Партнер рубрики Розслідування

Аня просто хотіла мавпочку! Хто відповідатиме за те, що її вдарило струмом від ігрового автомату?

Аня просто хотіла мавпочку! Хто відповідатиме за те, що її вдарило струмом від ігрового автомату?
Фото отримала редакція "20 хвилин" від родини дівчинки
  • Ніч дитина провела в реанімації. Зараз її перевели до палати в кардіології – медики спостерігатимуть за станом малої щонайменше 72 год, бо можуть бути серйозні наслідки ураження струмом – аж до зупинки дихання.
  • «20 хвилин» знайшли у місті чимало подібних автоматів та направили запит до міськради, чи мають вони дозвіл і хто відповідає за технічний стан.
  • Ми провели власне розслідування. Куди ведуть "кінці"? І як до приїзду швидкої рятувати того, кого уразило струмом, читайте. 

 

Восьмирічна Аня, яка постраждала внаслідок ураження електричним струмом 5 липня в центрі міста, намагаючись виграти іграшку в автоматі, ніч провела в реанімації. Зараз дівчинку перевели до кардіологічного відділення обласної дитячої лікарні — протягом трьох діб за неї спостерігатимуть. Адже наслідки ураження струмом можуть бути різними, в т.ч. і найгіршими – до повної зупинки дихання.

Поліція розслідує інцидент, а мама з адвокаткою написали заяву в поліцію. Тим часом «20 хвилин» розшукала орендаря земельної ділянки і підприємця, до крамниці якої під’єднали зламаний автомат. Що говорять і чи знали, що, як стверджують у міськраді, жодних дозвільних документів на діяльність іграшкового атракціону, власникові не видавали?

Відео дня

Ми також пошукали подібні автомати у місті. Та вже написали запит до міськради, чи хоч деякі з них мають офіційний дозвіл на розміщення.

Енерджайзер, який любить спорт і тваринок

8-річна Аня разом з товаришем повернулась з прогулянки і, перекусивши, діти повідомили мамі дівчинці пані Ірині: ми йдемо гуляти у двір. Жінка відпустила, адже мала не раз гуляла сама чи з друзями, тим паче, що у їхньому дворі, що поблизу Парку Слави — безпечно. Окрім того, пані Ірина каже, що коли мала виходить гуляти, поглядає за нею з вікна. І цього дня дівчинка, як часто це робила, відпросилась на двір. Про подальші плани мандрів у Центр Тернополя мамі, звісно, не повідомляли.

— Я взагалі дізналась, що трапилось, коли до мене приїхала поліція, — розповіла пані Ірина. Жінка розгублена і дуже хвилюється за доньку. — Разом з ними я вже поїхала до лікарні. Спочатку вони спитали, чи Аня моя дочка. Коли почули так, розповіли, що з нею трапилось і заспокоїли: Аня жива. Все вже, мовляв, добре, але її вдарило струмом.

Кілька хвилин, протягом яких їхали до лікарні, здались жінці вічністю. Пригадує, як забігла в приймальне відділення – там сиділа Аня. Коли побачила маму – не плакала. Лише міцно її обняла.

— Вона у мене дуже допитлива і комунікабельна, її всюди повно – знаєте, про таких діток кажуть «енерджайзер», — посміхається пані Ірина. — Любить футбол, була на стадіоні та фотографувалась з футболістами київського «Динамо», коли ті приїжджали  до Тернополя. Займається спортивної ходьбою – недавно перемогла у змаганнях. Обожнює тваринок, доглядає за нашими кішками. І має дуже багато іграшок-тваринок.  

Наслідки можуть бути пізніше

Подавшись у мандри, Аня з товаришем дійшли до іграшкового автомату в Центрі. І тут дитині в око впала кумедна мавпочка. Ані закортіло, аби звірятко обов’язково стало її. Витягла з кишені 10 грн, кинула в автомат та раптом удар струмом – і дитину відкидає на землю. Потім швидка, лікарня і реанімація. Маму на ніч до дитини не впустили.

Медики попереджали, що хоч зараз все добре, наслідки ураження струмом можуть бути різними. Жінка також перелопатила весь інтернет – і від думки, що все кожної секунди може закінчитись летально, не може отямитись. Крім того, у доньки на ручці є слід від входу струму, а від виходу немає. Це теж недобре, каже мама.

