"Наших дітей мають почути!" Мітингували батьки та вчителі дітей зі зниженим слухом: що вимагали?

"Наших дітей мають почути!" Мітингували батьки та вчителі дітей зі зниженим слухом: що вимагали?
  • Кілька десятків батьків дітей зі зниженим слухом, вчителів та випускників Тернопільської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів прийшли до ОДА у вівторок, 29 вересня.
  • Мітингувальників обурювалися, що спеціалізовану школу для дітей зі зниженим слухом хочуть реорганізувати та передати у підпорядкування ліцею «Знамення», що у Зарваниці.
  • Депутати все списують на те, що проголосували, не розібравшись...

Рішення про реорганізацію Тернопільської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів депутати облради підтримали у п’ятницю, 25 вересня. Батьки підозрюють, що ті не розібрались у питанні до кінця, тому проголосували за дане рішення. Це викликало обурення і в навчального колективу, адже єдина спеціалізована школа, де навчається майже 150 дітей, мала б тепер підпорядковуватися ліцею "Знамення" у Зарваниці, де навчається приблизно 40 дітей.

Чому реорганізовують?

У пояснювальній записці до рішення облради йдеться про те, що в Україні триває реформа навчальних закладів. У такому статусі, як Тернопільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступеня Тернопільської обласної ради, заклад існувати не може, тому його необхідно реорганізувати.

Відповідно до постанови Кабміну від 6 березня 2019 року №221, спеціалізовані школи усіх видів з урахуванням особливостей і незалежно від форми власності повинні бути реорганізовані і входити до складу освітніх закладів загальної освіти як структурний підрозділи.

Відео дня

Для школи така реорганізація не призведе ні до чого хорошого,  кажуть батьки. Відповідно до рішення обласної ради, обласний ліцей «Знамення» стає правонаступником прав, обов’язків та зобов’язань Тернопільської спеціалізованої школи інтернату І-ІІІ ступенів. Усе наявне майно школи перейде до ліцею. Статус юридичної особи школи буде припинено, відповідно школа стає повністю залежна від «Знамення». Про це йдеться у рішенні обласної ради.

Батьки кажуть, що ця реорганізація фактично стане ліквідацією закладу. Приміщення, де вчаться діти, може забрати ліцей, а діти, які навчалися в школі, не матимуть свого місця для навчання.

- Ми прийшли під стіни ОДА, тому що у п’ятницю депутати обласної ради проголосували за реорганізацію нашої школи, - каже мама учениці 2 класу Тетяна Хоресій. - У нашій школі навчається 150 дітей з проблемами слуху. Заклад стане філією ліцею «Знамення» у Зарваниці. Ми не погоджуємося з цим.​

Відповідно до рішення обласної ради, усе майно спеціалізованої школи переходить обласному ліцею «Знамення», а сама школа втрачає статус юридичної особи. Це і лякає батьків та вчителів.

Що думають батьки та каже влада?

Тому група батьків прийшла на сесію обласної ради, 29 вересня. Частина лишалися з парасолями на вулиці. Мітингували. Скандували: “Геть руки від дітей!”

- Це рішення про реорганізацію нагадує рішення про ліквідацію, каже мітингувальник Юрій Гумен. - У мене син навчається в 7-му класі. Наша проблема дійшла до «точки кипіння». Якщо рішення справді скасують – ми лише подякуємо.

Мітингувальників заспокоїли представники фракцій облради, вони визнали – рішення прийняли, не порадившись з навчальним колективом та батьками, однак цю ситуацію виправлять. До мітингарів вийшов і голова обласної ради Віктор Овчарук. Він запевнив – рішення ще не вступило в силу, оскільки воно не підписане. Його переглянуть, але вже з урахуванням усіх побажань батьків та вчителів школи. Якщо не дійдуть згоди - його просто скасують і все залишиться так, як і було до цього, обіцяє він.

