«20 хвилин» перевірили кавуни, дині на вміст нітратів: чи безпечно купувати на ринку Тернополя

«20 хвилин» перевірили кавуни, дині на вміст нітратів: чи безпечно купувати на ринку Тернополя
  • Полиці ринку у Тернополі переповнені баштанною продукцією. Наразі кавуни та дині привозять переважно з Миколаєва, Одеси, Азербайджану.
  • Та чи безпечні вони для вживання? Журналісти «20 хвилин» спільно з працівниками лабораторії перевірили їх на вміст нітратів.

За кілька хвилин до проведення дослідження журналісти «20 хвилин» придбали скибку кавуна та дині на ринку «ВІП-МАРКЕТ», що на вулиці Шептицького. Для експерименту ми просили продати нам половину або четвертину продукції, на що погоджувалися не всі. За половину дині та четвертину кавуна ми сплатили 140 гривень. Продукція не мала зовнішніх пошкоджень, без ознак гниття та дивного запаху. Зауважимо, купували як для власного споживання, продавчиня не здогадувалася про наш експеримент.

Які результати перевірки?

Для проведення дослідження журналісти «20 хвилин» звернулися до Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, що розташована на цьому ж ринку. Там віддаємо кавун та диню на перевірку спеціалістам.

Відео дня

Зі слів провідної лікарки ветеринарної медицини Наталі Остапів, продукції принесли навіть забагато, адже для визначення вмісту нітратів достатньо кілька шматочків. Разом з пані Наталею потрапляємо до лабораторії та спостерігаємо за алгоритмом дій.

— Перед проведенням дослідження зовнішню та внутрішню сторони продуктів треба промити. Після чого розрізаємо на маленькі шматки та м’якуш натираємо, аби отримати кашоподібну консистенцію. Окремо натираємо кавун, окремо – диню. Далі вимірюємо по 10 грамів отриманої консистенції та додаємо до неї 50 мл розчину алюмокалієвих квасців. І ось наш розчин готовий для вимірювання вмісту нітратів, — розповідає Наталія Остапів.

Для дослідження фахівчиня використовує нітратомір АІ-123. Електроди занурює у заздалегідь підготовлений розчин і очікуємо результатів. Наталя Остапів наголошує, приладу достатньо однієї хвилини, після чого він подає звуковий сигнал.

Першою перевіряємо диню. Хвилина очікування, чуємо звуковий сигнал і що ми маємо?

— Диня, яку ви принесли на дослідження, має гарний результат – 11,5 мг/кг нітратів при нормі 90 мг/кг. Тобто, її можна продавати, купувати та їсти. Вона вважається безпечною для споживання, — каже фахівчиня.

Наступний на черзі кавун. Знову хвилинне очікування, звуковий сигнал і дізнаємося результати.

— При дослідженні кавуна прилад показав 9,1 мг/кг, а ось гранично допустима норма нітратів – 60 мг/кг. Тобто зразок є безпечний і дозволений до споживання, — повідомила пані Наталя.

Також у лабораторії мають табличку, в якій передбачені максимальні рівні нітратів в овочах та фруктах. Це стосується продукції, вирощеної у теплицях та у відкритому ґрунті, а також залежить від періоду вирощування (рані овочі і фрукти – до 1 вересня, пізні – після 1 вересня). Детальніше дивіться на фото нижче.

Як можуть зашкодити нітрати

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, нітрати – це солі азотної кислоти, які ще називають селітрою. Вони містяться у багатьох овочах та фруктах, адже ці речовини використовують для швидшого росту та дозрівання рослин. У МОЗ України зазначають, що у допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні для здорових людей. Проте, у великому об'ємі вони починають концентруватися в організмі й тоді перетворюються на нітрити, які несуть шкоду. Особливо – для дітей.

— Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків, — кажуть фахівці Міністерства охорони здоров’я України.

Тернопільська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби регулярно перевіряє овочі та фрукти, що продають на території ринку. У 2024 році не виявили жодного випадку перевищення допустимого рівня нітратів.

— Перевіряємо все: картоплю, буряк, моркву, кабачки, кавуни, дині та інше. Рівень нітратів не перевищений – допускається до реалізації, в іншому випадку – продукцію утилізуємо з ринку за власні кошти підприємця. Цього року перевищень не маємо, що дуже тішить. Бо минулого року з десяток випадків точно було, — каже провідна лікарка ветеринарної медицини.

Зі слів Наталі Остапів, погане самопочуття після вживання кавуна чи дині не обов’язково пов’язане з вмістом нітратів. Куди страшніші бактерії, які з’являються на продуктах після зберігання у розрізаному вигляді.

— Найстрашніше у кавунах та динях – нашарування лістерій. Вони з’являються після зберігання продуктів у розрізаному вигляді. Тому ми закликаємо продавців, споживачів не купувати кавуни та дині шматочками. Візьміть цілий, одразу з’їжте і все. Харчова плівка у таких випадках не врятує. Також обов’язково мийте продукцію, добре промивайте під водою. Саме лістерій небезпечний для дітей до шести років. Вони можуть стати причиною блювоти, проносу та інших негативних симптомів після вживання продукції, — наголошує Наталя Остапів.

Скільки коштують кавуни та дині

Станом на шосте серпня, за кілограм кавуна, вирощеного на півдні України, просять від 15 до 25 гривень. Також є багато кавунів з Азербайджану. Вони коштують від 25 до 35 грн/кг.

— Зараз люди активно купують кавуни. Кажуть, що вже не так переймаються за нітрати, бо кінець липня - початок серпня – сезон для баштанної продукції. Ми вже вдруге привозимо з Одеської області. За кордоном не купуємо, адже буде дорожче, — розповідає продавчиня Оксана. — Переважно кавуни від п’яти кілограмів і більше, тому люди просять розрізати. Погоджуємося не завжди, бо якщо іншу половину до кінця дня не продаємо, то викидаємо на смітник. І це наші збитки.

Щодо цін на диню, то вони значно вище – в середньому від 45 до 80 грн/кг. Та чи солодкі, чи купують тернополяни?

— З динями цього року нам не щастить. Вже зробили третю закупку і вся водяниста, якась несолодка. За кілограм просимо 59 гривень, але якщо так і далі піде, то доведеться знижувати ціну. Бо люди цікавляться і відходять. Я розумію, що дорого, але ж рахуйте вирощування, транспортування, хочеться ще заробити, — додає продавчиня Оксана. —  Диню зазвичай не розрізаємо, продаємо ціленькими. Одна може заважити три-п’ять кілограмів.

Тернополяни, а ви вже куштували дині та кавуни? Де купували та чи сподобалися вам на смак?

Читайте також:

На стихійці в Тернополі продають лісові гриби. Розповідаємо, які є і скільки коштують

Порівняли ціни у чотирьох мережах супермаркетів Тернополя: дивіться, де дешевше!

Що та за скільки продають на суботньому ярмарку у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Svitlana

    Купляли неодноразово, але не в супермаркеті і все добре,діти теж їли.

    Irfy reply Svitlana

  • олег

    В новусі норм.

    Irfy reply олег

  • Галина

    Їла двічі і встигла отруїтись

    Irfy reply Галина

  • Юлія

    Куштували, ледве дитину відпоїла бетаргіном потім.

    Irfy reply Юлія

keyboard_arrow_up