Партнер рубрики Події

Активіст судитиметься з міськрадою через «поділ» дітей на своїх і чужих

Активіст судитиметься з міськрадою через «поділ» дітей на своїх і чужих
  • Автомайданівець вже позвався до суду, бо переконаний, що рішення виконкому антиконституційне.
  • У міськраді нарікають на недосконале законодавство та наголошують, що вирішуватимуть питання виключно мешканців обласного центру.
  • Юрист закликає всіх, чиї права порушили цим рішенням виконкому, звертатись з позовними заявами до суду. 

У суді оскаржуватиме рішення виконкому тернопільської міськради активіст тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Павло Іванечко.

Йдеться про рішення від 22.02.2017 року №131, яким встановлено плату за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах м. Тернополя.

  • Саме у п. 1 та 2 встановлено  плату за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексах м. Тернополя в залежності від місця проживання, що є грубим порушенням положень Конституції України, дискримінаційним за ознакою проживання та суттєво впливає на права та свободи громадян, що проживають за межами м. Тернополя, у тому числі мої, як позивача, - йдеться у позовній заяві активіста.

Про ознаки протиправності даного рішення свідчить розмежування дітей, що навчаються у дошкільних навчальних закладах м. Тернополя, на тих, що проживають у м. Тернополі та дітей, що проживають за межами міста, що є грубим порушенням положень ст. 24 Конституції України. Там чітко зазначено, що громадяни мають рівні права і свободи та є рівними перед законом. І не може бути привілеїв чи обмежень за ознакою місця проживання, переконаний автомайданівець.

Відео дня

Нагадаємо, для тернополян тарифи на харчування дітей у садку залишаються незмінними – 60% вартості сплачують батьки, 40% - міська рада. Всім іншим доведеться платити повну суму. То ж з березня родина без прописки має доплатити за харчування у дитсадку майже 200 грн. 

«Проїдання» міськбюджету - безглуздість

  • Встановлення значно більшої плати за харчування дітей, що навчаються у дошкільних навчальних закладах та проживають за межами м. Тернополя, є порушенням прав громадян, у тому числі мого права, - каже Павло Іванечко. - Адже вимагає плати в сумі, що значно впливає на сімейний бюджет та не є обґрунтованою в порівнянні із платою встановленою для дітей, що проживають у м. Тернополі. Тому я вважаю, що в даному випадку мають місце також ознаки протиправності прийнятого рішення, які порушують мої права.

Активіст просить суд винести ухвалу та призупинити дію вищезгаданого рішення виконкому.

  • Риторика щодо «проїдання» міського бюджету мешканцями навколишніх сіл є безглуздою, - переконаний Павло Іванечко. - Адже більшість з громадян, діти яких відвідують міські дошкільні заклади, - працюють в Тернополі. А відтак і податки сплачують до міського бюджету. Отже, на утримання їхніх дітей використовуються їхні ж податки.

Активіст каже, що спілкувався також з окремими депутатами. Врешті розібралися у тому, що район та місцеві громади не отримують ніяких трансфертів з державного бюджету на дошкільну освіту, тому що тут передавати до міського бюджету?

Барна теж погрожує судом

Дане рішення виконкому неконституційним вважає і голова облдержадміністрації Степан Барна.

  • Юридичне управління обладміністрації здійснює оцінку і вивчає наслідки цього рішення, - каже Степан Барна. - Якщо буде підтвердження, обласна рада  позиватиметься до суду щодо скасування рішення міськради.

Очільник області наголошує і на етичній складовій та неприпустимості поділу людей на два сорти.

  • Якщо взяти, до прикладу, обласні установи – перинатальний центр «Мати і дитина» та обласну дитячу лікарню – там більше половини пацієнтів –  мешканці Тернополя, - каже Степан Барна. – Серед вихованців обласної установи Школа Мистецтв, скажімо, - дві третини саме тернополяни.

Є й приклади, коли родини живуть в селах, а працюють в Тернополі, сплачуючи податки до міського бюджету. То який може бути поділ?

  • Я категорично відкидаю позицію щодо можливості введення цієї норми в дію, - каже очільник області.

А міськрада судитиметься з селами

Дана ситуація є фрагментом реформи децентралізації в Україні, каже заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

  • Стосується вона не лише передачі повноважень і прав для громад та органів місцевого самоврядування, але й додаткових обов’язків, - каже Леонід Бицюра. -  Бюджетний кодекс чітко розмежував видатки по галузям між різними суб’єктами бюджетного процесу. Та створив умови, коли кожна громада жорстко змушена вивіряти свої видатки.

Людям потрібно звикати, що децентралізація - це не тільки «плюси», але ще й незручності, каже заступник міського голови Тернополя. Зокрема, це збільшення відповідальності для керівників сіл та громад.

  • Зрозуміло, що існує певна колізія в законодавстві, в т.ч. і положень Конституції, - каже Леонід Бицюра. - Але є загально визнаним такий порядок: зобов’язання повинні бути підкріплені фінансовим ресурсом.

Керівництво Тернополя забезпечує вирішення питань виключно громади обласного центру. Відповідно, жодних інших зобов’язань, не передбачених відповідними договорами, перед мешканцями інших громад не забезпечуватиме, наголошують у міськраді.

  • Особисто я розумію, що треба удосконалювати законодавство, - підсумував Леонід Бицюра. – А наразі ми готуємо позови до суду до всіх сільрад, які нам не підготували трансфер.

Коментар

Олена СТЕПАНОВА, юрист:

  • Рішення виконкому безперечно суперечить цілій низці нормативно-правових актів і, передусім, - основному Закону України - Конституції! А саме головне, що цим рішенням порушені не тільки права самого позивача, а й права його дитини. А діти - це найцінніше багатство будь-якої країни! Активіст - молодець. Аплодую стоячи. Якщо у мене були б діти дошкільного віку, я теж звернулась б із таким позовом до суду. Закликаю всіх, чиї права порушили цим рішенням виконкому, звертатись з позовними заявами до суду. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Соля

    А про податки, сплачені в міський бюджет - я вас прошу... Для початку з'ясуйте, скільки народу працює офіційно і платить ті податки.
  • Соля

    Все справедливо. Нетернополяни ж не гризуться, що займають у дитсадках місця, яких не вистачає і для міських дітей.
  • Діонісій

    з однієї сторони правильно, а з другої ні, закони в нас пишуть, як хочуть, от і маємо те, що маємо.
  • Andry Zayats

    Активіст правильно наголосив: більшість з громадян, діти яких відвідують міські дошкільні заклади, - працюють в Тернополі. А відтак і податки сплачують до міського бюджету

    бо на даний момент податки сплачуються за місцем реєстрації юридичної особи (тобто організації на якій працюють батьки).

    відповідно буде дуже цікаво спостерігати коли почнуть масово люди писати заяви до суду на міську раду і  одночасно до податкової, щоб їхні податки перевели до місцевих рад....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up