Партнер рубрики Події

Біля Тернопільського апеляційного суду пікетувальники з плакатами. Чому?

Біля Тернопільського апеляційного суду пікетувальники з плакатами. Чому?
  • Біля Тернопільського апеляційного суду, що на вул.Острозького, зібралося чимало людей, серед них багато молоді. Є чимало правоохоронців.
  • Пікетувальники тримають плакати і прапори. Що вони хочуть, дізнавалися наші журналісти.

Акція протесту відбувається сьогодні, 18 листопада, біля Тернопільського апеляційного суду. Журналіст "20 хвилин" побував на місці події. Як виявилось, більшість людей приїхали зі Львова.

У суді розглядають апеляцію по справі шістьох поліцейських, яких суд у Львові визнав винними у скоєнні злочину, що спричинив тяжкі наслідки. А саме за ч.3 ст. 365 КК України — перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу. Мова йде про випадок, який стався ще у 2018 році. Під час поліцейського рейду, 23 річний юнак задихнувся, коли вирішив проковтнути наркотики, щоб уникнути відповідальності. 

Суд визнав поліцейських підрозділу тактико-оперативного реагування (ТОР) Олександра Демчина, Назарія Андрушківа, Станіслава Гетьмана, Степана Дороша, Дмитра Леськіва й Олега Устіянівського винними в перевищенні службових повноважень, яке було вчинене групою осіб.

Відео дня

Так, шістьох поліцейських суд визнав винними у тому, що 23-річний хлопець задушився пакетиком із канабісом через їхнє насильство. Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 3 серпня 2021 року. 

Вирок Галицького районного суду м. Львова можна прочитати тут. 

Що хочуть люди?

Біля суду були дві сторони. Більшість людей приїхали підтримати поліцейських. Серед них друзі засуджених, колеги, представники громадських організацій, ветерани міліції.

Потерпілі — близькі загиблого. 

Наші журналісти запитали людей з плакатами, чому вони прийшли до суду. 

— Мене звати Степан Шиян. Я голова Асоціації ветеранів поліції (міліції) Львівської області. Ми приїхали на підтримку наших побратимів. Хочемо, щоби суд був справедливий і неупереджений. Шістьом поліцейським у Львові дали по вісім років. До них, вважаю, підійшли шаблонно і незаконно, — каже чоловік. 

Він каже — якщо до поліції буде таке ставлення, патрульні просто боятимуться виконувати свою роботу. 

Були представники і іншої сторони. Кілька людей з плакатами приїхали щоб висловити протест проти свавілля поліції. Вони вважають — правоохоронці повинні понести покарання. 

— Ми здивовані, що апеляційний суд проходить у Тернополі. Ми вважаємо, що поліцейські винні. Що взагалі ТОР робив там робив? ЧОму вони обшукували хлопця, одягнули кайданки? Це привело до смерті молодого чоловіка. Ми не хочемо, щоб суд скасував рішення. — каже пікетувальниця Анна Бару. 

А як вважаєте ви? Чи повинні правоохоронці нести покарання за смерть молодика? 

Поліція стала на захист

Так, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький у своєму дописі у Фейсбуці підтримав поліцейських. 

Чому справа у Тернополі?

Як вбачається із ухвали Верховного Суду від 30 вересня 2021 року, матеріали даного кримінального провадження верховні судді передали до Тернопільського апеляційного суду для розгляду по суті. Про це просив голова Львівського апеляційного суду, бо у суді не вистачало необхідної кількості суддів для утворення складу колегії суддів. 

Потерпіла сторона іншої думки. Потерпілі просили не скеровувати матеріали кримінального провадження до Тернопільського апеляційного суду. Вважали, що суд необ`єктивний та упереджений.

Проте, як бачимо, у Тернопільському апеляційному суді все ж відбувається розгляд справи, бо саме він є найбільш територіально наближеним до Львова.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Сергій Панькович

    Якщо,поліцейські,вбили, людину то нехай відповідають,зло має бути покаране,а,якщо ні нехай працюють, все має вирішувати суд.
  • Our Ternopil

    в мережі гуляє відео затримання, поліцейські завалили того хлопчину на землю та давили коліном на груди. Говорять їм довели план, що під час рейду має бути затримано осіб з наркотиками, а хлопчина ковтнув ті наркотики, ті почали силою намагатись заставити його виплюнути. Одним словом я проти наркоманії, але також проти таких дій поліцеських, поліцейські добре бачили, що перед ними студент, а не злочинець чи наркоман (око у них добре набите), чому застосовували насильство ... усе просто просто гадали, що буде як завжди, а хлопчина вмер ... гадаю, потрібно по Закону їх закривати, щоб другим було не повадно думати про плани під час рейдів ...

    David Starr reply Our Ternopil

    Поліцейські спіймали злочинця, що розповсюджував наркотики, може вони йому ще каву мали зробити? Він прекрасно усвідомлював свої дії, тому таких треба копати ногами, щоб інші боялись таке робити.
  • Читач08

    Так, Ви праві бо до того йде,нехай суд законно судить всіх хто зробив такі вчинки,а то вони ще більше будуть собі дозволяти ,а у нас законів для людей немає ,а є для влади,міліції депутатів,а люди і так вмирають як мухи.Де закони ,де клятви лікувати,захищати свій народ???????
  • Ліда Плющ

    Чекаємо в майбутньому корупціонерів з плакатами під судами)) "Ми чесно виконували свої обов'язки, а нас просто напросто Підставили))"

keyboard_arrow_up