Партнер рубрики Події

Забудову біля вокзалу легалізовують

Забудову біля вокзалу легалізовують
Апеляційний суд визнав інвестиційну угоду, щодо будівництва торгового комплексу біля залізничного вокзалу, незаконною. «Нелегальний новобуд демонтують» - сказали окремі громадські активісти. «Ага, вже…», схоже, подумав хтось в міській раді.

«22 січня 2014 року Тернопільська міська рада уклала договір на будівництво торгового комплексу з ПП «Околиця Тернопіль» на вул.Богдана Хмельницького. Ділянка 0,03 га, на якій мала вестись забудова, перебуває у постійному користуванні КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення». Тому юридично саме КП виступало замовником будівництва, а ПП «Околиця Тернопіль» – інвестором, якому після завершення проекту передавався у власність торговий комплекс. Прокурор звернувся з позовом про розірвання цього договору, оскільки розцінює його як удаваний, що має на меті приховати договір оренди земельної ділянки. Відтак наслідком угоди є отримання фірмою-інвестором «Околиця Тернопіль» у власність об’єкта будівництва та в подальшому перехід права на землю, тоді як чинне законодавство не передбачає отримання суб’єктами господарювання безоплатно у користування земельної ділянки для підприємницької діяльності. У квітні цього року прокуратура програла позов у Господарському суді Тернопільської області. Проте апеляційний суд позов прокуратури задовольнив. Суд виходив з того, що вищезгадана земельна ділянка є комунальною власністю, перебуває у постійному користуванні КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» і тільки воно має право на її забудову. Однак фактично по спірному договору, функції замовника передано ПП «Околиця Тернопіль», яке отримає у власність торговий комплекс на землі комунальної власності. Як переможець інвестконкурсу фірма мала викупити ділянку під будівництво або взяти в оренду, але цього не зробила. Тому спірний інвестдоговір спрямований тільки на набуття приватним підприємством «Околиця Тернопіль» права на будівництво і отримання у власність торгового комплексу, а для Тернопільської міськради і КП як користувача землі жодних результатів не передбачає. Відтак Львівський апеляційний господарський суд визнав інвестиційний договір недійсним з моменту його укладення. Власниками фірми «Околиця Тернопіль» є Роман Семерко, Андрій Матвіїв і Марія Ярема. Також Семерко контролює ПП «Привокзальний майдан», яке орендує сусідні ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.» - написав ресурс Наші Гроші.

Здавалося б варіантів «вельнути» у забудівника, комунальників, влади не багато. Максимум – оскарження рішення апеляційного суду в вищій інстанції. Та юристи міської ради, схоже, свої зарплати (офіційні і не надто – авт.) вміють відпрацьовувати. Нашій редакції, з достовірних джерел, стало відомо, що міська рада підготувала іншу інвестиційну угоду для цієї ж ділянки, з тими ж дійовими особами, але іншим формулюванням. Її планують зареєструвати (інвестиційні угоди підлягають державній реєстрації) завтра, 3 листопада. Таким чином рішення апеляційного суду не актуальне, тому що сама угода не актуальна. Є ж нова угода. В таку гру, певне, можна бавитися до "посиніння"…. Завтра ми з’ясуємо чи існує така угода та поцікавимось її змістом.

Варто нагадати що й саме виділення землі міською владою під будову, як і забудова,суперечать логіці і містобудівній документаціїх. Адже згідно з діючим Генпланом (справжжнім, а не тим сфальшованим, який на сайті міської ради – авт) ділянка біля вокзалу – зелена зона. Крім того така будова перечить архітектурним, містобудівним та природоохоронним нормам, як довели міські екологи та архітектори. Але, в Тернополі можливе все!

Відео дня

До слова, чи з'явилась нова угода, ми поцікавились сьогодні, 3 листопада, у речниці міського голови Катерини Калуш. Вона існування такої заперечує. Мовляв, це - повна нісенітниця. Офіційну відповідь пообіцяла надати дещо пізніше, однак поки що відповіді не надіслала,а на телефонні дзвінки не відповідає 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Анонім

    Мені вже всерівно що Лисий мутить, тернопільські дали йому зелене світло! Давай Серйожа, лохи як мамонти не вимруть!!! ахаха

  • Анонім

    ..
  • Piter Savka

    Правильно що буде, місто розбудовується, люди отримали роботу коли її зводили, а тепер її отримають продавці.

    Анонім reply Piter Savka

    а розвивати місто закладаючи та будуючи нові вулиці, проспекти, райони до такого міська рада не може додуматися..?

    Дерех Олех reply Piter Savka

    так давайте хай цей Семерко ще на театральному щось побудує, люди ще більше роботи отримають

  • просто так

    А будова перед " Орнавою",яка значиться в документах, як квітниковий павільйон,хоча вийшов аж на 5 поверхів, а будова "Мандарин"- все  таке саме, але все працює.Власники не будували, якби не мали 100% гарантії міської ради.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up