— Через певний час може бути скорочення м’язів, зупинка дихання чи параліч, хоча зараз Аня почувається добре, за весь час, що в лікарні, її нічого не турбує — дитина активна, їсть, грається, говорить, ніби все поки добре, — поділилась пані Ірина. — Про решту я навіть думки не допускаю…

Вдома на маленьку Аню чекають її улюблені іграшки, живі котики та дворові собаки, яких просто обожнює. Рідний 11-річний братик Матвій зараз у родичів в селі і навіть не підозрює, що трапилось із сестричкою. А мала не може дочекатись, коли опиниться вдома, адже вона ще та модниця. Дуже любить переодягатись, сама видумує образи і дитячі макіяжі.

Автоматів багато, а чи є дозволи?

У міськраді запевнили, що дозволу на встановлення злощасного автомату, який вразив дитину струмом, не давали. «20 хвилин» перевірила, чи є подібні у Тернополі. Звернулись за допомогою до тернопільських мамусь, адже кому, як не їм знати про подібні. Виявилось, що у Тернополі таких як мінімум з десяток. Зокрема, на Театральному майдані, у «Подолянах», (біля Мадагаскару), в «Орнаві», (біля туалету), у Райцентрі, що на 15 Квітня, у крамницях Рукавичка» на вул. Миру і на Новому світі. А також — на набережній Тернопільського ставу, на дитячому майданчику, та у парку «Топільче». Останні, як і у випадку на вул. Руській, де трапився інцидент, – під відкритим небом.

З питанням, чи мають зазначені автомати дозволи та офіційні документи, ми звернулись до міськради. Там зазначили, що інформації багато, кожен об’єкт треба окремо перевіряти, тому просили надіслати запит. Що ми і зробили. Зокрема, ми цікавились, чи взагалі подібні автомати встановлені в місті законно, хто і коли дав дозвіл на їхнє встановлення? Хто відповідає за технічний стан, справність і хто нестиме відповідальність у разі нещасних випадків? Якщо працюють офіційно, які перевірки (технічного стану щодо справності) пройшли перед встановленням? Які структури мають стежити за дотриманням, зокрема і техніки безпеки, розташованих на території Тернополя атракціонів?

Щойно ми отримаємо відповідь на запит, оприлюднимо інформацію.

Поліція порушила кримінальну справу

При попередньому огляді виявили, що в автоматі було розбите скло, кажуть у поліції. Це ж бачили очевидці інциденту. Це ж підтвердив журналістам чоловік, який відповів за номером телефону, вказаному на автоматі, і який представився «майстром».  

— Працівники поліції встановили власника "кран-машини", пристрій вилучили і направили на експертизу, — повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області. — Даний факт внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань згідно зі статтею 128 (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Триває слідство.

Тернополяни у соцмережах обурюються з приводу травмування автоматом дитини. І сумніваються в правдивості слів міськради, що дозволів на встановлення не надавали.

— Можна подумати, хтось би дав просто так поставити такий автомат без дозволу, — пише Jana Krava. — Просто думають, як уникнути відповідальності. А бідна дитина постраждала.

Сумнівається і Anatoly Tarasyuk. Чоловік припускає, що, можливо, дозволу ніхто і не давав, але саме в обов'язки органу місцевого самоврядування входить і контроль за незаконно встановленням таких автоматів-лохотронів!

Мама дівчинки звернулась за правовою допомогою. Адвокатка Олена Степанова підтвердила, що ввечері 5 липня після звернення мами була на місці інциденту. Автомата вже не було.  Проте стирчав дріт, замотаний ізоляційною стрічкою. А що, якщо хтось інший з дітей чи дорослих випадково зачепить дріт чи стрічка сповзе? Хто постраждає наступним?  

«Майстер» дзвонив мамі. Навіщо?

— Ми підготували заяву про вчинення злочину, нам стало відомо від поліції, що вже внесли до ЄРДР за ст. 128 ККУ, — каже Олена Степанова. — Також готуємо документи, аби визнали нас потерпілою стороною — все для того, аби винна у травмах дитини особа понесла відповідальність.

