Андрій Грицишин: "Для пенсіонерів кожна гривня має значення"

Андрій Грицишин: "Для пенсіонерів кожна гривня має значення"

Об’єднання «Самопоміч» розвиває напрямок соціального захисту населення, особливо найвразливішої категорії – пенсіонерів.

Для цього започаткована програма «Пенсійний калькулятор». ЇЇ суть – за допомогою спеціально розробленої комп’ютерної програми допомогти людям переконатися в тому, що пенсія у них нарахована оптимально. Зазначимо, що така комп’ютерна програма дозволяє у відповідності до українського законодавства в кожному окремому випадку визначити, чи виплачується пенсія в повному обсязі.

Про мету та можливості цього проекту розповідає координатор проекту у Тернополі, депутат Тернопільської міської ради Андрій Грицишин.

– Чому «Самопоміч» взялася за такий проект, з чого все почалося?

Відео дня

– Не буду довго розповідати про те, що людям, які все життя пропрацювали, своїми руками й мозолями обробляли землю, обслуговували заводи й фабрики, фактично будували нашу країну, зараз здебільшого нараховують мізерні пенсії. Це і так всі знають. Рік тому уряд провів перерахунок пенсій, і люди похилого віку до своїх скромних пенсій отримали ще скромніші доплати: хто 100, хто 200 гривень, кому пощастило – то й отримав тисячу. А ми пропонуємо кожному нашому пенсіонеру переконатися, чи не економить Пенсійний фонд на його виплатах. Адже для наших пенсіонерів кожна гривня має значення. Наш партійний проект «Справедлива пенсія» запроваджується спочатку в кількох областях, і Вінниччина стала однією з них.

– Чи є вже якісь здобутки, досягнення у цього проекту?

– Пенсії не завжди нараховуються оптимально. У цьому на власному досвіді переконався активіст «Самопомочі» із Запоріжжя Віктор Богданов. Кілька років тому він розробив комп’ютерну програму, за допомогою якої можна чітко відстежити, який трудовий період найвигідніший пенсіонеру для пенсійних нарахувань. Бо розмір пенсій залежить не лише від розміру зарплати, але й певних коефіцієнтів в кожній галузі. Спочатку Віктор Павлович перерахував пенсію собі, а потім почав допомагати іншим пенсіонерам з’ясовувати, чи все в порядку з їхніми нарахуваннями. З 2005 року, відколи він проводить цю роботу, він перерахував пенсію більш ніж 10 тисячам запорізьких пенсіонерів, збільшивши багатьом із них пенсійні виплати.

– Наскільки реально кожній людині збільшити розмір пенсії?

– Я б так питання не ставив. У розмові з Віктором Павловичем з’ясувалося, що з того часу, як він веде таку роботу, людям була збільшена пенсія на 7 млн грн. Комусь доплата становила 100 гривень на місяць, комусь – 300, а були випадки, коли людині протягом років не доплачували по 900 гривень щомісяця. Все дуже інди­відуально, варіанти можуть бути різними. Нерідко траплялися випадки, коли пенсія була нарахована найоптимальніше і ніяких доплат вимагати від Пенсійного фонду не було підстав.

– Як пенсіонери Тернополя можуть скористатися послугами проекту «Справедлива пенсія»?

– Щоб дізнатися, чи Пенсійний фонд ніде не помилився і правильно нараховує пенсію, слід звернутися в приймальню «Самопомочі» за адресою бульвар Шевченка, 16. Там працівник видасть заяву, яку треба заповнити і віднести в Пенсійний фонд. Із Пенсійного фонду та випискою із розпорядження при перерахунок пенсії, де міститься інформація про розрахунок пенсії та періоди страхового стажу і зарплати, треба знову прийти в приймальню «Об’єднання «Самопоміч». Звідти ваші документи надходять на розгляд до обласного осередку «Самопомочі». Фа­хівець робить аналіз, в разі потреби зв’язується з вами. Можуть знадобитися додаткові довідки, наприклад, з архіву. В такому разі комп’ютерна програма застосовується знову для обчислення найоптимальнішого варіанту виплат. Якщо з’ясується, що ви заслуговуєте перерахунку, щоб згодом отримувати більшу пенсію, маєте законне право звернутися із заявою до Пенсійного фонду про перерахунок пенсії на основі отриманих від нас висновків. Часу на вивчення всіх матеріалів знадобиться не менше місяця, але ця спільна робота людей і активістів «Самопомочі» вартує цього. Тож закликаю вас не зволікати і звернутися в приймальню «Об’єднання «Самопоміч», щоб вже зараз розпочати аналіз вашої пенсійної справи.

Фахівці з цього питання чекають на вас щочетверга з 9.00 до 18.00 за адресою бульвар Шевченка, 16. Довідки за телефоном 098-207-27-27.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up