і старим календарем

12 січня (25 січня за старим стилем) — день пам'яті святої мучениці Татіани, яка жила в III столітті в Римі. Вона походила з багатої сім'ї, її батьки були християнами і доньку також виховали в цій вірі. Коли дівчина досягла повноліття, то прийняла рішення відмовитися від заміжжя і присвятити себе служінню церкві. Незабаром за доброчесне життя її поставили дияконисою. 

Одного разу язичники схопили Татіану та привели до храму Аполлона — там вони примушували дияконісу поклонитися статуї бога. Татіана ж стала молитися до Ісуса, і тієї ж миті стався землетрус, який обвалив частину храму. За молитвою Татіани статуї язичницьких богів руйнувалися тричі, дівчину піддавали тортурам, але ті або не завдавали шкоди, або ж рани гоїлися за ніч. Під час одних із таких тортур Татіана стала молитися Богові, і Він відправив до її мучителів чотирьох ангелів — після цього кати увірували в Христа. Інші гонителі, злякавшись, засудили мученицю на страту —  разом із нею стратили і її батька.

Відео дня

Свято 12 січня за старим стилем — день пам'яті Анісії СолунськоїРаніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 30 грудня.

Про що говорять прикмети на 12 січня

За прикметами дня можна дізнатися, яким буде літо:

  • небо без зірок — погода зміниться;
  • сніг іде — літо буде непогожим;
  • вітер із півдня — літо буде теплим і врожайним. 

У народному календарі 12 січня — свято Тетянин день, або Бабин кут (місце біля печі, де зберігалося хатнє начиння), і прийнято пекти коровай. 

Що не можна робити 12 січня

Є кілька заборон цього дня — що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і навіть мирно з'ясовувати стосунки — вважається, що свята не терпить конфліктів у свій день;
  • відмовляти в допомозі та милостині;
  • лаяти дітей;
  • вживати алкоголь — за народними повір'ями п'яного за запахом відчує нечисть.

Також за народною прикметою в день святої Тетяни, яка є покровителькою учнів, учням і студентам не слід виносити сміття — щоб не викинути разом із ним і знання.

Що можна робити 12 січня

12 січня можна піти в храм або помолитися вдома. У святої Тетяни насамперед просять допомоги в навчанні та дякують за успіхи. Існує навіть повір'я, що студент, який хоче отримати везіння в навчанні на весь рік, повинен цього дня відстояти молебень у церкві. 

У день святої обов'язково потрібно до заходу сонця зробити добрий вчинок — подати милостиню, допомогти нужденним, погодувати птахів і безпритульних тварин, узяти участь у благодійності. Вірять, що добро повернеться в стократному розмірі, а сама свята може виконати заповітне бажання.

За старих часів у Тетянин день було прийнято пекти коровай, який символізував сонце. Робила це старша жінка в сім'ї і вона ж ділила його між усіма, кожен повинен був з'їсти хоча б шматочок - на щастя.

12 січня — іменини сьогодні

Іменини 12 січня за церковним календарем відзначають Макар, Петро, Сава, Тетяна.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, що 6 січня на набережній Тернопільського ставу освятили воду та водили Маланку.

 

Читайте також:

На набережній Тернопільського ставу освятили воду та водили Маланку

 Біля Катедри влаштували вертеп (фото дня)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Maria Patrilo

    Amiñ
    Amiñ
  • Тетяна Пейко

    Вітаю ТЕТЯН  з Іменинами!Нехай Ангел

    Охоронець завжди буде поруч! Здоров'я,

    Щастя,Миру, БОЖОГО Благословення!❤️

keyboard_arrow_up