Партнер рубрики Події

5-річна дитина з Тернопільщини отримала подряпину та захворіла правцем

5-річна дитина з Тернопільщини отримала подряпину та захворіла правцем
  • Про те, що на Тернопільщині зафіксували випадок захворювання правцем, розповіли на прес-конференції щодо боротьби з інфекційними захворюваннями.
  • Журналісти "20 хвилин" з'ясували як зараз почувається дитина, що стало причиною її захворювання та як вберегтись від хвороби. 

Нагадаємо, минулого року від правця захворіла 8-річна Діана. Сироватку, яка могла їй допомогти шукали тоді "цілим світом", адже на Тернопільщині її тоді не було. На щастя, ліки вдалось привести у область вчасно. Дитину вилікували. 

Про те, що цього року на Тернопільщині знову захворіла дитина розповіла дитячий лікар-інфекціоніст, експерт управління охорони здоров'я обладміністрації за напрямком “Інфекційні хвороби” Ольга Дивоняк.

- В обласній дитячій лікарні зараз перебуває дитина, у якої виявили правець, - каже лікарка. - Дитина із села одного із районів Тернопільщини. Вона не була вакцинована. Стан зараз - тяжкий. Дитина впала, у неї була рана, яку не обробили. В цьому випадку рана була незначною і важко говорити, що можна було там помітити вхідні ворота інфекції. Іноді, діти які потрапляли в обласну лікарню з правцем - мали глибокі рани. Наприклад, був такий випадок, коли дитина впала і в м'які тканини шиї потрапила скалка дерева. Її вийняли, обробили рану і дали антибіотик, але незважаючи на це, правець розвинувся. Конкретно ця дитина мала дрібні подряпини, проте клініка тут типова для правця. 

Відео дня

"Необхідні ліки є"

Основні симптоми, з якими дитину направили в обласну лікарню - це підвищена температура, судоми, посіпування кінцівок, тризм жувальних м'язів. Одразу дитині ввели імуноглобулін та провели симптоматичне лікування. 

У лікарні, де зараз перебуває дитина кажуть, що усі необхідні ліки є. Зараз вона бореться із хворобою. На лікуванні дитина - вже 20 днів. 

- Зараз дитина перебуває на штучній вентиляції легень, - коментує заступник головного лікаря обласної дитячої лікарні Алла Філюк. - Всі необхідні ліки дитині ввели ще на початку захворювання. Зараз оптимальним лікуванням є введення імуноглобуліну, сироватка зараз не є необхідною. 

"Вакцинація може зберегти життя"

В управлінні охорони здоров'я знають про випадок захворювання і кажуть, що імуноглобулін - це альтернатива сироватці від правця. 

- Відповідно до Наказу МОЗ №640 ми отримали імунобіологічні препарати, - каже головний спеціаліст управління охорони здоров'я Оксана Тімофеєнкова . - Серед них є "Імуноглобулін протиправцевий", яким було надано лікування. Коли говорять про сироватку від правця, йдеться про Анатоксин. Його в області зараз немає. Він був, здається до червня 2019 року, далі у нього завершився термін використання. Лікування було проведено, згідно з дерективних документів. Ми це проконтролювали.

В управлінні наголошують, що вакцинація є є безпечною і може зберегти вам життя. Якщо ви не вакцинували дитину вчасно або пропустили вакцинацію самі - проконсультуйтесь із своїм сімейним лікарем, адже вакцинуватись можна в будь-якому віці. 

Опитування

Ви вакциновані від правця

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Герасимчук Ростислав

    Теорія Дарвіна про природній відбір в дії.
  • Marcus Aurelius

    А як дізнатись чи ти вакцинований від правця?

    Катерина reply Marcus Aurelius

    чи мали ви щеплення АДС останні десять років? Як ні, то сходіть до поліклініці та зробіть, одночасно й від дифтерії матимите захист
  • Svetlana Pasuta

    Медицина стверджуєщо ризик захворіти на правець дуже малий, від вакцини можна нтим захворіти також... не нагоняйте паніку ще на тему правця... розуміємо що ампули з вакциною застоялись треба їх комусь зісватати тому таке пишете...

    Катерина reply Svetlana Pasuta

    Ви дурна або хвора? Цей дитині зараз легше від того, что то "дуже малий ризик"? Малий він тому, що всі щеплені, а не тому, що правцева інфекція мало розповсюджена! Та розкажіть, ЧИМ можна захворіти від протиправцевої вакцини?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up