Партнер рубрики Події

Бив дружину на очах у дітей, а потім і малих: у батьків з Тернопільщини відібрали сина й доньку

Бив дружину на очах у дітей, а потім і малих: у батьків з Тернопільщини відібрали сина й доньку

Родичі у суді переконували, що в таких батьків не лише потрібно відібрати дітей, а й позбавити їх батьківських прав. У біографії батька дітей — 11 протоколів, з них шість за домашнє насильство. У мами — 10. Чому дітей не відібрали раніше і чи мають шанс батьки повернути малих?

Синові 11, доньці 9 років, і обох дітей родини Ш. за рішенням суду відібрали у батьків – Романа і Оксану Ш. батьківських прав не позбавили. Рішення Монастириського райсуду набрало законної сили 6 лютого. 

Де зараз діти, які роками проживали в родині, де алкоголь і бійки були майже нормою, що загрожувало життю малих, як роками реагували служби і чи мають шанс дорослі повернути дітей,  з’ясували «20 хвилин». 

 

Відео дня

Родина була мало не ідеальною

Як дізнались «20 хвилин», малюки добряче натерпілись, бо пиятики і бійки в родині були регулярними. Зараз малі проживають із бабусею, з ними у школі має займатись психолог.
Місцеві знали про те, що відбувається. І згадують час, коли цю родину можна було назвати якщо не взірцевою, то принаймні благополучною. Оксана працювала, молодята в перші роки ходили до церкви, а Роман, кажуть, був на всі руки майстром. Все у них було – і хата, в хаті. Поки не почали прикладатись до пляшки — причому обоє. Кожна пиятика закінчувалась скандалом і викликом поліції. А жінка часто ходила містом вся у синцях. Поліція із цієї хати фактично й не виїжджала. Адмінпротоколів у кожного  батьків — по десятку, зокрема й про невиконання батьківських обов’язків.   

За інформацією Служби у справах дітей Монастирської громади, зараз малі проживають із бабусею, а батьки окремо — за місцем власної реєстрації. Чому раніше малих не вилучали — теж пояснюють, що родина на обліку у них від 2021 року. Але «бавились» із ними, бо клялись, що виправляться, навіть пробували лікуватись від алкоголізму. Проте знову зривались, пили, далі скандали і бійки — і все на очах в дітей. 

— Нами проведена дуже велика робота, цю ситуацію понад п’ять разів слухали на комісії з питань захисту прав дітей, і щоразу батькам давали шанс все виправити, — кажуть у Службі у справах дітей Монастириської громади. — Мама починала лікувались, ми спілкувались із лікарями, жінка обіцяла, що виправиться, далі починала пити… Вона майже завжди була вся у синцях. І діти роками жили в таких умовах. 

Часто за цією адресою викликали поліцію. Оксана набирала 102, а коли поліцейські приїжджали за викликом, відмовлялась від показань і запевняла, що сама впала і вдарилась. 

 

Була реальна небезпека

У біографії обох батьків лише від 2021 року чимало протоколів. В Оксани — дев’ять, з них частина за невиконання батьківських обов’язків. Романа лише шість разів притягали до адмінвідповідальності за вчинення домашнього насильства. До речі, ще одне рішення суду він вислухав вже коли дітей відібрали. 

— Там дійсно були підстави для відібрання дітей, — кажуть у Службі у справах дітей. — Була реальна небезпека для сина і доньки. Ми, на жаль, не можемо всього розповісти…  Ми проінформували школу, надали запит, як надалі працюватимуть із дітьми і шкільний психолог, і класний керівник. Центр надання соцпослуг працюватиме і з батьками, і з родиною, де зараз проживають діти. А батьки мають право все змінити, спілкуватись, навідувати дітей, допомагати їм. Мають протягом року прикладати всіх зусиль, щоб налагодити своє життя. 

