У Тернополі запрацював обмін лампочок: ми дізнались деталі

У Тернополі запрацював обмін лампочок: ми дізнались деталі
  • В Україні реалізовують програму обміну старих ламп розжарювання на нові LED-лампи. Їх можна отримати у відділеннях «Укрпошти». Перша «хвиля» обміну в Тернополі стартувала 30 січня. Ми дізнались, як надалі діятиме програма у місті й області.
  • Кому видадуть енергоефективні лампочки? Чи доїдуть вони до жителів сіл, у яких немає стаціонарних поштових відділень? Коли вдруге прийматимуть заявки на обмін та як зареєструватись на програму? Про все читайте у матеріалі.

З 30 січня українці можуть обміняти п’ять старих ламп розжарювання на стільки ж LED-ламп. Таку програму наприкінці 2022 року впровадив Президент України Володимир Зеленський і підтримала Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Проєкт реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та «Укрпоштою». Про це повідомили на офіційному сайті національного оператора поштового зв’язку. Деталі того, як впроваджуватимуть програму обміну лампочок на Тернопільщині, розповіли для «20 хвилин» від місцевої дирекції «Укрпошти».

Перші LED-лампи вже у Тернополі

Обмін ламп на відділеннях «Укрпошти» по всій державі відбувається згідно з постановою Кабінету міністрів України № 25 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням» від 10 січня 2023 року. Відповідно до неї, всі охочі тернополяни та мешканці населених пунктів області мають змогу обміняти п’ять ламп розжарювання на п’ять світлодіодних (LED) ламп двох типів цоколю Е27 та Е14.

– Мета цього проєкту – знизити рівень споживання електроенергії в країні за рахунок заміни ламп на енергоефективні. Це допоможе Україні подолати енергетичну кризу, що спричинена агресорськими діями росії, – зауважує керівниця Тернопільської дирекції «Укрпошти» Любов Гринчишин.

Відео дня

За даними сайту найбільшого в Україні оператора поштового зв’язку, «заміна старих ламп на енергоощадні дозволить знизити споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження на українську енергосистему. За підрахунками, якщо українці встановлять вдома отримані лампи, ефект від заміни становитиме від 0,7 до 1,5 ГВт». Це доволі суттєва економія. Також «Укрпошта» повідомляє, що 30 мільйонів лампочок для українців вже закупили за кошти Євросоюзу.

Масовому запуску державної програми передувало бета-тестування реєстрації на обмін ламп у «Дії». Після його завершення проєкт запустився у звичайному режимі по всій території Україні. Зокрема, у Тернополі безкоштовно видавати людям омріяні світлодіодні лампи почали 30 січня, приблизно о 10 годині. До місцевої дирекції «Укрпошти» напередодні надійшла перша партія енергоефективних ламп. Однак точної кількості лампочок, які отримали для видачі населенню, нам так і не повідомили.

– Ми отримали частину лампочок і вони вже на відділеннях поштового зв’язку обласного центру (тобто у Тернополі – прим.). Кількість уточнити не зможемо, – каже директорка Любов Гринчишин.

Статистики обсягів LED-ламп, які надійшли в обласні дирекції «Укрпошти», на офіційному сайті теж немає. Але у матеріалі, опублікованому там сьогодні, тобто 30 січня, цитують Юлію Свириденко, Першу віцепрем’єр-міністерку – Міністерку економіки України: «Станом на зараз у відділеннях Укрпошти знаходиться 6 мільйонів 600 тисяч ламп». Державна діячка обіцяє, що до кінця лютого в Україну надішлють ще 20 мільйонів ламп у рамках програми. Тобто їх точно вистачить для всіх охочих.

Подати свої заявки можна з 30 січня

Постачання енергозберігаючих ламп і, відповідно, обмін для споживачів, відбуватиметься у три «хвилі» – залежно від типу населеного пункту, у якому знаходиться відділення, пояснює нам керівниця Тернопільської дирекції «Укрпошти». Спершу лампочки отримають жителі обласного центру. Видавати їх тернополянам розпочали у понеділок, 30 січня о 10:00. Друга «хвиля» торкнеться районних центрів і селищ міського типу. А до кінця лютого LED-лампами забезпечать навіть найменші села. Якщо у них нема стаціонарного відділення «Укрпошти», лампи привезе мобільне (пересувне).

