Партнер рубрики Події

"Бляшанку" перед залізничним вокзалом продали і забули, а кримінальна справа триває

"Бляшанку"  перед залізничним вокзалом  продали і забули,  а кримінальна справа триває

Розголос, протести, громадські акції, робота поліції та прокуратури так і не змогли завадити будівництву торгового комплексу на Привокзальному майдані. Прокуратура скасувала інвестугоду на будівництво торгового комплексу, а місто — уклало іншу. Комплекс збудований, він закрив частину майдану перед залізничним вокзалом, та досі він не функціонує

Торговий комплекс, збудований на Привокзальному майдані попри протести громади, уже проданий. Фірми-інвестора будівництва уже три роки як "немає в живих". А правоохоронні органи досі розслідують справу про захоплення землі.

Щоправда, комплекс до сьогодні не функціонує. А пояснення головного архітектора міста про користь від появи такого закладу для міста, яке він давав раніше, як бачимо, нічого не варте. Шанхай, про боротьбу з яким йшлося на початку будівництва, як був, так і залишився - вулична торгівля курми, молоком, овочами, зеленню нікуди звідти не зникла. Тепер влітку, у спеку, вуличні продавці можуть ховатися у затінку, який їм створює збудований торговий комплекс. 

Нагадаємо, завдяки черговому інвестпроекту міськради навпроти залізничного вокзалу з правого боку від заїзду, на ділянці з кадастровим номером 6110100000:02:026:0040 з’явився торговий комплекс. Проти його будівництва виступали як жителі сусідніх будинків, так і пересічні тернополяни, громадські активісти, архітектори. На думку останніх, забудовувати територію навпроти залізничного вокзалу, який у будь-якому місті вважається центральними воротами, було недоречно і непрофесійно. Про це ми писали у статті від 2014 року “Перетворюємо Тернопіль на село” та ряді інших матеріалів, зокрема про протести, переговори противників будівництва із владою, призупинення та відновлення робіт. Чи не найбільше тернополян обурювало те, що згадана інвестугода укладалась за звичною для міськради схемою - віддали землю своєму комунальному підприємству, те дає під будівництво приватній фірмі, а гроші, які місто могло б отримати від аукціону із продажу цієї ділянки, оминули міський бюджет. Окрім того, як активісти, так і архітектори заявляли, що будівництво проводилось із порушенням державних та будівельних норм.

Інвестугоду суди скасували 

Після завершення будівництва тема торгового центру на майдані фактично ніде не випливала. Однак останнім часом в ЗМІ з’явились статті про майбутню реконструкцію за 4 млн грн загалом Привокзального майдану із ілюстраціями. На останніх - не видно скандального торгового центру. Тож деякі користувачі припустили у соцмережах, що “жовту бляшанку” таки знесуть, хоч у місті в принципі такого прецеденту не було. 

На наші запитання щодо того, коли ж почнуть реконструкцію Привокзального Майдану, скільки на це піде коштів і чи цей варіант, який поширили ЗМІ, остаточний, у прес-службі міськради відповідають, що поки нема про це інформації, коли ж з’явиться, то обов’язково поінформують. Не виносили будь-які пропозиції щодо реконструкції Майдану і на містобудівну раду, про це нам повідомили члени містобудівної ради. Той же варіант, який гуляє Інтернетом, на думку фахівців, не передбачає собою якихось реальних змін, окрім, вочевидь, нової бруківки перед залізничним вокзалом. 

Яка ж доля “бляшанки”, ми з’ясували у реєстрах. Як зазначено в Реєстрі судових рішень, у березні 2015 року міська прокуратура звернулась в господарський суд Тернопільської області з позовом в інтересах Тернопільської міської ради про визнання недійсним з моменту укладення інвестиційного договору №5 від 22 січня 2014 року щодо будівництва торгового комплексу за адресою: м. Тернопіль, вул. Б.Хмельницького. 23 квітня 2015 року той виніс рішення, яким відмовив прокуратурі у задоволенні позову. Прокуратура подала апеляцію. 9 жовтня 2015 Львівський апеляційний господарський суд скасував зазначене рішення суду першої інстанції, а інвестиційний договір №5 від 22 січня 2014 року щодо будівництва торгового комплексу за адресою: м. Тернопіль вул. Б.Хмельницького визнав недійсним з моменту укладення. Залишив це рішення без змін своєю постановою Вищий господарський суд України від 30 березня 2016 року. 