- Створена спеціальна комісія для обговорення, рішення не підписане, - пояснив голова облради. – Впродовж 10 днів триватимуть перевірки та консультації. Якщо не буде досягнуто згоди з батьками та вчителями – рішення буде скасовано.​

Таке рішення депутатів стало несподіванкою не лише для батьків та колективу, а і для управління освіти ОДА, адже у плані реорганізації інтернатних закладів, які підлягають першочерговій реорганізації, Тернопільської спеціальної загальноосвітньої немає - пояснили в управлінні.

- Процес відбувся без будь-якого відома як батьківського комітету та колективу навчального закладу, без повідомлення управління освіти, - каже начальниця управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Хома.

В управлінні освіти наголошують – що можна було обійтись без реорганізіції, а лише змінити статус закладу. У разі реорганізації школа втратить автономність, фінансування, а учні «Знамення» перейдуть до приміщення школи для дітей зі зниженим слухом, адже у них немає своїх приміщень.

Перекрили дорогу

У прессслужбі облдержадміністрації кажуть, що рішення депутатів було прийняте з грубими порушеннями. У результаті це вилилося у пікети та перекриття дороги. Лист, де це вказано, надіслали на електронну пошту редакції "RIA плюс".

- Обласна рада має достатньо вільних приміщень, щоб вирішити питання покращення матеріальної бази ліцею «Знамення» без шкоди для дітей, які навчаються у спеціалізованій школі, - пояснюють у пресслужбі ОДА. - Не можна таке важливе для колективу і дітей питання приймати без їхнього погодження. Особливо, коли мова йде про дітей з особливими освітніми потребами.

Як пояснюють в управлінні освіти, під час прийняття цього рішення не було дотримано вимог законодавства.

- Не було жодних громадських обговорень, зборів трудового колективу, зборів з батьками, - каже Ольга Хома. – Не було створено робочої групи, яка займалась би цим питання. Жодного подання від управління освіти про це також не було.

Хоча батьків та вчителів заспокоїли представники влади та запевнили - реорганізовувати заклад не будуть, чимало батьків вирішили показати, що вони мають серйозні наміри і здавати позиції не будуть. Так група батьків на кілька хвилин перекрила рух транспорту.

"Яке відношення школи до духовного центру?"

Частина мітингувальників вирушила до єпархії Української греко-католицької церкви, щоб запитати, чому саме за рахунок їх закладу вирішили розширити єпархію, адже саме вона опікується ліцеєм «Знамення».​

- Ми не розуміємо, яке відношення спеціалізована школа для дітей з інвалідністю має до духовного ліцею? – каже працівниця школи Уляна Новаковська. – Я принесла звернення до Владики від ради школи. Ми хочемо пояснити, що наш заклад - єдиний в місті, де можуть навчатись діти зі зниженим слухом.

Прийшли підтримати вчителів та батьків і випускники школи.

- Ми не бачимо майбутнього для таких дітей поза школою, адже там ми розвиваємося та навчаємося, - пояснює випускник школи Роман Євдокімов. – У всіх дітей, і які добре розмовляють та чують, і які мають певні проблеми - таланти однакові. Діти хочуть розвиватися та навчатися, а школа в цьому нас підтримувала і підтримує.  

Кілька десятків людей простояли майже годину, однак з ними не поспілкувалися представники єпархії, а лише прийняли звернення, оскільки саме в цей час проходила нарада.

Що означає така реорганізація?

У ліцеї "Знамення" кажуть, що про реорганізацію школи вони нічого не знають, бо ще не отримували рішення обласної ради.

- Тернопільська обласна рада є засновником закладу-ліцею. Марійський духовний центр нам вже 14 років надає приміщення, де ми перебуваємо. Стосовно рішення обласної ради - нічого не можу сказати, бо до нас ніяких документів про реорганізацію не надходило. Я сама дізналась про це з засобів масової інформації. Тому не можу сказати, як би мала відбуватися реорганізація, - каже в. о. директора закладу Марія Миськів.

Директор спеціалізованої школи-інтернату Іван Смачило додає - про реорганізацію також дізнались після рішення депутатів облради. Попередньо це ніхто не обговорював. 

- У нашій школі навчається 148 дітей, 84 з них - мають інвалідність, - каже директор школи. - Загалом наш заклад розрахований на 150 дітей. Ми ще раніше хотіли добудувати спальний корпус, але коштів на це, як завжди, немає.