За інформацією сектору поліцейської діяльності № 1 м. Монастириської, мати 11 разів притягували до адміністративної відповідальності. З них п`ять разів за ст. 183 Кодексу про адмінправопорушення за завідомо неправдивий виклик поліції, тричі за розпивання алкоголю та появу у громадських місцях напідпитку, один раз за порушення правил дорожнього руху і двічі за ч. 1 ст. 184 КУпАП — за невиконання батьківських обов’язків. Батька  шість разів притягували до адміністративної відповідальності за домашнє насильство, чотири рази за пиятику і один раз за куріння в невстановленому місці та один раз за ст. 173 КУпАП — за дрібне хуліганство. 

 

Що кажуть родичі діток

Допитана у судовому засіданні директор центру надання соціальних послуг пояснила, що сім’я від березня 2021 року і дотепер перебуває під супроводом, хоча такі сім'ї, як правило, беруться під супровід лише на шість місяців, йдеться у матеріалах справи. Вихованням та утриманням дітей займається їхня бабуся, а батьки забули про дітей. Їхній тато, свідчила директорка, дещо робить по господарству, проте він неврівноважений та у стані алкогольного сп'яніння стає дуже агресивним. Вчителі дітей скаржаться, що вони не вчаться і не готуються до уроків. У сім`ї часто трапляються сварки та скандали, на що також скаржаться сусіди. А син, зазначила свідок, інколи копіює поведінку батька. Наголосила, що «діти психологічно травмовані та дуже бояться батька», тому вона переконана, що тато погрожував сину.

Бабуся, із якою зараз діти, у суді розповіла про всі жахи, в яких живуть онучата. Розповіла, як син регулярно б’є дружину, дістається й дітям. Одного разу підняв руху на  представника Служби у справах дітей. Вважає, що відповідачам взагалі непотрібні діти, оскільки вони їх лише злять, діти живуть і ростуть лише тому, що до них постійно приїжджають працівники Служби у справах дітей. Забезпеченням та вихованням онуків займається вона разом з родичами із м. Тернополя. Коли діти важко захворіли та перебували у лікарні, їхнім лікуванням займалась теж вона. Також просила не допитувати дітей у суді, бо вони дуже бояться батька.

Покази двоюрідної сестри мами малюків були подібними. Згадала, як колись батько дітей допився до білої гарячки. і те, що діти дуже бояться батька, він над ними морально знущається та залякує їх, не дає їм спати, а також було, що простягав руки. Родичка переконана, що в таких батьків не лише потрібно відібрати дітей, а й позбавити їх батьківських прав. Це ж підтвердила і тітка. 


 

Як діють, як є загроза малим?

Ростислав Дрозд, начальник Служби у справах дітей ОВА, пояснив, що надалі буде з малюками, для яких головною загрозою стали їхні близькі. І розповів, чи мають шанс такі батьки повернути діток додому.   

— До року часу і батьки, і та родина, де зараз діти, мають перебувати під супроводом фахівців і, відповідно, відновити батьківський потенціал, — повідомив «20 хвилин» Ростислав Дрозд. — Наскільки це можливо – не знаю. Але основне завдання – не забрати дітей з родини, а допомогти родині і повернути дітей. Проте якщо це неможливо і є загроза неповнолітнім, тоді звертатимемось до суду щодо позбавлення їх батьківських прав. Далі малих передадуть під опіку родичів, чи до прийомної сім’ї, чи до будинку сімейного типу, чи до закладу соціальної підтримки та виховання дітей. 

Думку дітей врахують, коли вони зможуть чітко висловитись з цього приводу. Орієнтовно це може зробити дитина близько 10 років і старша — законодавець чітко не визначає, коли дитина сама може вибирати, з ким проживати. 

— Є ще одна форма, куди може бути дитина влаштована, якщо немає навіть рішення про відібрання, — пояснив Ростислав Дрозд. — Звичайно, якщо йдеться про загрозу життю і здоров’ю дітей, Служба у справах дітей складає акт і негайно подає позов до суду, а там оперативно приймають рішення. Проте є й так звана «швидка допомога» — дитина може бути влаштована до патронатної сім’ї. 

