700 грн за зекономлені субсидії – допомога чи піар

700 грн за зекономлені субсидії – допомога чи піар

Отримувачі субсидій, які зекономили газ або електроенергію, що використовували для опалення, отримають до вересня до 700 грн компенсації. Цим, як заявила українська влада, зроблено перший крок до монетизації субсидій. Повноцінної монетизації, кажуть фахівці, слід очікувати не раніше, аніж за два роки

Для отримання компенсації  українських родинам, які зекономили світла чи газу, слід буде  з 1 липня до 1 вересня подати заяву в місцеве управління соцполітики. Утім, самого механізму нарахування та отримання грошей, на місцях ще не знають.

Кажуть,  детальної інструкції ще не отримували. Адже про таке рішення уряду дізнались як всі – 26 квітня,  після заяви прем’єр-міністра на засіданні уряду. Тож поки що від будь-яких оцінок таким діям уряду утримуються. 

- Попередньо прогнозують, що хто зекономив 150 кВт електроенергії, що використовувалось на опалення, чи 100 кубів газу, той отримає до 1 вересня компенсацію, - каже  директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим Боярський. – Компенсація – у розмірі до 700 гривень. Однак більше наразі сказати не можемо: механізму ще не знаємо. 


Скільком отримувачам і на яку суму вдалось зекономити субсидій, в департаменті поки що точно не знають. Прогнозують невикористаних субсидій на суму 300 млн. Загалом з початку 2017 на Тернопільщині було надано субсидій 227 тисячам домогосподарств на суму 1,5 млрд гривень.  Найбільше отримувачів субсидій у Тернополі – майже 50 тисяч, найменше – у Кременці – майже 5 тисяч. 

- Середньомісячний дохід домогосподарства, який отримує субсидію, наприклад  в березні 2017 – становив  1492 гривні, - продовжує він. -  Середній розмір нарахованої субсидії по області –  1838 гривень.  

Загалом,  одним сім’ям може виходити лишень гривня субсидії, іншим – кілька тисяч. Адже вона залежить від доходу родини, від площі, від кількості членів сім’ї та ін. Для отримання субсидії у стандартному випадку, додає він,  охочим варто лише написати заяву та подати декларацію.  Тож, кількість охочим отримати субсидію весь час зростає. Приміром, у порівняні з квітнем 2016, субсидіантів у квітні 2017 року побільшало в 1,16 разів. Втім, є і ті на Тернопільщині, кому отримана субсидія «вилізла боком». 

Відео дня


- Є служба соціальних інспекторів при кожному місцевому управлінні соціального захисту, яка перевіряє  правильність подання документів заявниками, - додає він. -  Крім них потенційних субсидіантів  перевіряють ще контролюючі служби, зокрема служба аудиту.  За результатами перевірки перших у бюджет повернуто 400 тис. грн, за результатами ревізії других – понад мільйон.

«Яка різниця?»
Натомість чимало тернопільських родин не вважають субсидію великою допомогою від держави. Мовляв, спершу  постійний підвищенням тарифів  ледь не загнали більшість у зашморг, а потім простягнули руку допомоги. Втрата якої означатиме подальшу витрату усієї заробітної плати на комуналку. Першим крокам прогнозованої монетизації особливо не тішаться. Кажуть, що це наразі нічого для них не змінює. 


- Ну, дадуть нам тих 700 гривень. І що – їх також на себе не витратиш, - каже Олена Рогоза. – А будеш тримати на оплату комунальних послуг. То яка різниця – чи зекономлені куби тобі рахуватимуть під час оплати за наступні місяці, чи дадуть тобі за економію гроші, які ти знову ж таки заплатиш за газ.

Результат би був, якби монетизували усю зекономлену субсидію, додає жінка. Тоді був би більший стимул економити – зекономив, приміром, на три тисячі, отримав стільки ж  компенсації. Схожої думки і тернополянин Володимир Кравчук.

- Теоретично, монетизація річ корисна, бо стимулює споживачів до економії, - каже він. – І добре, що уряд почав ці перші кроки. Але для людей «ці кроки» нині нічого не змінюють. Бо  раніше як було –  скільки б ти не зекономив, тобі залишали на рахунку  тільки 100 кубів і ти не платив за газ стільки часу, на скільки їх тобі вистачало.  А тепер  нам дадуть тих 100 кубів грішми. 


Чоловік додає, що пересічному споживачу  всеодно -   чи зекономлені гроші залишались на рахунку і враховувались при оплаті за комунальні послуги у наступні місяці, чи зекономлену субсидії дадуть грішми.

- Якусь користь ми відчуємо, коли субсидію направду усю монетизують, - додає він. – Тобто, коли грішми даватимуть не зекономлену субсидію, а її усю. Тоді б люди почали більше економити на газі та світлі, аби  відкласти собі копійку-другу. 

Це нагадує «Юліну тисячу»
У тому, що монетизація – річ необхідна, переконані й фахівці. Однак 700 грн від уряду швидше нагадують «Юліну тисячу», аніж є стартом реальної повноцінної монетизації.


- Субсидії -  це неймовірно велике навантаження на державний бюджет, яке щороку зростає,  - кажуть аналітики Інформаційної кампанії «Сильніші разом». – Окрім того, це ще й гроші, які витрачаються, жодним чином не модернізуючи систему і не зменшуючи витрат ні для держави, ні для споживача.  Для того ж, щоб гроші в сфері комунальних послуг нарешті почили використовуватись ефективно, потрібно запровадити кілька моментів.  

Одним із цих моментів і є якраз монетизація. Адже отримані кошти швидше за все споживачі використовуватимуть на енергоефективні заходи. Мотивацією до витрати коштів саме на це стане нестабільність українських реалій та обсягів соціальних норм. Адже сьогодні ти субсидіант – а завтра  ні. Сьогодні ти вкладаєшся в соціальні норми – а завтра маєш доплачувати суттєві суми навіть попри субсидії.

- Монетизація передбачає надходження на спеціальний рахунок повністю субсидійних коштів, - кажуть аналітики. – Наразі обговорюють кілька варіантів, як можна тратити кошти: або на будь-що, або на оплату комунальних послуг, або на енергоефективні заходи. 

Та перед стартом монетизації країні, кажуть фахівці, слід усунути недоліки в існуючій системі субсидій. Це теоретично і мають зробити в країні. Йдеться про  зменшення кількості отримувачів субсидій за рахунок того, що субсидію отримуватимуть направду потребуючі, а не усі бажаючі і створення єдиного реєстру субсидіантів з можливістю їх перевірити.  

- Монетизацією  держава мотивуватиме громадян до відповідальності за власні рахунки і проведе грандіозну енергоефективну кампанію по всій країні, в рази скорочуючи суми виплат субсидій, - кажуть аналітики. – Та при найоптимістичніших прогнозах монетизація на рівні споживача відбудеться через 2-3 роки.  Адже перед цим треба налагодити багато процесів, вирішити документально-бюрократичні проблеми, відкрити персональні рахунки, запровадити реєстр субсидіантів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Роман Беседин

    Немає і досі, а казав що до 15  листопада виплатять. Підараси брехливі йобані уйобки.
  • Галина

    До января 2017 года не было известно  дадут субсидию моим детям или нет.За отопительный сезон получилась переплата  в 1800 гр  , которую списали и выдали компенсацию в 700 гр. Вот благодетели! То ,что мы ,родители, помогали детям,чтобы не отключили зимой газ,никого не интересует!!!!!Лучше отдайте то,что забрали.!!!!!!!

    !!!!!
  • Діонісій

    то схоже на ще одну аферу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up