У школі працює 80 педагогів. Для усього колективу рішення облради - як грім серед ясного неба. Цього ніхто не очікував.

- Депутати не розібрались в тому питанні і так проголосували, - каже пан Смачило. - Є стратегія реформування закладів інтернатів, яку склали 24 квітня 2019 року. Туди наш заклад не потрапив. Згідно з наказом Міністерства освіти, нашу школу потрібно просто перейменувати. Ми зараз - Тернопільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Тернопільської обласної ради. Ми написали листа до обласної ради, щоб нас перейменували на Тернопільську спеціальну школу Тернопільської обласної ради, і ніяких проблем не може бути. Подали на розгляд новий статут закладу, тому сподіваємося, що нас, як і обіцяли, не реорганізують.

Батьки також сподіваються, що спеціалізовану школу, як і пообіцяли, не будуть реорганізовувати. Якщо ж до них не прислухаються – будуть звертатися до керівництва держави, виходитимуть на мітинги, але реорганізацію та фактичну ліквідацію школи не допустять.

Яке майно має школа для дітей зі зниженим слухом

Тернопільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступеня Тернопільської обласної ради розташована на вулиці Лесі Українки 9А. Майно спеціальної школи-інтернату є спільною власністю територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області і належить їй на праві оперативного управління відповідно до чинного законодавства України.

Школа має комплекс приміщень де проходять заняття, розміщені кабінети для реабілітації, тощо. Це навчальний корпус з обладнаними кабінетами, класами, лабораторіями, залами, бібліотекою; спальній корпус (блок) із спальними та побутовими кімнатами для підготовки до уроків, лагодження одягу, відпочинку і дозвілля; медичний блок; їдальня і харчоблок із складськими приміщеннями; господарчо-побутовий комплекс, що включає склади, пральню, гараж, виробничі майстерні тощо.

Фінансування спеціальної школи-інтернату здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією. Більше – читайте згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Natalija Butenko

    За кордоном немає таких спец шкіл. Слабочуюючі діти вчасно якісно слухопротезовані і навчаються в загальних школах. ті діти, яким не допомагає слухопротезування, так само навчаються в звич школах. В звич школах вивчають мову жестів заради таких дітей,щоб порозумітися з ними, і технологічно для них все підлаштовано. Діти ростуть по-перше в сім'ї, по друге максимально соціально адаптовані і інтегровані в звичайне суспільство. Тому такі спец школи інтернати повинні відійти в минуле. Це пережиток рад союзу, де інвалідв викидали за борт соц життя.
  • Liudmila Lykyanova

    Я працювала в цій школі на громадських засадах , коли пробувала вивчити мову жестів і викладати англійську  в  цій школі (колись англійську там не вивчали, обмежуючи учнів у своїх  правах  - рівний доступ всіх дітей до повноцінної і якісної освіти). Я просила МОН включити англійську у перелік навчальних предметів і була якась відповідь з МОН у великому конверті з печатками. Не знаю, чи щось змінилося з тих часів, але всі діти повинні мати можливість якісно навчатись у професійних вчителів, а переселити всі сім'ї педагогічного колективу у Зарваницю, або довозити їх кожного дня з Тернополя, створити задовільні умови для навчання і проживання всіх учнів на новому місці  -  мені здається це  буде набагато дорожче, ніж утримувати одну з найкращих на Україні шкіл подібного типу.
  • світлана

    Реорганізація - це одне. Але чому заклад Тернополя де діти з порушеннями слуху має підпорядкуватись Теребовлянському загальноосвітньому "Знамення". Це нонсенс. Реорганізуйте на місці. Створіть ліцей, центр...Що це підпорядкування. Може навпаки? та мало дітей, в спеціалізованій школі більше. Влада хоч інколи розуміє, що підписує?
  • Іванна Байда

    Влада повинна більше піклуватися про дітей з обмеженими можливостями, сприяти їхньому розвитку та навчанню,а не навпаки!!!!
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Podii/bilya-oda-mitinguvali-batki-ta-vchiteli-ditey-z-vadami-sluhu-scho-vima-11139932.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up