Партнер рубрики Події

13% укриттів на Тернопільщині не придатні для перебування у них

13% укриттів на Тернопільщині не придатні для перебування у них

За 2023 рік на Тернопільщині облаштували майже 300 нових укриттів. Тим не менш, частина захисних споруд не пройшла перевірку.

У 2023 році рятувальники області багато уваги приділяли наявності та функціонуванню захисних споруд на Тернопільщині. Про це під час брифінгу 22 лютого розповів начальник Головного управління ДСНС України у Тернопільській області Віктор Маслей.

За 2023 рік кількість захисних споруд в області збільшилася на 288 (а це майже 15%). На території Тернопільщини, за словами Віктора Маслея, наразі функціонують 1852 захисні споруди. 

– З них 87% готові повністю. За нашими висновками, не придатні, потребують ремонту і приведення в належний стан ще 13% укриттів, – додав головний рятувальник області.

Відео дня

Також, як наголосив Віктор Маслей, виконуючи доручення уряду, рятувальники щомісяця беруть участь у комісійних обстеженнях захисних споруд, які перебувають на балансі навчальних закладів, комунальних установ та інших підприємств.

Про укриття у школах

За словами Віктора Маслея, кількість готових до використання і тих укриттів, які відповідають усім нормативним вимогам, у навчальних закладах області з кожним кварталом зростає. В Тернопільській області цей показник вище середнього в Україні.

– Якщо згадати ті підвальні приміщення, які були колись у школах, і порівняти з тим, що ми маємо зараз, де створені класи, побутові кімнати, відновлена вентиляція, електропостачання – то можна із впевненістю сказати, що стан покращився. Тим паче, за законодавством, якщо школа не має укриття – вона не може працювати в режимі офлайн, – додав начальник.

Чи є користь від мобільних укриттів?

У Тернополі минув рік, як біля десятьох зупинок громадського транспорту встановили мобільні бетонні укриття. Журналісти поцікавились у головного рятувальника, чи врятують вони при справжній небезпеці.

– Захисні споруди поділяться на декілька видів. Це протирадіаційні укриття, сховища, найпростіші укриття, пристосовані і ті, які є в Тернополі та інших містах – мобільні. Ці споруди пристосовані лише для того, щоб там людина сховалася від осколків. Ми розуміємо, що якщо ракета туди прилетить, вони не допоможуть. Сьогодні дев’ятиповерхові будинки складаються від півтонних авіабомб чи ракет. Але якщо поряд розірветься вибухонебезпечний предмет, то мобільне укриття врятує життя і здоров’я людини від осколків та вторинних відходів від вибуху. Якщо ви перебуваєте на зупинці і десь поряд станеться «приліт» – мобільне укриття захистить, – відповів Віктор Маслей.

 

Читайте також:

В Україні запрацював чат-бот, де можна поскаржитися на зачинене укриття

Сміття, пташиний послід та сморід: у якому стані мобільні укриття на зупинках Тернополя

У міській раді пояснили, коли укриттями у школах можуть користуватися тернополяни

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Наталия Бахуринская

    Зато файний мер казнокрад
  • Читач95

    Спочатку говорили що таке мобільне укриття  вартувало місту кругленьку суму, журналісти пізніше писали, що вартість одного міліон. За що? А таких десять. Ось так тринькають наші податки, а толк який? Краще б на армію віддали ці кошти. Сумно, бо хлопці на фронті економлять патрони, а наші жирують на народні податки.
  • Люда

    Добре що гроші було нащо  списати... Ці укриття посміховисько міста..
  • Володимир Стечишин

    А скільки грошей"відмили",а де друга лінія на фронті шмиґалю?

keyboard_arrow_up