Партнер рубрики Події

15 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії

15 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
  • Народне свято 15 березня відоме під назвами Савін, Візковий день, Федот-вітрогін, Феодот весняний.
  • Що не можна робити цього дня і які прикмети існують – в матеріалі.

Яке православне свято відзначають

Православна церква України 15 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Агапія та з ним ще 7 мучеників, передає «УНІАН. Lite». За старим стилем у свято вшановують єпископа Феодота, відомого перекладача та переписувача Біблії. День Феодота з давніх-давен вважається вдалим для навчання та навчання чогось нового.

Українці цього дня чекали на потепління та дощову погоду. Річки та озера в середині березня часто розливались, через що дороги ставали не проїзними. У це народне свято не виїжджали в далеку дорогу, боячись загрузнути. День присвячували огляду возів та змащуванню коліс, підковували коней. Люди вірили, що якщо оглянути транспорт перед тим, як їздити ним, то в дорозі завжди буде удача. Для легкої дороги цієї дати об'їжджали село на возі.

Народне свято 15 березня вважається вдалим для роботи в саду та городі. Усі посаджені рослини обов'язково приживуться і дадуть багатий урожай. Жінки висаджували розсаду, а чоловіки перекопували ділянку. За давньою традицією обов'язки кожного члена сім'ї залежали від старшинства. Старший син орав землю, батько сіяв, а молодші сини боронили.

Відео дня

15 березня для міцного здоров'я потрібно скуштувати кашу з медом. Така страва принесе успіх.

Що не можна робити 15 березня

День вважається нещасливим і складним для подорожей і далеких поїздок. Якщо є можливість – краще перенести поїздку на інший день. 15 березня вважається не дуже вдалим днем для торгів і продажів. Не варто здійснювати також великі грошові угоди.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясний і теплий полудень в цей день віщує багатий урожай пшениці.
  • Якщо в день Феодота мороз, то дерева зацвітуть пізно.
  • Дятли часто стукають по деревах – до поліпшення погоди.
  • Якщо дме сильний вітер, то залишок березня буде вітряним.
  • Мороз або сніг в цей день означають, що трави і квітів ще довго не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Які свята відзначають?

5 березня святкують Всесвітній день прав споживачів, Міжнародний день захисту дитинчат тюленів, Всесвітній день контакту та Міжнародний день боротьби з поліцейською жорстокістю.

В Угорщині – День революції 1848, в Іспанії – Фальяс, свято весни, в Японії – Свято багатого року.

У 1939 році відбулося перше засідання українського сейму в Хусті, на якому Карпатська Україна проголосила свою незалежність. Того ж дня Угорщина розпочала наступ на Карпатську Україну.

Створення Карпатської України, яка, як держава, існувала надзвичайно короткий проміжок часу (з 15 березня до кінця травня 1939 року), стала доленосною подією в житті українського народу. Невеликому Закарпатському краю судилося відіграти вагому роль в історії української держави. Навіть її короткочасне існування стало символом національних прагнень нашого народу.

 

Читайте також:

14 березня: яке сьогодні свято і чим цей день запам’ятався в історії

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up