До обміну приймають лише справні лампи розжарювання. Кожна людина може обміняти їх на світлодіодні двома способами: Перший – оформити відповідну заявку в «Дії», у якій вказати особисті дані та обрати поштове відділення, де зручно здійснити обмін (якщо заздалегідь зробити замовлення лампочок через застосунок, їх можна забрати через 5 робочих днів після отримання підтвердження з «Дії». Якщо за цей час ви не обміняли лампи, заява анулюється і тоді слід заповнювати нову – прим.). Другий спосіб – можна без попередньої реєстрації у «Дії» звернутись безпосередньо до поштового відділення. У такому випадку енергозберігаючі лампочки ви отримаєте лише за їх наявності на пошті.

– Клієнт може обміняти до п’яти ламп і лише один раз. Тобто, якщо ви принесли одну лампу, бо не встигли ще зібрати решту, і просите поміняти її, а потім, мовляв, донесете і поміняєте інші – так не вийде. Факт обміну буде перевірятись за номером РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків – прим.). Не має значення, яку кількість ламп клієнт обміняв (до п’яти, у будь якому випадку) – якщо обмін здійснено, вдруге за цим реєстраційним номером його повторити неможливо! про існуючі обмеження говорить керівниця Тернопільської дирекції «Укрпошти» Любов Гринчишин.

На даний момент LED-лампочки видають учасникам бета-тестування, за яке ми згадували вище. За словами Любові Гринчишин, нині черг у них як таких не було. Жінка пояснює – це пов’язано з тим, що інформацію про старт обміну мало де розповсюдили. Також лише вранці, 30 січня, цю функцію запустили в «Дії». Не всім поки прийшли оновлення. Щоб побачити інформацію, оновіть застосунок до останньої версії. Ви можете заповнити заявки у «Дії» на наступний обмін. Наша журналістка сама спробувала це зробити. Сервіс «підвисає», вочевидь, через велику кількість запитів. Тож моніторте ситуацію, аби встигнути подати заявку.

Інструкцію дивіться за лінком: svitlo.diia.gov.ua. Якщо коротко:

  • спершу авторизуйтесь у застосунку «Дія»;
  • оберіть «Послуги», а там натисніть «Обмін лампочок»;
  • вкажіть контактний номер телефону і відділення «Укрпошти», де бажаєте обміняти лампи;
  • зазначте тип і кількість світлодіодних ламп, які хочете отримати.

Як забрати лампи у поштовому відділенні?

За деякий час після подачі заявки вам на телефон має надійти повідомлення з мобільного застосунку «Дія» про те, що можна забрати світлодіодні лампи в обраному відділенні поштового зв’язку. Обмін здійснюється за номером вашої заявки. Далі слід принести 5 справних ламп розжарювання до «Укрпошти». Там замість них видадуть нові енергозберігаючі.

Для здійснення обміну тернополянам необхідно:

1. Бути старше 18 років.

2. Надати паспорт (внутрішній/ закордонний/ або у додатку «Дія»).

3. Надати РНОКПП (індивідуальний податковий номер)

4. Надати свій номер телефону. І все!

– Якщо вдома людина виявить, що одна чи декілька з отриманих діодних ламп не працюють, то в неї буде можливість замінити їх у відділенні «Укрпошти» на інші лампи. Такий обмін можна здійснити один раз, повертати несправні лампочки слід у пакуванні від виробника. Без упаковки обмін не здійснюється, – на завершення наголошує керівниця «Укрпошти» Любов Гринчишин. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Viktor Konyenkov

    Жах а не лампочки, навіть в продажі немає, якість найгірша.
  • Вова Прода

    Собі в сраку запхайте ті лампочки жиди йобані
  • Олександра Ціхановська

    Подаруйте нашим можновладцям а ми собі купимо самі вони все крадуть то нехай їм в пригоді ще стануть лампочки

    Продуктово Будівельний reply Олександра Ціхановська

    Олександра Ціхановська їм то до лампочки 😂вони собі вкрадуть
  • Ирина

    Може, євросоюзу потрібен вольфрам?... 😅

keyboard_arrow_up