У такій родині обов’язково має бути патронатний вихователь і його помічник. Якщо вихователем є чоловік, помічником може бути дружина, сестра чи повнолітні діти. Такі обов’язково мають пройти навчання і підготовку та отримуватимуть за патронаж гроші — зарплату і гроші на дітей. Станом на 1 січня 2024 року розмір щомісячної зарплати патронатного вихователя складає 15 240 грн. На утримання кожної дитини, влаштованої до сім’ї патронатного вихователя, щомісячно виплачують:  

На Тернопільщині зараз проживає близько тисячі дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. У 2023 році створили два будинки сімейного типу і одну прийомну сім’ю. До вже діючих влаштували 25 дітей. 

 

Патронатна родина: за і проти

— Але найбільшу кількість взяли під опіку близькі родичі, і це дуже добре, опікунами також можуть стати некровні родичі, а, приміром, хресні батьки, — пояснив Ростислав Дрозд. — Якщо у діток з такими гарні стосунки і для малих влаштували гарні умови — це для них буде менш травматичним. Бо вилучення із родини, якою вона не була б — це завжди стрес. 

Таких дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема й сиріт, на Тернопільщині 937. З них 95% влаштовані до рідних. Приблизно такий показник і в Україні. 

 

Що стосується маленьких братиків, які днями потрапили до лікарні після побиття, їх після лікування влаштують або до центру соціальної реабілітації, або до патронатної сім’ї. Щодо мами, паралельно зі слідством, збиратимуть матеріали. Питання розглядатимуть на  комісії захисту прав дітей. І, якщо факти недогляду чи загрози життю малих підтвердяться, звертатимуться до суду про відібрання діток і позбавлення мами батьківських прав. Рішення прийматиме суд. 

Позбавлення батьківських прав — це крайнє рішення. Але й в такому випадку до року часу батьки мають шанс повернути малюків, якщо, звичайно, змінять своє життя і виправляться. Якщо їх не забрали родичі, діток можуть влаштувати до патронатної родини. На Тернопільщині таких шість, ще одна патронатна родина переїхала до нас зі Запоріжжя і проживає у Тернополі. Це єдина патронатна родина в обласному центрі, повідомив Ростислав Дрозд.  

— Роль патронатних сімей дуже важлива, і ми шукаємо тих, хто готовий створити таку сім’ю, — каже Ростислав Дрозд. — Окрім зарплати та грошей на дітей, вихователям цей час роботи зараховують до пенсійного стажу. 

 

Про інші випадки насильства

Про насильство над дітьми  і загрозу їхньому життю «20 хвилин» вже неодноразово писали. Приміром, двоє малолітніх хлопчиків 12 лютого опинилися в лікарні з численними травмами, повідомляли раніше «20 хвилин». У нанесенні дітям тілесних ушкоджень поліція підозрює співмешканця матері.

Як встановили правоохоронці, це житель Тернопільського району, 2000 року народження. Мати дітей – мешканка Закарпатської області, залишила їх на чоловіка, а сама поїхала за кордон.

За словами генерального директора Тернопільської обласної дитячої лікарні Григорія Корицького, до якого журналістка звернулась за коментарем 13 лютого, діти наразі у стані середньої важкості.

– Як можна побити таких маленьких діток? Вони у стані середньої важкості. У старшого є перелом шийки стегна, дуже сумна ситуація, – розповів Григорій Корицький.

Матір дітей вже приїхала з-за кордону, розповів речник Нацполіції області Сергій Крета. Працівники поліції винесли їй терміновий заборонний припис – тобто заборонили бачитися й спілкуватися з синами.

– Буде створена комісія соціальних служб, яка працюватиме при міській раді, розслідуватиме умови проживання дітей й вирішуватиме, чи їх передаватимуть у притулок, – додав Сергій Крета.

Співмешканець, якого підозрюють у побитті дітей, заперечує своє жорстоке поводження з ними. Факт побиття хлопчиків правоохоронці внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 статті 122 Кримінального кодексу (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження). Санкція статті передбачає до 3 років позбавлення волі.


Для людей, які виявили бажання стати патронатним вихователем

  

 

 

Читайте також: 

https://te.20minut.ua/Kryminal/v-yakomu-stani-malenki-diti-yakih-pobiv-spivmeshkanets-20-hvilin-dizna-11914137.html 

 

Довідка 

Рішення суду у Судовому реєстрі: https://reyestr.court.gov.ua/Review/116107214



 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up