Нісенітниці, як виявилось, не було


Однак, програвши суд, міська влада не здалась. І вже 7 вересня 2015 року з’явилась нова інвестиційна угода - №5а на будівництво торгового комплексу на вул. Хмельницького, укладена між виконавчим комітетом в особі одного із заступників міського голови, директором ПП “Околиця Тернопіль” Романом Семерком та директором КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення” Олегом Фляком. Про такий поворот, до слова, йшлося у нашій статті на сайті 20minut.ua “Забудову біля вокзалу легалізовують” від 2 листопада 2015 року. Тоді у прес-службі міськради на питання про появу нової угоди, відповіли, що ця інформація - нісенітниця. 

Не здались і правоохоронці. Як випливає із матеріалів суду, прокуратура та поліція уже четвертий рік поспіль розслідують справу про захоплення землі на Привокзальному майдані.

- В провадженні СУ ГУНП в Тернопільській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 19.02.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.197-1 Кримінального кодексу України “Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво”, - відповіли нам у прес-службі прокуратури. - На даний час земельна ділянка, на якій розташований торговий комплекс за адресою: м. Тернопіль, вул. Б. Хмельницького, 14а, перебуває у комунальній власності. Постановою прокурора призначено проведення будівельно-технічної експертизи у Тернопільському відділенні Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, яка триває. Досудове розслідування вказаного кримінального провадження триває.

Відео дня

Об’єкт продали, підприємство - ліквідували

З того ж Реєстру судових рішень дізнаємось, що відповідно до укладеної інвестугоди №5а КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради зобов’язувалось ввести в експлуатацію об’єкт інвестування та сприяти в оформленні права власності за ПП «Околиця Тернопіль» та учасниками будівництва (третіми особами, що залучатимуться Інвестором у реалізацію інвестиційного проекту) на засадах дольової участі за винятком поверху, на якому розміщений підземний прохідний колектор спеціального призначення, та передати ПП «Околиця Тернопіль» у власність. Надалі приватне підприємство продало збудований комплекс і, як каже youcontrol.com.ua, у вересні 2016 року ліквідувалось. 

Чи ввели в експлуатацію та яка ж доля скандального торгового комплексу, розповідають у комунальному підприємстві міськради, якому і належить земля на праві постійного користування.
 
- Об’єкт зданий в експлуатацію у 2015 році, - каже директор КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення” Олег Фляк. - У 2016 році там помінявся власник. Тобто, він зданий в експлуатацію “Околицею”, це їхня власність. В принципі, мене не мало би турбувати, кому вони продали, але ця фірма компенсовує нам сплату земельного податку. З тим новим власником в нас заключена угода, так як він є, свого роду, правонаступником. Тобто, він прийняв цей об’єкт з тими всіма зобов’язаннями. А що вони там будуть робити, коли будуть його запускати, то, повірте, я вже не несу ніякої відповідальності. В постійному користуванні у нас є тільки земля, а все решта - це вже є в підпорядкування власника цієї будови. 

Також за словами пана Фляка, умови, прописані в інвестугоді, на сьогодні всі виконані. Чи виконані вони насправді, цікавляться, як випливає із судових ухвал, і правоохоронні органи. Серед вимог міста до інвестора, до слова, забезпечення створення понад 30 робочих місць, залучення до роботи народних умільців для розповсюдження сувенірів власного виробництва та на вимогу виконавчого комітету Тернопільської міської ради забезпечення на безоплатній основі спеціальних місць для проведення ярмарків народного промислу майстер-класів з виготовлення тематичної святкової національної атрибутики. 

"RIA плюс" стежитиме за розвитком подій навколо скандального об'єкту. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Гість

    прикол: от взяла і з'явилась ця споруда. Невидимкою будувалась, невидимкою були протести, а тут міська рада спохватилась: "Ооо, ай-на-на, хтось щось забудував! Коли? Як?"
    Би б із себе хоч ідіотів не робили планувальники-хабарники.
  • SERJ

    Скоріше поїзда перестануть їздити через Тернопіль чим вони розвалять.А скільки таких будов по місту?
  • Анонім

    Ну про які дозволи на будівництво можна говорити вони навіть проекта не мали . Ви ж згадайте, коли рили котлован скільки кабелів Укртелекому вони порвали і щось все тихо .Як можна рити котлован якщо не знаєш де кабелі проходять  . Бабла вони відстібнули добряче оскільки державні будівельні норми забороняють ставити будівлі на телекомунікаційних кабелях ,кабелях живлення ,газ ,вода . Ось вам і правління Свободи ,яку вибрав народ ,а вони судяться з народом і пропихують все де баблом пахне . Щоб я ще колись голосував за таку партію та пішли вони нах...... разом з своїм мером .

    тойво reply Анонім

    Тут не в свободі діло.А в тому що є корпуція,яка за бабло любий суд схилить на свою сторону.Тобто завтра буде не свобода, а інші "патрійоти в вишиванках" то все залишиться по старому.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up