На фестивалі гончарів у Тернополі зліпили 50-літрову вазу

На фестивалі гончарів у Тернополі зліпили 50-літрову вазу

Майстер-шоу з виготовлення вази з 10 кг глини гончар-віртуоз з Червонограда показав в суботу, 21 липня в рамках фестивалю "Не святі горшки ліплять".

Сергій Івашків  уже понад 25 років займається керамікою. Він є представником димленої кераміки, яку в народі називають "чорною". В усій цій справі чоловіку допомагає його дружина.

- Це такий процес випалення, під час якого глина насичується вуглецем. Це досить давній спосіб випалу кераміки, йому вже близько 4 тис. років. Випалюється вона в гончарному горні деревом. Без доступу повітря температура сягає 950 градусів, тоді в пічку закидаються дрова і герметично засипається землею, щоб не було зайвого повітря. Дрова тліють, димлять і таким чином насичують кераміку вуглецем і вона в цей момент стає чорною,- розповідає чоловік.

На цьому фестивалі пан Сергій уже вдруге. Сьогодні гончар-віртуоз вирішив виготовити вазу з 10 кг глини.

Відео дня

- Це досить важка праця, тому що потрібно було відцентрувати глину, втримати центр, витягнути циліндр на цілу руку і потім ще з нього зробити вазу, приблизно, на 40-50 літрів.

Раніше чоловік уже робив схожі вироби і сьогодні навіть привіз таку ж вазу з собою.

- Я би не ризикнув сьогодні виготовити цей виріб, якби не спробував раніше. Хоча і сьогодні мав великий ризик, адже не завше з першого разу виходить. Тому я наминав більше глини, якщо раптом не вийшло з першого разу, але цей запас мені не знадобився.

Сергій розповідає, що на створення таких об'ємних виробів надихнув його майстер Іван Братко. Чоловік робив такі великі роботи, а Сергій спостерігав за цим усім і вирішив собі теж спробувати.

Близько години гончар створював свою вазу. Десятки тернополян із захоплення спостерігали за процесом, знімали на відео, фотографували і оплесками підтримували чоловіка.

Як стверджує сам Сергій, своїм виробом він задоволений, отримав саме ту форму, яку хотів. Після того як ваза трішки підсохне усі учасники фестивалю задекорують її своїми підписами на пам'ять.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Уляна Мироносиця

    хочеться і собі спробувати!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up