Адвокатка розповіла, що чоловік, який журналістам після інциденту назвався «майстром», з того самого номеру телефону дзвонив до мами дівчинки і вибачався. Щоправда, набрав її, коли малу саме переводили до реанімації. Тому Ірина не могла з ним довго розмовляти. Але навіщо ж вибачатись «майстрові», якщо він, як запевняв журналістів, не має до встановлення апарату жодного стосунку?

А дроти з ізострічкою й досі там. І ведуть до крамниці «Урожай», що на зупинці громадського транспорту.

— Як ми вже з’ясували, земельна ділянка, де все трапилось, — в оренді, — каже адвоката Олена Степанова. — Виходить, даний автомат дозволив встановити саме орендар, керівник підприємства. Або якщо це його автомат, то він його і розмістив — відповідно, має за це відповідати. Якщо дав дозвіл комусь — на підставі чого? Чи передбачені документально правові підстави передачі в суборенду? У буд-якому випадку, він нестиме відповідальність за неналежне утримання та експлуатацію, що потягнуло за собою спричинення тілесних ушкоджень малолітній дитині.

То хто власник і хто відповідатиме?

Як вдалось з’ясувати «20 хвилин», земельна ділянка в оренді у ТОВ «РІО Тернопіль».

Директором зазначений — Валерій Казмірчук, а єдиним власником і бенефіціаром є Чайка Володимир Мирославович. Він же є фізичною особою підприємцем з ідентичною назвою за прізвищем, ім’ям і по батькові.

Основний вид діяльності, на який має дозвіл — роздрібна торгівля квітами, рослинами, насіннями, добривами, домашніми тваринами та кормами для них у спеціалізованих магазинах. А якщо все це перекласти «людською мовою», має крамниці «Урожай» — на «Сонячному» і в Центрі. Останній, власне, той, від якого тягнули електрику до злощасного автомату. Поговорити з власником нам не вдалось – всі телефони, зазначені у довідкових, «не обслуговуються». А мобільний номер працівники не надають. У відкритому доступі номеру також немає. Тому ми намагались поспілкуватись з чоловіком через працівників крамниці. Невдовзі нам надали коментар від адміністрації насіневого магазину.

— Кілька днів тому до нас звернувся власник дитячого атракціону з проханням надати доступ в нашому магазині до електромережі їхньому працівнику-електрику для монтажу даного атракціону, — йдеться в коментарі від закладу для «20 хвилин». — Ми надали. Вчора зранку, 5 липня, наша продавець помітила, що вночі на атракціоні вандалами було пошкоджено скло. Ми подзвонили до власника і попередили його про це. Власник пообіцяв прислати майстрів. Нам надзвичайно прикро, що стався цей нещасний випадок, ми дуже співчуваємо дитині та її сім’ї, щиро сподіваємося, що у дівчинки все буде добре.

Наразі власника самого автомату ми так і не встановили. Той, хто представився майстром, давати контакти відмовився. Якщо він звернеться у редакцію, ми готові висловити його позицію.

Як рятувати ураженого струмом до приїзду швидкої?

Насправді дівчинку Аню не один раз вдарило струмом, розповів очевидець події тернополянин Василь. Чоловік написав редакції, що коли дитину відкинуло в калюжу, впала так, що виявилась спертою на той самий автомат. І її знову і знову уражало струмом. Доки один з очевидців не побіг до крамниці і не вимкнув автомат з розетки. 

Як до приїзду швидкої рятувати того, кого вдарило струмом і при цьому не постраждати самому, пояснив завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини, професор ТНМУ Арсен Гудима. 

— Ми можемо допомагати за умови, якщо дія струму неактивна, — наголошує Арсен Гудима. — Якщо мова йде про електричний стовп і обірвані дроти чи такі ж в траві, або дроти іскрять чи димлять і є вірогідність, що когось уразило струмом, — до такої людини чи навіть на цю ділянку підходити не можна. І цього не робитимуть навіть працівники швидкої. Якщо є найменші підозри, що дія струму активна і немає змоги самостійно її усунути, як у випадку з Анею, – викликайте допоміжні рятувальні служби. 

Раніше першим правилом порятунку уражених струмом людей було «одягнути гумові чоботи, гумові рукавиці». У побутовій ситуації, скажімо, яка трапилась на вул. Руській 5 липня, це зробити нереально. Інша річ на виробництві, де мають бути готовими до подібних ситуацій, і що передбачає техніка безпеки.  

