Партнер рубрики Події

Сміття, пташиний послід та сморід: у якому стані мобільні укриття на зупинках Тернополя

Сміття, пташиний послід та сморід: у якому стані мобільні укриття на зупинках Тернополя

У Тернополі минув рік, як біля десятьох зупинок громадського транспорту встановили мобільні укриття. Журналісти «20 хвилин» перевірили, у якому вони стані. Про це у нашому матеріалі!

Бетонні укриття біля зупинок громадського транспорту встановлювали у грудні 2022 року – майже через рік після початку повномасштабного вторгнення. Загалом на 10 укриттів витратили 2 975 000 гривень. Одне укриття обійшлось бюджету місту приблизно у 300 тис. гривень.

Однак уже за кілька тижнів після встановлення деякі з них перетворились на туалети. Всередині залишали різне сміття, пляшки з-під алкоголю та навіть упаковки з-під наркотичних засобів. Про це читайте у матеріалах:

Тут фекалії, залишки препаратів і презервативи. Ми перевірили мобільні укриття на зупинках

Відео дня

В укриттях влаштовують застілля та туалети: ми перевірили захисні споруди біля зупинок

Є обшарпані, а деякі вже відновили: який вигляд мають фасади мобільних укриттів на зупинках

З моменту встановлення укриттів вже минув рік, тож журналісти «20 хвилин» перевірили, чи є позитивні зміни? Чи прибирають в укриттях та чи можна скористатися ними у випадку повітряної загрози. Журналісти оглянули усі 10 захисних споруд.

Кооперативний коледж

Всередині на підлозі було кілька папіців, упаковка з-під цигарок та плями на підлозі. Запах – ніби у громадській вбиральні.

Вул. Дружби

Фасад цього укриття відновлював підрядник за власний кошт, оскільки за кілька тижнів після встановлення штукатурка почала обсипатися. Зовні воно має вигляд, ніби його нещодавно встановили. Всередині було чисто – помітно, що там нещодавно прибирали. А от лавочки були брудні. На них були різні написи.

Автовокзал

Підлога та лавки цього укриття були найбруднішими з усіх мобільних захисних споруд. Крім багнюки на підлозі залишки фекалій. Всередині жахиливий сморід. Однак когось цей запах не відлякав – на лавках стояли пусті пляшки з горілки.

Проспект Степана Бандери

Це укриття тепер знаходиться поміж нових МАФів, які встановлюють неподалік Збаразького кільця. Фасад укриття також відновлював підрядник, оскільки штукатурка обсипалась. Однак малюнки, як на інших мобільних захисних спорудах, не відновили, а лише заштукатурили стіни. Всередині – брудні лавки, сміття та калюжа у кутку. Але неприємного запаху ми не відчули.

Друга міська лікарня

В укритті біля лікарні хтось поклав картон на лавку, щоб не забруднити одяг, бо вони були брудні. На підлозі – зерно. Можливо, хтось годував голубів, бо всередині на підлозі пташиний послід. Запах – відповідний.

Вул. Київська

Фасад в деяких місцях облуплий. Також це одне з двох мобільних укриттів, де встановили решітку на дверях, оскільки укриття використовували не за призначенням. Однак це обурило тернополян, тож решітку на замок не зачиняють. Всередині було розкидано сміття. Стіни помалювали вандали. Лавки були брудні.

Універсам

На укритті написали посилання на телеграм-канал, де поширюють заборонені речовини. Його замалювали чорною фарбою. В деяких місцях відшаровується штукатурка. Всередині – брудні лавки та калюжа в кутку.

Церква св. Іллі

Фасад укриття був в найгіршому стані – штукатурка лущиться. Всередині – бруд, велика калюжа та сморід. На брудній лавці – пуста пляшка з горілки. На стінах сліди від чоботів – хтось вирішив погупати ногами в стіни.  

Вул. Бродівська

Укриття розташоване біля зупинки неподалік «Шостого магазину». Всередині було відносно чисто, зважаючи на болото та дощ на вулиці. Також не було неприємного запаху.

Залізничний вокзал

На вході до укриття також встановили решітку, бо туди ходили в туалет. Решітку на замок не зачиняють, однак деякий час його відкривали лише під час повітряної тривоги. Всередині – брудна підлога і лавки та сморід.

Чи користувались ви мобільними укриттями під час повітряної загрози? Чи задоволені їх станом? Пишіть у коментарях!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (81)
  • Аnt 77

    Бидло блядске.ще років 20пройде і тоді може буде культура
  • Rohit

  • Анна

    Ви немаєте з ким поговорити ???
    Ви себе чуєте ???

    Rohit reply Анна

  • Єгор Гніздицький

    Чисто не там де прибирають а там де не смітять що б не сказати ср*ть

keyboard_arrow_up