Партнер рубрики Події

275 тисяч для армії зібрали на «Файнозабігу» у Тернополі

275 тисяч для армії зібрали на «Файнозабігу» у Тернополі

Спортивний захід на підтримку 105-ї окремої бригади ТрО ЗСУ відбувся у Тернополі 15 жовтня. 670 учасників долучилися до благодійного забігу. 

Зранку біля парку ім. Тараса Шевченка розгорнули наметове містечко «Файнозабіг 2023». Тернопіль приймав гостей-бігунів з різних міст України. Щоб долучитися до цієї спортивної події, приїхали професійні спортсмени та любителі з усієї України. 

– Я професійна спортсменка, також треную бігунів-аматорів, – розповіла учасниця, українська легкоатлетка, бронзова медалістка чемпіонату Європи, олімпійка Ольга Нижник.  Вирішила долучитись, щоб підтримати наших військових. Кожен українець має допомагати нашим захисникам. Я вважаю, що такі заходи потрібно організовувати. Під час війни, на жаль, такі заходи стали рідкістю, і ми маємо популяризувати спорт та здоровий спосіб життя, – розповіла учасниця забігу Ольга Нижник. 

Збирали кошти для військових

Дорослі учасники могли взяти участь у забігах на трьох різних дистанціях – 5, 10 та 21 кілометр. Маршрути пролягали через набережну. Учасники півмарафону двічі мали пробігти навколо Тернопільського ставу. 

Відео дня

Для участі у змаганні необхідно було пройти попередню реєстрацію та сплатити реєстраційний збір. 

– Головна ціль забігу – допомогти нашій тернопільській 105 бригаді ТрО, яку сформували 5 років тому. Всі кошти, які ми зібрали з реєстраційних внесків учасників, витратимо на закупівлю необхідного обладнання для військових. Загалом зареєструвались орієнтовно 600 дорослих учасників та 70 дітей, – каже керівниця групи соціального розвитку Благодійного фонду «МХП – Громаді»  Ірина Семко.

Вдалось зібрати 275 тис. гривень для придбання необхідного обладнання. На офіційних сторінках «Файнозабігу» організатори відзвітують про передачу придбаного.  

Щоб заохотити спортсменів,  партнери заходу підготували грошові призи та подарунки учасникам. Призовий фонд склав 124 тис. гривень. Його надали спонсори забігу.

– Наша компанія виступила генеральним спонсором цього заходу та забезпечила призовий фонд для учасників, – розповів директор Західного Хабу МХП Віктор Корягін. – Серед наших працівників є приблизно 2300 мобілізованих. Ми підтримуємо захисників та їх сім’ї, зберігаємо за ними робочі місця. Нам важливо підтримувати такі ініціативи, тому ми долучились до організації «Файнозабігу» на підтримку нашої 105-ї бригади ТрО. Цей захід – про здоровий спосіб життя та допомогу армії. Я також вирішив пробігти дистанцію в п’ять кілометрів разом з нашими працівниками.  

Для комфорту учасників облаштували намети-переодягальні, місця для зберігання особистих речей, намети, де можна було перекусити та відновити сили. Також облаштували сцену для нагородження учасників. 

Долучились захисники

Військовий капелан 105-ї бригади о. Євген Флиста теж долучився до забігу та передав слова вдячності командування бригади за підтримку.

– Наше командування вдячне за підтримку бригади. Ми вдячні, що за нас не забувають та продовжують підтримувати. Цей забіг не лише про здоровий спосіб життя. Це забіг – до перемоги, – каже отець.  

На відкритті заходу учасники вшанували загиблих захисників хвилиною мовчання та виконали Гімн України.

Участь взяли також і представники бригади та військові, які повернулися до Тернополя з фронту. Для захисників участь була безкоштовною.    

Хто переміг

Усі бігуни, які подолали дистанцію, отримали пам’ятні медалі про цей день. Ті, хто показав найкращі результати – грошові призи та подарунки від спонсорів.