— У ситуації з маленькою дівчинкою на Руській, яку відкинуло від автомату під напругою – очевидно, активної дії струму вже тоді не було, — каже Арсен Гудима. — Передусім, потрібно переконатись, місце безпечне чи ні у плані знеструмлення. Аби не уразило того, хто надаватиме допомогу. Це правило №1. 

Наближаючись до потерпілого, ураженого струмом, потрібно оцінити його стан за зовнішніми ознаками. Потрібно звернути увагу на поведінку, чи рухає потерпілий кінцівками. Скажімо, дівчинка плакала чи говорила - це свідчитиме про те, що вона притомна, дихальні шляхи прохідні, дихання є. Обов’язково викликати швидку.

— Потрібно з’ясувати, чи людина притомна і реагує на зовнішні ознаки, такі як голос та біль, — радить Арсен Гудима. – Відсутність реакції свідчитиме про те, що постраждалий непритомний і стан його тяжкий. З цього моменту відразу потрібно попросити когось з присутніх на місці події, щоб вам прийшли на допомогу. Далі потрібно оцінити частоту дихання за 10 секунд, забезпечивши прохідність дихальних шляхів висунувши нижню щелепу. Якщо постраждалий зробив 2 і більше дихальних рухи - його потрібно перевернути і утримувати до приїзду швидкої в стабільному положенні на боці,аби забезпечити прохідність дихальних шляхів. 

Якщо пацієнт, як і дівчинка Аня, перебували у воді, потрібно перенести дитину на суху поверхню і вкрити светром, ковдрою чи що є під руками. І, як ми вже говорили, утримувати в положенні на боці. 

— Якщо людина непритомна і не дихає, потрібні засоби серцево-легеневої реанімації,  – послідовне натискання на грудну клітку 30 разів і після цього два вдихи, — радить Арсен Гудима. — При цьому помічника потрібно попросити викликати «швидку». Враховуючи COVID, для вдихів має бути мішок АМБУ. Якщо такого під рукою немає чи, можливо, огидно торкатись рота чужої людини – потрібно просто натискати на грудну клітку постраждалого аж до прибуття «швидкої», чергуючись з помічником кожних 2 хвилини.

Коментар

Богдан КОРОПАТНИЦЬКИЙ, головний держінспектор відділу управління Держпраці в області:

 — Згідно з Правилами будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 01.03.2006 №110, їхня дія не поширюється на: видові та ігрові атракціони; надувні атракціони, у тому числі водні; атракціони, у яких використовуються тварини; лабіринти, кімнати сміху. Згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабміну від 22.03.2001 №270, районна держадміністрація (виконавчий орган міської, районної у місті ради) протягом доби з часу надходження від лікувально-профілактичного закладу повідомлення про нещасний випадок, за винятком нещасних випадків із смертельним наслідком, приймає рішення щодо утворення комісії з розслідування нещасного випадку у складі не менш як трьох осіб.

 

Читайте також:

8-річну Аню вдарило струмом від автомата, що розігрує іграшки. Ми дізналися подробиці

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дарія Головата

    Одужання вам і здоров'я
  • Igor Xot

    Дозволу МР не давала, апарат стоїть в центрі міста на людній зупинці, ніби його ніхто не бачив?🤔 І не знав чий він є та хто власник, так і живемо на відкатах....

    Svitlana Holovina reply Igor Xot

    Vik Tori Можливо.Але що був потрощений то не написано.Цей автомат хтось поставив і мусить бути власник? Сам по собі він там не стоїть .Як стався нещасний випадок так всі відморозились.Аж смішно,міліція не може найти власника.Екстрасенсів нехай викликають.

    Vik Tori reply Igor Xot

    Svitlana Holovina а він і був потрощений, з вибитим склом ще в суботу, 3- го числа. Може тому і вдарив струмом.

    Svitlana Holovina reply Igor Xot

    Як би його хтось вкрав чи потрощив,скоро би найшовся власник.На місці батьків порозбивати ті автомати де вони ще стоять.Власників не має,МР дозвіл також не давала,значить нічийний,можна розбивати і роздати діткам іграшки.

    Наталя Головата reply Igor Xot

    Жах

    Pavel Orestovich reply Igor Xot

    Igor Xot І входимо в десятку міст без корупції🤦😂

keyboard_arrow_up