Переможців обирали серед різних чоловічих та жіночих вікових категорій. Також нагородили трьох учасників, які були лідерами забігу на дистанцію 5, 10 та 21 кілометр.

На дистанції у 5 кілометрів лідирував Іван Стребков. Він подолав цю відстань за 15 хвилин 16 секунд. Чоловік родом з села Бучацького району. Наразі проживає у Києві, тому спеціально приїхав, аби взяти участь у забігу в своєму рідному місті. Додає – проживав та навчався у Тернополі з 2008 по 2015 роки.

Іван Стребков займається бігом вже 17 років. Він професійний легкоатлет, майстер спорту України, багаторазовий Чемпіон України у бігу на довгі дистанції та кросу. Має чимало спортивних досягнень як українського, так і європейського масштабу.

– Від цього забігу емоції позитивні! Я не вперше виграю, але кожен забіг для мене різний. Перед «Файнозабігом» поставив для себе завдання – перемогти з мінімальними зусиллями, бо мене ще за кілька днів чекають «старти». Тож намагався дотримуватися плану. «Файнозабіг» був благодійним. Я вважаю, сьогодні першочергово все треба спрямувати на допомогу армії. Спорт – на другому місці, безумовно. Ми повинні всі змагання проводити лише з метою зібрати кошти для армії, – додає бігун. 

Першим здолав дистанцію у 10 кілометрів Владислав Мочоний. Він пробіг її за 33 хвилини 54 секунди. Чоловік у Тернополі вперше. Не вважає себе професійним спортсменом, хоч каже, що займається бігом з професійним підходом. Він приїхав з Чернігова на благодійний забіг з друзями. 

– Люблю брати участь у таких заходах та подорожувати Україною. Траса тут нелегка, але я отримав багато задоволення, навіть незважаючи на дощ. Бігаю вже 11 років, але з професійним підходом – приблизно 4 роки. Раджу всім займатися спортом. Біг – це здоров’я, позитивні емоції, красива фігура та можливість стати кращим! – коментує Владислав Мочоний. 

У пів марафонській дистанції на 21 кілометр переможцем став Олександр Сітковський. Його результат – 1 година 9 хвилин 15 секунд. Чоловік з Маріуполя. Розповідає, що бігає вже дуже давно і «назбирав» трохи спортивних досягнень. Зокрема, був учасником чотирьох Олімпійських ігор – 2008, 2012, 2016 і 2020 років, переможцем і призерам міжнародних марафонів і Чемпіонатів України, є майстром спорту міжнародного класу. Зараз Олександр – військовослужбовець у лавах Збройних Сил України. А до Тернополя, додає, приїхав у свій вихідний, щоб позмагатись.

– Я не лідирував, а виграв вже на фініші. Буквально на останніх ста метрах. У плани втрутилась погода, тож траса була складна. Не розраховував, що бігти буде так важко. Але це півмарафон, всі змагались в однакових умовах. Такі бігові події вкрай важливі. Нехай ми зібрали порівняно невеличкий внесок, але для військових він дуже цінний. Наша армія потребує підтримки людей, – говорить Олександр. 

Бігали найменші

Взяли участь у забігу і найменші учасники. Діти різного віку подолали дистанцію у 100 та 200 метрів. Перед початком провели руханку. Малеча  не змагалась за першість. Дехто прийшов на забіг усією сім’єю.

Найменші учасники подолали дистанцію разом з батьками. Дітям вручили пам’ятні медалі та солодкі подарунки від спонсорів.  

Учасники «Файнозабігу» отримали чимало позитивних вражень та задоволені тим, що змогли допомогти військовим. Багато спортсменів з інших міст кажуть – обов’язково візьмуть участь у забігу ще. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вадим Єпур

    Молодці!
  • Оксана Глухан Храпко

    молодці Тернополяни ,дай вам Боже сили і здоров'я на наступні заходи.💙💛

keyboard_arrow_up